Детаљи мјера у Црној Гори

29.07.2021. 09:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Држављани БиХ још могу ући у Црну Гору безусловно, што значи да им при уласку није потребан ниједан доказ да нису заражени вирусом корона, али ће новим мјерама, приликом уласка у угоститељске објекте у овој земљи морати да имају један од ковид докумената.

Наиме, вијести да Црна Гора уводи националну дигиталну ковид потврду те нове мјере у овој земљи збуниле су бројне грађане БиХ, којима је Црна Гора често једна од омиљених дестинација за љетни одмор.

Како је за "Независне новине" потврђено у Министарству здравља Црне Горе, потврде о вакцинацији које су издате у БиХ, у Црној Гори се равноправно користе са онима које су издате у овој земљи.

- Исто важи за ЕУ дигитални ковид сертификат, а признајемо и све остале које имају дигитално потписани QR код - навели су у Министарству здравља Црне Горе.

Додали су да у случају да потврда о вакцинацији нема дигитални сертификат, страни држављани, међу њима и држављани БиХ, могу да је овјере у било којој здравственој установи у Црној Гори која ће важити током њиховог боравка у овој држави.

Истакли су да је дигитална ковид потврда валидна само уз важећи документ - личну карту или пасош.

Појаснили су и да ће грађани БиХ који ове године одлуче да љетују у Црној Гори, ако желе да уђу у неки од угоститељских објеката, морати на улазу да прикажу или дигиталну ковид потврду да су вакцинисани, потврду да су преболовали вирус корона, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест (БАТ) не старији од 48 сати, које туристи могу направити у Црној Гори о свом трошку.

Додали су да ће страни туристи, након што ураде неки од ова два теста, добити црногорску потврду која ће бити нужна за улазак у дискотеке, ноћне клубове и у унутрашње просторије кафића и ресторана.

Навели су да ће рад дискотека и ноћних клубова у Црној Гори бити омогућен од петка, али ће се на улазу тражити или тест на вирус корона или једна од потврда.

- Потребно је да особа прикаже потврду да је у цијелости вакцинисана или је примила прву дозу вакцине против ковида-19 или да посједује негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата, а који се може направити у Црној Гори о личном трошку - рекли су у Министарству здравља Црне Горе.

Додали су да ће се при уласку у ове угоститељске објекте моћи приложити и доказ да је особа пребољела ковид-19 инфекцију, односно доказ да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста.

- Такође, може се приложити и доказ о негативном брзом антигенском тесту који није старији од 48 сати и који се такође ради о личном трошку - казали су у надлежном министарству.

Додали су да је музика на отвореном у баштама кафића и даље дозвољена до поноћи, а уколико грађани БиХ бораве на отвореном простору угоститељских објеката, ниједан од раније наведених ковид докумената није неопходан.

Истакли су да ће одлука о условима за боравак дјеце у Црној Гори бити позната до петка, јер ће тада бити објављене и нове мјере за борбу против вируса корона у Црној Гори.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 53m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 17m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 32m
    11
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 11m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    51m
    1