Дентално здравље у Српској на забрињавајућем нивоу

20.03.2024. 08:43
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Дентално здравље у Српској је на забрињавајућем нивоу, јер како кажу стручњаци, већ су код дјеце од шест до 13 година примјетни готово сви каријесни зуби, а све чешће особе у двадесетим раде протетику.

Наиме, Свјетски дан оралног здравља обиљежава се данас, 20. марта, а судећи према ријечима стоматолога, највећи проблем представља и даље низак ниво стоматолошке освијештености.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Милош Кос, директор Завода за стоматологију Решублике Српске, проблем представља недовољна едукованост родитеља о значају оралног здравља дјеце.

- Примијетили смо да дјеца при замјени млијечне са сталном дентицијом, то је од шест до 13 година, имају већину или готово све каријесне зубе - рекао је Кос, додајући да је примјетно да се код дјеце све раније појављује зубни плак и зубни каменац.

- Поред лоше генетике, која може бити важан фактор, све су ово показатељи да смо и даље на ниском нивоу стоматолошке освијештености - рекао је Кос, истичући да је примјетно и да се протетске интервенције раде на све млађим пацијентима.

- Имамо ситуације да људи у двадесетим годинама раде комплетне циркуларне мостове. То је у неком ранијем периоду била ријетка појава, више је била спецификум старијег животног доба - навео је Кос, додајући да су најчешће оралне болести код грађана Српске зубни каријес и пародонталне болести.

- Нажалост, имамо све учесталију појаву и карцинома који се појављују у устима и усној шупљини - рекао је Кос.

Навео је да су само неки од потенцијалних узрока овако забрињавајућих података претјерана конзумација шећера, употреба дувана и дуванских производа, алкохола, али и лоша орална хигијена.

Истакао је да је препорука да се ради флуоризација зуба, а код ницања сталних зуба да се ради заливање пукотина на гризним површинама зуба, чиме се посебним композитним испунима попуњавају мјеста на којима се каријес најчешће ствара те се зуби чувају од каријеса и раног губитка.

Да ниво денталног здравља у Српској није на завидном нивоу, потврдио је и Саша Дабић, предсједник Коморе доктора стоматологије РС, који наводи да дјеца предшколског и школског узраста имају велики број каријесних зуба.

- Надамо се да ће се стање поправити, макар када је у питању Бањалука, јер је отворен велики број јавних здравствених установа. Стоматолози су присутни и по предшколским и школским установама - рекао је Дабић и додао да су управо школске установе мјеста гдје би требало почети са првим прегледима зуба код дјеце.

Истакао је да су родитељи, нажалост, често немарни према оралном здрављу дјеце.

- Савјетујемо родитељима да су годишње неопходне макар двије превентивне посјете стоматологу - навео је Дабић.

- Када су у питању одрасли у Српској, имамо велики број пацијената без иједног зуба. Када је то у питању, далеко смо од просјека у поређењу са земљама ЕУ, па чак и са Хрватском - закључио је Дабић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    И дентално 20.03.2024. 10:25
    и ментално
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 34m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 14m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 26m
    0