Делегација Универзитета у Источном Сарајеву у вишедневној посјети Москви

02.03.2023. 10:32
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Јуче је одржан састанак са замјеником министра за науку и образовање Руске Федерације на којем је разговарано о побољшању сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима у Руској Федерацији, каже ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

Кулић истиче и да је одржан састанак на Институту за словенске студије руске Академије наука, гдје је договорена заједничка организација научног скупа који ће бити посвећен ревизији историје са акцентом на Други свјетски рат.

У делегацији Универзитета у Источном Сарајеву били су ректор Универзитета Милан Кулић, проректори Јелена Крунић и Марко Гутаљ, предсједница Управног одбора Универзитета Сандра Ивановић и декан Филозофског факултета Драга Мастиловић.

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву данас и сутра учествоваће на конференцији евроазијских универзитета у оквиру које ће бити потписан и споразум о прикључивању овој асоцијацији.

- За нас је то изузетно важно, јер се тиме повећава могућност да наш Универзитет сарађује са квалитетним универзитетима из овог региона - наглашава Кулић и додаје да је за данас предвиђено и потписивање споразума о сарадњи са московским универзитетом Ломоносов.

Кулић је напоменуо да се Универзитет радује проширењу сарадње са руским научницима, образовним и научним организацијама.

- Наши студенти и професори редовно одлазе у Русију да размењују искуства и знања, а Руси заузврат долазе код нас. Уложићу све напоре да интензивирам билатералну сарадњу са Русијом, јер сматрам да руска наука може у великој мјери помоћи развоју нашег универзитета - рекао је Милан Кулић.

Слика

Фото: rtrs.tv

Поздрављајући делегате, замјеника министра науке и високог образовања Руске Федерације Константин Могилевски је истакао да упркос геополитичкој ситуацији у свијету, пријатељски односи и сарадња Русије и Републике Српске у хуманитарној сфери настављају да се активно развијају. Конкретно, Влада Руске Федерације повећава квоту за бх. студенте за бесплатно школовање на руским универзитетима.

- Желимо добродошлицу студентима из БиХ у наше образовне институције. На руским универзитетима данас студира 63 држављана Босне и Херцеговине, укључујући и оне из Републике Српске. Влада Руске Федерације је ове године издвојила 41 квоту за бесплатно школовање за грађане БиХ у различитим образовним програмима. У наредној академској години планирано је повећање на 65 - рекао је Могилевски.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    23h 57m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    6h 0m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    23h 10m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    1h 26m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    1h 36m
    0