Дјеца која чекају резултате тестирања на корону не смију да се крећу

17.09.2020. 09:27
0
ИЗВОР: Srpska.info

Особе које се упућују на тестирање на корона вирус не треба да се крећу до добијања резултата, а то важи и за родитеље дјеце, који су одговорни за њихово понашање, поручују из Института за јавно здравство РС.

Подсјетимо, у Српској су, до јуче, на корона вирус била позитивна 204 дјетета, што је, у односу на укупан број активних случајева, нешто више од седам одсто. Од тога, у старосној групи до пет година било је 38 активних случајева позитивних на SARS-CoV-2, од шест до 14 година 79, а у узрасту од 15 до 19 година 87 случајева.

У ИЈЗ наглашавају да, док чекају резултате, дјеца, ако се крећу, директно угрожавају здравље особа из своје околине, јер се тим контактом ствара могућност за пренос вируса.

– За долазак у школу дјеце за које је поступак тестирања у току, одговорност лежи на њиховим родитељима. Много прије почетка школске године ИЈЗ РС је истицао да све институције, установе, привредни и други субјекти, као и појединци, имају своју одговорност у обезбјеђивању сигурног окружења за полазак дјеце у школе. Имајући у виду важност наставног процеса, не само у сегменту образовања, већ и комплетног развоја дјеце, апеловали смо у претходном периоду да се сви дијелови друштва укључе како би ризик за одлазак дјеце у школу свели на минимум – каже за Српскаинфо епидемиолог у ИЈЗ РС Јелена Ђаковић Девић.

Према њеним ријечима, поменуте ситуације сигурно доприносе стварању могућности ширења инфекције међу ученицима.

– То су ситуације које не желимо да се десе у школама. Али, исто тако треба знати да појава зараженог дјетета у школи, имајући у виду и његова кретања и кретања његових родитеља, зависи од многих фактора. Појава инфекције узроковане вирусом SARS-CoV-2у школи у великој мјери зависи од кретања вируса у заједници, односно ван школе – наглашава Девићева.

Додаје да, употребом маски, наставници не само да штите себе, већ и особе у својој околини.

– Тако утичу на смањење ризика за пренос инфекције у школском окружењу. Они би требало да подстичу своје ученике на овакво понашање и буду примјер адекватних образаца понашања у пандемији. Својим понашањем, као и остали дијелови друштва, носе један дио одговорности за епидемиолошку ситуацију у школи, али и заједници – поручује Девићева.

Коментари 0
Повезане вијести
У Клокоту на основној школи исписано "УЧК" У Клокоту на основној школи исписано "УЧК"
Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средњошколци у Палама прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
У појединим средњим школама у Српској технолошки вишак радника У појединим средњим школама у Српској технолошки вишак радника
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  17h 13m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  13h 33m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  3h 24m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  22h 2m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  21h 52m
  0