Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак

08.12.2023. 08:36
5
ИЗВОР: glassrpske.com

Великом броју бораца у Републици Српској исплаћен је јединствени мјесечни борачки додатак по коефицијенту 2,20, док ће новац на рачунима оних који су се претходних мјесеци пријављивали бити након што добију рјешење, рекао је “Гласу Српске” министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић.

Он је нагласио да је за око 130.000 бораца мјесечни борачки додатак исплаћен по коефицијенту од 2,20.

- За оне који су били у систему додатак је према новом обрачуну, односно коефицијенту, исплаћен. Онима који су се претходних мјесеци пријављивали за овај додатак исплате ће услиједити након што добију рјешења. Нема пуно људи које немамо у систему. То је углавном шеста и седма категорија. Очекујем да ће и на њихове рачуне до краја године услиједити исплате - казао је Егић.

Нагласио је да ће приликом исплате борцима који нису добили рјешење бити обједињене све исплате за претходне мјесеце, односно од наредног мјесеца након што су предали захтјев. Тако ће, ако су поједини предали захтјев у септембру, исплате услиједити од 1. октобра.

- Нико неће бити на губитку. Поједини борци се и не пријављују због малог броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава - поручио је Егић.

Нагласио је да су исплаћене и инвалиднине, личне и војне, по новој уредби Владе којом су та примања увећана за пет одсто.

- У овом мјесецу услиједиће још једна исплата тих инвалиднина - казао је Егић.

На јединствени борачки додатак имају право сви борци од прве до седме категорије, односно до сада су тај додатак добијали само они који су имали више од 60 година.

Износ овог примања бораца одређује се на основу броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, а тај број мјесеци множи се са коефицијентом 2,20, односно три од почетке идуће године. Борци који имају одређени број мјесеци учешћа у рату, а нису били у зони борбених дејстава, не могу остварити мјесечни борачки додатак.

За ове намјене, још раније је из Владе Српске поручено, биће обезбијеђено додатних 150 милиона марака.

Представници Владе Српске и Борачке организације РС у другој половини септембра потписали су и меморандум којим је дефинисана исплата јединственог борачког додатка.

Уредбе

Влада РС је крајем септембра усвојила измјене Уредбе о борачком додатку, према којима захтјев за остваривање права на мјесечни борачки додатак могу да поднесу борци свих категорија ако им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава. Тада је донесена и одлука о престанку важења одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије.

- Због обезбјеђивања права на мјесечни борачки додатак престаје исплата мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије које је успостављено одлуком Владе Српске која престаје да важи - поручили су тада из Владе.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  guliver 23.01.2024. 10:35
  ja sam predao u oktobru.jos nisam dobio ni marke.
 • Generic placeholder image
  Petar 08.12.2023. 21:50
  Za ove što pljuju i kažu da je mali borački dodatak neka mi kažu koliki je bio ovaj dodatak i je li ga bilo dok su u Republici Srpskoj na vlasti bili sds i pdp.
 • Generic placeholder image
  Zoran 08.12.2023. 17:05
  Ljudi zasto brisete komentare?
 • Generic placeholder image
  Donald 08.12.2023. 15:15
  Ma genocid je vlada napravila nad vlastitim borcima,za slobodu Republike Srpske.Rujemo po otpadima i kontejnerima..Živimo od tuđe milosti.Zato ćemo im tako vratiti,na idućim izborima..Najgore je što moramo raditi u firmama,ratnih dezertera,pljuju po nama i sprdaju se.Neki rade u Federaciji,kod onih što su ubijali Srpski narod i pucali na njih..Koji apsurd..
 • Generic placeholder image
  Krcko 08.12.2023. 13:25
  Ma ljepota za borce, štruca hljeba za mjensec dana u rovu. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Borci lagano umiru pa biće bar suva hljeba za one koji preostanu u čekanju za povišicu.
Повезане вијести
Српска богатија за 33 бебе Српска богатија за 33 бебе
Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица Морбилима у Републици Српској заражено 212 лица
Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто Адвокатски испит у Српској поскупио 350 одсто
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  16h 43m
  1
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  12h 50m
  0
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  6h 29m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  14h 33m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  12h 38m
  16