Директори школа мораће збринути наставнике који остану технолошки вишак

07.08.2019. 19:37
0
ИЗВОР: АТВ

Број ученика у средњим и основним школама Републике Српске из године у годину је све мањи. Мало ђака могло би да доведе до вишка наставника. Из Министарства просвјете и културе Републике Српске кажу да ће се са проблемом изборити прерасподјелом тих радника у друге школе.

"Смањење броја ученика одражава се на норму просвјетних радника, али очекујемо, тамо гдје се установи вишак запослених, да се изврши најкоректнија расподјела запослених у другим школама, а на нивоу свих актива директора основних и средњих школа", поручују из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У рјешавање проблема технолошког вишка просвјетара Министарство је укључило и Синдикат науке, образовања и културе Српске. „Ту смо да заштитимо своје раднике“, каже предсједник овог Синдиката.

"Тек када активи директора заврше своје сједнице, значи, претпостављам да ће то краја седмице тај дио посла бити завршен, онда могу бити расписивани конкурси на одређено или неодређено вријеме, али ниједан конкурс не смије бити расписан за попуну неких радних мијеста, ако радници тих профила нису збринути", каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката науке, образовања и културе Републике Српске.

Најтежа ситуација је на подручју југа и истока Републике Српске, гдје је и најмање ђака. Другачије је на регијама Бањалуке, Мркоњић Града и Приједора, гдје стање још увијек, није критично.

"Значи, на нашем Активу нема технолошког вишка, нити има људи, осим пар малих изузетака, гдје недостаје људима два или четири часа, али због рационалности, значи немогуче је да, напримјер, човјек из Котор Вароша иде у Бронзани Мајдан д адопуњује четири часа", каже Мирослав Попржен, предсједник актива директора основних школа регије Бањалука.

Једна од солуција, уколико се негативан тренд смањења ученика настави, могла би да буде и преквалификација наставника, поручују из Синдиката. То би подразумијевало оспособљавање наставника да предају више сродних предмета, нпр. историју и географије или математику и физику.

Коментари 0
Повезане вијести
Некада село пуно ученика, а онда утихнуто звоно (ФОТО) Некада село пуно ученика, а онда утихнуто звоно (ФОТО)
Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке
Ученици СШЦ "Пале" и наставници у шетњи поводом Дана српског јединства (ФОТО) Ученици СШЦ "Пале" и наставници у шетњи поводом Дана српског јединства (ФОТО)
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  13h 36m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  22h 11m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  13h 4m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  14h 6m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  18h 11m
  0