Дигитални корона пасош уводе Шведска и Данска

21.02.2021. 18:10
0
ИЗВОР: nova.rs

Шведска и Данска намјеравају до љета да уведу дигитални корона пасош, између осталог и због олакшања путовања.Шведска је до сада била позната због свог посебног начина борбе против пандемије коронавируса. Уместо затварања, као што је био случај у осталим европским земљама, шведске власти су најпре рачунале на тзв. имунитет крда, а касније и здрав људски разум.

Због такве политике власти су биле суочене са бројним критикама. До сада се, према подацима америчког Универзитета Џон Хопкинс, у Шведској коронавирусом заразило 600.000 грађана.

Шведска се сада, са сусједном Данском, такође одлучила за другачије рјешење од свих осталих и планира до лета да уведе дигитални корона пасош.

За кога је корона пасош?

Та дигитална потврда би прије свега требало да послужи као доказ о вакцинисању против коронавируса. Истовремено би требало да омогући посјету културним или спортским манифеставијама, као и да омогући слободна путовања. Инфраструктура за контролу тог документа би требало да буде припремљена до 1. јуна.

Данска је још прије Шведске представила ту врсту документа који би, прије свега, пословним људима требало да олакша путовања. Корона пропусница у Данској би требало да буде или у форми уноса на интернет страници данског министарства здравља или у паметном телефону њеног власника.

Гдје су Данска и Шведска када је ријеч о вакцинисању?

Али тренутно у обе скандинавске земље само мали број грађана може да профитира од пројекта дигиталне корона пропуснице. Према подацима онлајн платформе “Оур Wорлд ин Дата” у Данској је до 14.2. вакцинисано свега 6,87 одсто грађана, у Шведској 4,53. Стање у те двије земље је дакле слично као и у Њемачкој гдје је до сада вакцину примило свега 4,95 одсто становништва. Слично је и у остатку Европске уније. Поређења ради, у Израелу је већ вакцинисано 74 одсто становништва.

Питање је и колико ће се грађана Шведске вакцинисати. Земља важи као посебно скептична према вакцинисању откако су се прије десет година, након вакцинисања против свињског грипа, појавили масовни здравствени проблеми код дјеце. Стотине вакцинисаних је након тога добијало нападе нарколепсије, што је проузроковало један од највећих медицинских скандала у историји земље.

Ко би могао да буде ускраћен?

Са корона пасошем би вакцинисани могли да имају повластице. Оно што испрва звучи позитивно, истовремено скрива и чињеницу да би неко у исто вријеме могао да остане ускраћен. У повластицама критичари виде и неку врсту приморавања на вакцинисање, на мала врата. Политичари такве тврдње енергично одбацују. То би могло, како каже њемачки министар унутрашњих послова, додатно да подијели земљу. Али и угрози повјерење у политику која је до сада одбијала да уведе обавезно вакцинисање.

Критичари сматрају и да би повластице за оне са овим пасошем биле неправедне, све док нема довољно вакцина како би се вакцинисали сви који то желе. Осим тога многи из здравствених разлога не могу да се вакцинишу, рецимо због алергија или трудноће. Сви они би тако, без властите кривице, били искључени што се привилегија тиче.Шта планирају остале европске земље?

Још неке земље, попут Грчке, Кипра или Шпаније такође траже увођење неке врсте корона пасоша који би вакцинисанима омогућио слободно путовање. То би добро дошло и туристичкој бранши у тим земљама. У Пољској и Румунији су вакцинисани већ сада након уласка у земљу ослобођени карантина.

О некој врсти пропуснице за вакцинисање се гласно размишља и на нивоу ЕУ. Европска комесарка за здравство Стела Киријакидес је додуше рекла да не жели корона пасош него сертификат о вакцинисању у којем би биле све информације о вакцини, за разлику од осталих рјешења која садрже само информацију о тому да је особа вакцинисана.

Киријакидес сматра да би од тих информација профитирала наука.

- То би нам дало увид у развој вируса и евентуалне пропратне појаве које се појављују са задршком - каже комесарка.

Коментари 0
Повезане вијести
Француски рукометаши шампиони Европе Француски рукометаши шампиони Европе
Пластичним пиштољем који је купио у БиХ опљачкао три банке у Швајцарској Пластичним пиштољем који је купио у БиХ опљачкао три банке у Швајцарској
Са десеторо дjеце усред зиме стигли у земљу у којој живи Деда Мраз (ФОТО) Са десеторо дjеце усред зиме стигли у земљу у којој живи Деда Мраз (ФОТО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 0m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 9m
    0