Детаљи истраге против ухапшених полицајаца

21.07.2021. 21:17
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ухапшени инспектори Министарства унутрашњих послова Републике Српске више пута су службеним аутомобилима превозили припадника шкаљарског клана Милоша Божовића и тако му помагали у сакривању идентитета, ексклузивно открива Српскаинфо.

Кко је раније објављено, због помагања у скривању криминалца ухапшени су полицијски инспектори Младен Миловановић, Предраг Ватреш и Горана Речевић. Божовић се налази на потјерници због подстрекавања на убиство у Црној Гори.

Миловановићу је у међувремену одређен једномјесечни притвор, док су Вартеш и Речевићева пуштени да се у наставку процеса бране са слободе.

Како Српскаинфо открива, кривицу инспектора тужилаштво ће покушати доказати и саслушањем конобара и другог особља неколико познатих бањалучких кафића, као и теретане.

Извор Српскаинфо укључен у цијелу истрагу против инспектора и Божовића појаснио је за шта се све сумњиче ухапшени.

Инспекторима се на терет ставља да су од краја маја па до тренутка хапшења помагали Божовићу за којим је била расписана црвена Интерполова потјерница због кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора до 40 година. Помагали су му да крије идентитет и да се слободно креће цијелом БиХ.

– Миловановић је као полицијски службеник МУП Српске требао да зна да постоји потјерница за Божовићем. Међутим, и поред тога он га је крио на подручју Бањалуке, те му помагао да се неометано креће по територији БиХ. Прикривао је његов идентитет и дружио се с њим по кафићима у Бањалуци. Оно што је посебно тешко јесте то што је Миловановић омогућавао Божовићу да се службеним возилом МУП Републике Српске слободно вози у Сарајево и друге градова у БиХ – открива извор Српскаинфо.

Сличне оптужбе су и на рачун Ватреша. Њега полиција и Тужилаштво сумњиче да је, заједно с Миловановићем, превозио Божовића у Сарајево и помагао му да се неометано креће по БиХ, те се често с њим дружио на подручју Бањалуке.

– Речевићева је такође с Миловановићем службеним полицијским возилом одвозила Божовића у Сарајево и тако му помагала да се крије – каже саговорник Српскаинфо.

Појашњава да, током испитивања у полицији и тужилаштву, Миловановић није спорио да познаје Божовића. Такође је изјавио да га је сретао у теретанама и у неким кафићима у Бањалуци, али да се нису дружили.

Колико су времена проводили заједно и да ли су се дружили Миловановић и Божовић, тужилаштво ће пробати доказати саслушањем радника неких од најпознатијих бањалучких локала.

– У наредном периоду биће утврђен идентитет, а затим ће се саслушати власник и радници теретане „4Лифе“, која се налази у Улици Јована Дучића у Бањалуци. Осим тога, инспектори ће саслушати и конобаре и друго особље кафића „Бизар“ и „Еверест“. Њима ће бити постављена питања о томе колико често су осумњичени у овом предмету боравили у тим локалима – појаснио је извор Српскаинфо.

Током истраге саслушан је још један високи функционер МУП Српске, али у својству свједока.

У међувремену, Основни суд у Бањалуци одредио је једномјесечни притвор Миловановићу, али је његов адвокат Саша Лаботић уложио жалбу на ову одлуку.

– Тужилаштво није уложило никакве доказе који упућују да постоји оправдана сумња да је Миловановић починио кривично дјело које му се ставља на терет. Један од разлога због којих му је одређен притвор је и страх од бјекства, а то доказују увјерењем да он посједује и држављанство Србије. Међутим, Уставни суд је још прије 12 година донио одлуку да то не може бити једини разлог да се некоме одреди притвор – појаснио је Лаботић.

Додао је да Миловановић није могао, на основу радног мјеста, знати да ли је неко на потјерници Интерпола.

– У базу Интерпола се улази само с налогом и мора се уписати тачан разлог провјере. То се ради само када се циљано провјеравају имена и презимена због неког предмета на којем се ради – појаснио је Лаботић за Српскаинфо.

Милош Божовић је ухапшен на основу међународне Интерполове потјернице која је била за њм била расписана због подстрекавања на убиство Ранка Вулетића и одређен му је екстрадициони притвор. Вулетић, који је био познат по бомбашком нападу, као и по пљачкама банака и златара, убијен је у августу 2019. године у центру Никшића, а убица Вук Лалатовић се предао полицији. Према оптужници, Лалатовића је на убиство подстрекавао Божовић.

– Оптужени Андрија Марковић и Милош Божовић су Лалатовићу обећали новчану награду за убиство Вулетића. Лалатовић је 1. августа 2019. године у Његошевој улици у Никшићу из користољубља убио Вулетића. Прво је тражио да се са њим сретне, када му се представио и тражио да сами прошетају и поразговарају, да би, када су се одвојили и када су дошли испред продавнице, изненада извадио пиштољ и у Вулетића испалио шест хитаца – пише у оптужници.

На суђењу је спомињано да је Лалатовићу за ово убиство плаћено 200.000 евра.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Паљански музичари скупили 1833 КМ у акцији помоћи за Ивану Бјелогрлић
Ухапшен инспектор, два полицајца и припадник шкаљарског клана (ВИДЕО)
Рекреативци трче за здравље наше Ице Лавице
Најчитаније
 • У Црној Гори од петка дигитална ковид потврда и нове мјере
  9h 39m
  0
 • Идентификован извршилац више крађа на подручју Источног Новог Сарајева
  10h 30m
  1
 • Пјешак тешко повријеђен у Источном Новом Сарајеву
  15h 9m
  0
 • Лидери странака из Српске неће учествовати у раду заједничких институција БиХ
  5h 47m
  0
 • Прослављена крсна слава Храма Сабора Светог архангела Гаврила у Палама (ФОТО)
  10h 36m
  0