Димњачарка Дајана узор у својој заједници

08.03.2020. 17:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дајана Ђурић (29) већ од шесте године помаже оцу у чишћењу димњака, а како каже, и данас се сјећа колико је уживала чистећи чађ димњачарском метлом.

- Већ први пут када сам се успела на кров, знала сам да је то нешто што волим. Тај осјећај слободе. То уживање у спектакуларном заласку сунца. Одозго видите сву љепоту свијета - рекла је Ђурићева, а наводи се у саопштењу ОЕБС-а поводом 8. марта и почетка мјесеца ромског активизма.

Дајана је завршила пољопривредну и медицинску школу у Брчком и техничку школу у Београду, занимање димњачар. Године 2009. одлучила је да обједини љубав према чишћењу димњака и љубав према екологији те се уписала на Факултет за екологију при Универзитету за пословне студије, а након што је дипломирала 2012. године, уписала се на магистарски студиј екологије на истом универзитету 2015. године. 

Слика

- Није срамота радити као димњачар - каже Дајана истичући да јој се сви обрадују када дође те да настоји свој посао да уради добро. Дајана је службеница за питања Рома при Педагошком заводу Брчко дистрикта, а својим свесрдним залагањем за образовање Рома она заиста служи за примјер многима. 

Вајка Ћирић, програмска службеница у Мисији ОЕБС-а у БиХ, рекла је да ова мисија улаже огроман труд у оспособљавање младих Рома те да су младе жене као Дајана узор у својим заједницама и, захваљујући њима, полако ишчезавају негативни наративи, предрасуде и дискриминација Рома. 

Дајана се, како преноси ОЕБС, присјетила и неких нелагодних ситуација као оне када ју је, док је ишла улицом да се упише у средњу школу, срео непознат човјек који ју је зауставио и питао зна ли да је Циганче. 

- Питала сам се шта се то управо десило и зашто. Одлучила сам да одем у Центар за социјални рад са родитељима и да се изјасним као припадница ромске мањите. Нисам жељела да се моје поријекло избрише или затаји на било који начин - рекла је Дајана

Коментари 0
Повезане вијести
Полиција га искључила из саобраћаја, он наставио возити и изазвао судар Полиција га искључила из саобраћаја, он наставио возити и изазвао судар
Пронађено тијело мушкарца у ријеци Сави Пронађено тијело мушкарца у ријеци Сави
Оптужен да је у неурачунљивом стању познаника претукао на смрт Оптужен да је у неурачунљивом стању познаника претукао на смрт
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 22m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 24m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 36m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 27m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 21m
    0