Демобилисани борци ВРС најављују протесте сваког наредног понедјељка

27.10.2021. 12:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Група незадовољних демобилисаних бораца Војске Републике Српске одржала је у понедјељак мирни протест на Тргу Крајине у Бањалуци, најављујући да ће се од сада окупљати сваког понедјељка на истом мјесту и у исто вријеме, све док се не испуне њихови захтјеви, који подразумијевају бољи статус за борце.

Предсједник Странке социјалне сигурности српских бораца, Ацо Прелић, који је један од учесника протеста, истакао је за Српскаинфо да су још прије пола године поднијели захтјев за измјену Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, али да до сада нико није реаговао на то.

Захтјев су, каже он, поднијели Народној скупштини Републике Српске, посланицима и Одбору за борачко-инвалидску заштиту НСРС, и у њему се, између осталог, тражи да борачки додатак на мјесечном нивоу буде 10 КМ по мјесецу учешћа, као и да коефицијент буде 1,2 у односу на претходну годину просјечног личног дохотка.

Траже и сахрањивање бораца уз почасти, о трошку државе, те пренос борачког додатка на супружника, односно на дјецу која се школују до 27 године, као и дјецу која су неспособна за живот уз 100 одсто до краја живота.

Прелић тврди да је положај бораца у Републици Српској све гори, а да се власт не труди да то исправи.

– Министар рада и борачко-инвалидске заштите, Душко Милуновић, рекао је ових дана да имамо 9.000 нових бораца, који су у социјалном статусу. Питам сад ко је створио тих 9.000, такорећи, просјака. Небрига власти је довела не само тих 9.000 бораца, већ и цијелу Републику на просјачки штап – наводи Прелић.

Додаје да је крајње вријеме да борци узму назад оно што им припада.

Истиче да се не смије десити да након смрти борца умру и његова права, већ их морају наслиједити његова супруга или дјеца.

– Борцима се мора обезбиједити социјално и здравствено, мора им се уплатити ратни стаж и ријешити стамбена проблематика, посебно првој категорији бораца – наводи Прелић.

Он истиче како се нада да ће мирни скуп сваког понедељка бити све већи, док им се не придруже довољан број бораца.

– Онда ћемо блокирати све. У рат се не можете кренути без војске. Ово је рат који нам је објавила наша власт. Доста је више. Сатјерани смо у ћошак и не можемо се више нигдје повлачити. Доста је повлачења – поручио је Прелић.

Слика

Ацо Прелић/Фото: РТВ БН

Члан Одбора за борачко-инвалидску заштиту у Народне скупштине Републике Српске, Недељко Гламочак, истиче да се не може сјетити конкретног захтјева који помиње Прелић, јер је било много захтјева који су стигли у парламент од стране више борачких организација.

Сви ти захтјеви се, како истиче он, своде на измјену Закона о правима бораца, којима би се побољшао статус бораца, почев од увођења мјесечног додатка за све борце до повећања основице за мјесечни додатак.

– Одбор је водио активности по свим тим захтјевима и одржао посебну сједницу. Недавно смо прослиједили Народној скупштини РС извјештај Одбора с приједлогом закључака. Међутим, лично сматрам да су ти закључци само куповина времена. Суштина је да Влада манипулише борцима и да ту нема истинске политичке воље да се поправи или ријеши стање бораца него се само обећањима купује вријеме, а ништа се не рјешава. То што траже борци је реално и не би било пуно ни за државу – каже Гламочак.

Додаје да се очито манипулише борачким организацијама, које су разједињене и међусобно посвађане.

Гламочак проблем види и у томе што се међу борце „увукло“ много њих који нису истински борци.

Из тог разлога је, како истиче Гламочак, неопходно да се објави списак бораца, те да се на основу објаве категоризације бораца и инвалида, те њихових примања, обави ревизија и утврди ко је истински борац, а ко не.

Видео: РТВ БН

Коментари 0
Повезане вијести
Синови Српске на вјечној стражи Синови Српске на вјечној стражи
Бабаљ: За монструозне лажи против ВРС мора се одговарати на суду Бабаљ: За монструозне лажи против ВРС мора се одговарати на суду
Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  15h 53m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  14h 34m
  0
 • Миовчић: ФК "Славија" треба да буде главни интерес Српске
  12h 22m
  0
 • Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
  11h 31m
  0
 • Првенство Балкана у џудоу у Палама
  15h 47m
  0