Највећа рудничка несрећа: Цијела смјена остала је под земљом

04.04.2024. 08:30
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Тог 17. новембра 1989. зачула се сирена коју ниједна алексиначка породица није жељела да чује. Она с оближњег рудника.

Неки минут прије поднева, цијела екипа из сјеверне јаме, укупно њих 90, изгубило је своје животе, а са њима је запечаћена и историја дуга цијели вијек.

Прије 35 годинa догодила се највећа рудничка трагедија, и то најпрофитабилнијег рудника у Србији.

Док се ноћна смјена спремала за полазак, остављајући својим колегама рудник на чување, нису ни слутили да ће то бити посљедњи пут када ће их видјети.

Приликом уклањања једне од шина, ненамјерном грешком, изазван је пожар.

На дубини од 700 метара, мало је било вјероватно да би ико преживио. Ипак, окупљене породице које су одмах кренуле ка руднику, гајиле су и посљедњу наду.

Слика

Фото: rts.rs/muzej garavih senki

Нажалост, реалност је била мало другачија.

Свих 90 рудара који су се тог јутра нашли у сјеверној јами изгубило је живот.

Извлачење тијела трајало је скоро мјесец дана, а да трагедија буде још већа, неки су пронађени на свега 10 метара од протока свјежег ваздуха.

Тог дана, заједно са рударима, умро је и рудник. Иако је важио за један од најпрофитабилнијих и природно најбогатијих рудника, након трагедије наставак рада није био могућ.

Својевремено, радник у некадашњем руднику Љубиша Станојевић рекао је како је “рудник производио онолико колико сада производи њих девет заједно”.

Био је то посао који су сви вољели. С радошћу су долазили, и с радошћу одлазили до новог радног дана. Било је ту пријатеља различитих националности, а посао је био такав да се преносио с генерације на генерацију.

Након трагедије, велики број породица се одселио, а онај мали број који је остао свој посао пронашао је у оближњим рудницима Соко и Рембас.

У част и славу погинулим радницима снимљен је и филм “Музеј гаравих сенки” ауторке Наташе Мијушковић.

Прошле године Алексинац је погодила трагедија која је многе подсјетила на давну рану која још није зарасла, нити ће. Осам рудара погинуло је у руднику “Соко” у Алексинцу, а њих 20 је повријеђено.

Несрећа се догодила у четири сата ујутру када се дио рудника срушио, након чега је гас метан који је том приликом испуштен, довео до гушења рудара. Шесторица погинулих је из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање.

Најмлађи је имао само 31. годину а најстарији 59. Сви су за собом оставили издржавана лица, а 18-оро дјеце је преко ноћи остало без својих очева, преноси Блиц.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Krle 04.04.2023. 10:57
    Ne kaže se uzalud da je rudarski hljeb sa devet kora. Vrlo opasan, težak i rizičan posao po život. Pitanje je dali rudari imaju beneficirani radni staž, žalosno je ako nemaju. Svaki radni dan rudara u jami je "glava u torbi", uniđeš živ u okno ali ne znaš hoćeš li živ izaći.
  • Generic placeholder image
    Goran 04.04.2022. 20:05
    Strasno,muka,tuga,jad i cemer.
Повезане вијести
Тридесетак радника се отровало испарењима лијепка Тридесетак радника се отровало испарењима лијепка
Власенички ђаци на међународном кампу у Алексинцу Власенички ђаци на међународном кампу у Алексинцу
Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 33m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 28m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 16m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 50m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 22m
    0