Дизел ће коштати 2,9 КМ

06.09.2023. 08:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Цијене горива на домаћим бензинским пумпама, до краја ове или почетка наредне седмице, највјероватније ће поново бити кориговане навише те би “обични” дизел могао убудуће коштати 2,9 марака по једном литру.

Истакао је ово за “Глас Српске” предсједник Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори Републике Српске Ђорђе Савић, анализирајући стање на домаћем, али и иностраном нафтном тржишту, али и тренутне набавне, односно велепродајне цијене горива.

- Када би неко од наших домаћих дистрибутера сутра одлучио да набави гориво, које рецимо у Плочама према тренутном цјеновнику кошта 2,18 марака по једном литру, те урачунао трошкове превоза, ПДВ-а и максималну маржу морао би да подигне малопродајне цијене обичног дизела на 2,9 марака - каже Савић, индиректно најављујући ново поскупљење те појашњавајући да су у поменуту цијену од 2,18 већ уграђене “обавезе” према држави - акцизе од 30 пфенига и путарина од 40 пфенига по једном литру.

Подсјећања ради, цијене горива на домаћим пумпама су већ прије десетак дана скочиле на 2,8 марака, што је у односу на јул ове године било повећање од 15 одсто. Нови скок цијена значи да ће гориво, у односу на ју­л, бити скупље за најмање 44 пфенига, што представља поскупљење од 18 одсто. У преводу - возачи, власници аутомобила мораће за један резервоар горива издвојити 25 марака више, него прије нешто више од два мјесеца.

Како је појаснио Савић, набавне цијене горива су све веће због геополитичких игара, али и страхова који су све присутнији на нафтном тржишту.

Цијена сирове нафте тренутно се налази на највишем нивоу у посљедњих седам мјесеци, а главни разлог јесте вјештачко подизање цијена, кроз смањење производних квота од стране земаља чланица ОПЕК плус. Очекује се да ће Саудијска Арабија продужити одлуку о смањеним производним квотама од милион барела дневно. Нови страхови довели су до тога да је само у посљедњих десетак дана један барел (159 литара) поскупио за око осам долара, односно за пет фенинга по једном литру.

Према ријечима Савића, Саудијској Арабији, али ни Русији, никако не одговарају ниске цијене сирове нафте због дефицита у буџету те се вјештачки прави несташица на глобалном тржишту.

- Полако излазимо из туристичке сезоне и требало би да потрошња и цијене падају, али видимо да није тако јер велики играчи то не дозвољавају. Такође, никако не треба изгубити из вида и да је набавна цијена дизела скочила за 15 одсто више од раста цијена сирове нафте. Шта ће бити у наредном периоду тешко је рећи, јер видимо да више не важе никаква правила на овом тржишту - наводи Савић, додајући да тренутно не види да би у блиској будућности цијене “црног злата” могле осјетније пасти, напротив. 

Берзански спекуланти се све више кладе на веће цијене дизела због сезонских ниских залиха у вријеме када се оне обично повећавају уочи гријне сезоне. Иако залихе дизела нису тако ниске, као што су биле у ово доба прошле године, оне су и даље како се наводи у појединим анализама знатно испод историјских просјека што, како се истиче, сугерише да би смањена понуда због застоја у појединим рафинеријама, потражње веће од очекиване или хладније зиме могло додатно да преокрене тржиште нафтних дестилата у дефицит, подижући цијене поново.

Стога поједини аналитичари сматрају да уколико се цијена барела задржи на садашњем нивоу то би могло цијену горива на домаћим пумпама погурати и на више од три марке.  

Нафтне игре

Професор и директор Института ФЕФА из Београда и члан Програмског комитета Свјетског нафтног савјета из Лондона Горан Радосављевић каже да је у садашњим околностима сваки сценарио могућ, те да ће се вриједност барела до краја ове године кретати око 90 долара, те да су неоправдани страхови да би цијена могла ићи преко 100 долара.

- САД, Саудијска Арабија и Русија земље које производе готово трећину светске нафте и даље ће диктирати цене. Америци и Европи је у интересу да она буде што нижа, док с друге стране Ријаду и Москви одговарају што више цене. То су два интереса која се преплићу, што изазива и огромне осцилације - истакао је Радосављевић у недавном интервјуу за наш лист.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 2m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 32m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 46m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 3m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 33m
    0