Дјеца која чекају резултате тестирања на корону не смију да се крећу

17.09.2020. 09:27
0
ИЗВОР: Srpska.info

Особе које се упућују на тестирање на корона вирус не треба да се крећу до добијања резултата, а то важи и за родитеље дјеце, који су одговорни за њихово понашање, поручују из Института за јавно здравство РС.

Подсјетимо, у Српској су, до јуче, на корона вирус била позитивна 204 дјетета, што је, у односу на укупан број активних случајева, нешто више од седам одсто. Од тога, у старосној групи до пет година било је 38 активних случајева позитивних на SARS-CoV-2, од шест до 14 година 79, а у узрасту од 15 до 19 година 87 случајева.

У ИЈЗ наглашавају да, док чекају резултате, дјеца, ако се крећу, директно угрожавају здравље особа из своје околине, јер се тим контактом ствара могућност за пренос вируса.

– За долазак у школу дјеце за које је поступак тестирања у току, одговорност лежи на њиховим родитељима. Много прије почетка школске године ИЈЗ РС је истицао да све институције, установе, привредни и други субјекти, као и појединци, имају своју одговорност у обезбјеђивању сигурног окружења за полазак дјеце у школе. Имајући у виду важност наставног процеса, не само у сегменту образовања, већ и комплетног развоја дјеце, апеловали смо у претходном периоду да се сви дијелови друштва укључе како би ризик за одлазак дјеце у школу свели на минимум – каже за Српскаинфо епидемиолог у ИЈЗ РС Јелена Ђаковић Девић.

Према њеним ријечима, поменуте ситуације сигурно доприносе стварању могућности ширења инфекције међу ученицима.

– То су ситуације које не желимо да се десе у школама. Али, исто тако треба знати да појава зараженог дјетета у школи, имајући у виду и његова кретања и кретања његових родитеља, зависи од многих фактора. Појава инфекције узроковане вирусом SARS-CoV-2у школи у великој мјери зависи од кретања вируса у заједници, односно ван школе – наглашава Девићева.

Додаје да, употребом маски, наставници не само да штите себе, већ и особе у својој околини.

– Тако утичу на смањење ризика за пренос инфекције у школском окружењу. Они би требало да подстичу своје ученике на овакво понашање и буду примјер адекватних образаца понашања у пандемији. Својим понашањем, као и остали дијелови друштва, носе један дио одговорности за епидемиолошку ситуацију у школи, али и заједници – поручује Девићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 46m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 0m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 50m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 15m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    15h 48m
    0