Дио освојене награде студенти Електротехничког факултета у Источном Сарајеву преусмјерили за Магдалену

04.05.2023. 11:27
0
ИЗВОР: katera.news

Пријем за студенте Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајева који су освојили трећа мјеста на „ISCon Hackathon“ такмичењу у Бања Луци и „CodeSmash Hackathon“ у Зеници уприличен је данас у просторијама овог факултета.

На „ISCon Hackathon“ такмичењу у Бања Луци, под организацијом „ISCon“ i бањалучког Електротехничког факултета, од укупно 11 екипа, треће мјесто освојила је екипа са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву коју су чинили Ненад Благовчанин, Жељко Трифуновић, Драган Миловановић, Јована Голијанин и Тамара Боровина.

Чланица трећепласиране екипе Јована Голијанин студент је на размјени из Ниша, а наводи да је екипа на такмичењу радила на дигитализацији система за студентску службу.

- Требало је да направимо дигиталну верзију система плаћања свих обавеза које имамо на факултету, као и да направимо дигиталну верзију свих обавеза које имамо приликом овере семестра, које сада захтевају папирне обрасце и чекања у реду – рекла је она, те додала да су за израду рјешења имали 24 часа.

  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

У организацији програмерске компаније „Softray Solutions“ и Политехничког факултета у Зеници, у овом граду 28. априла одржан је „CodeSmash Hackathon“.

Студенти Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајева били су успјешни и на овом такмичењу, те је екипа сачињена од Стефана Лаловића, Стефана Саратлије и Владимира Елека освојила треће мјесто.

Владимир Елек, студент треће године смјера Рачунарство и информатика, навео је да је велико задовољство што су имали прилику да представљају Електротехнички факултет на овом такмичењу, те још веће да, од 29 пријављених екипа, освоје треће мјесто.

Како објашњава Елек, циљ такмичења је креирање апликација на тему коју су такмичари добили на дан такмичења.

Освајањем треће мјеста, освојили су и новчану награду од 1.000 КМ, а екипа је показала хуманост.

- У екипи смо се договорили да дио награде донирамо за лијечење Магдалене Влашки, јер сматрамо да је њој помоћ сада најпотребнија – рекао је он.

  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Стефан Лаловић, такође студент треће године смјера Рачунарство и информатика, објаснио је да  јетема којом су се представили у Зеници била „Екологија“.

- Намјера апликације коју смо осмислили је подизање еколошке свијести грађана. Тема којом смо се бавили је била претрпаност корпи за отпад, као и неефикасан одвоз отпада, који ми, нашом апликацијом рјешавамо – рекао је Лаловић.

Како наводи, фокус њихове апликације су приватне корпе за отпад.

- На корпама би се налазили бесплатни кодови који би подстицали грађане да, пријавом када су њихове корпе пуне, добију одређене бодове које би касније могли да користе за разне намјене – објаснио је он.

Продекан за наставу Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајево Срђан Лале нагласио је да су веома поносни на студенте који су освојили награде јер су на тај начин успјели да успјешно примјене и надограде знања стечена на овом факултету.

Слика

Фото: katera.news

Како наводи, оваква такмичења захтијевају од студената да се брзо прилагоде и одговоре модерним изазовима и проблемима.

- Веома је важно напоменути да су оваква такмичења спонзорисана и да ове идеје долазе из реалног сектора, односно компанија. Тако да је ово прилика и да наши студенти пронађу и будуће запослење, а да рјешења која су осмислили пронађу практичну примјену - навео је Лале.

Лале се студентима захвалио и на израженој друштвеној одговорности, с обзиром на то да су дио новчане награде преусмјерили за лијечење наше суграђанке Магдалене Влашки.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електријаду" Oпштина Источна Илиџа подржала одлазак студената Електротехничког факултета УИС на "Електр...
Ученици Средње школе „28. јуни“ побједници такмичења „РЕХИТ“ у Бањалуци Ученици Средње школе „28. јуни“ побједници такмичења „РЕХИТ“ у Бањалуци
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 50m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 8m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 35m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 23m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 44m
    0