Дјеца која чекају резултате тестирања на корону не смију да се крећу

17.09.2020. 09:27
0
ИЗВОР: Srpska.info

Особе које се упућују на тестирање на корона вирус не треба да се крећу до добијања резултата, а то важи и за родитеље дјеце, који су одговорни за њихово понашање, поручују из Института за јавно здравство РС.

Подсјетимо, у Српској су, до јуче, на корона вирус била позитивна 204 дјетета, што је, у односу на укупан број активних случајева, нешто више од седам одсто. Од тога, у старосној групи до пет година било је 38 активних случајева позитивних на SARS-CoV-2, од шест до 14 година 79, а у узрасту од 15 до 19 година 87 случајева.

У ИЈЗ наглашавају да, док чекају резултате, дјеца, ако се крећу, директно угрожавају здравље особа из своје околине, јер се тим контактом ствара могућност за пренос вируса.

– За долазак у школу дјеце за које је поступак тестирања у току, одговорност лежи на њиховим родитељима. Много прије почетка школске године ИЈЗ РС је истицао да све институције, установе, привредни и други субјекти, као и појединци, имају своју одговорност у обезбјеђивању сигурног окружења за полазак дјеце у школе. Имајући у виду важност наставног процеса, не само у сегменту образовања, већ и комплетног развоја дјеце, апеловали смо у претходном периоду да се сви дијелови друштва укључе како би ризик за одлазак дјеце у школу свели на минимум – каже за Српскаинфо епидемиолог у ИЈЗ РС Јелена Ђаковић Девић.

Према њеним ријечима, поменуте ситуације сигурно доприносе стварању могућности ширења инфекције међу ученицима.

– То су ситуације које не желимо да се десе у школама. Али, исто тако треба знати да појава зараженог дјетета у школи, имајући у виду и његова кретања и кретања његових родитеља, зависи од многих фактора. Појава инфекције узроковане вирусом SARS-CoV-2у школи у великој мјери зависи од кретања вируса у заједници, односно ван школе – наглашава Девићева.

Додаје да, употребом маски, наставници не само да штите себе, већ и особе у својој околини.

– Тако утичу на смањење ризика за пренос инфекције у школском окружењу. Они би требало да подстичу своје ученике на овакво понашање и буду примјер адекватних образаца понашања у пандемији. Својим понашањем, као и остали дијелови друштва, носе један дио одговорности за епидемиолошку ситуацију у школи, али и заједници – поручује Девићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Обуставља се настава на сјеверу Косова док се не повуче тзв. косовска полиција Обуставља се настава на сјеверу Косова док се не повуче тзв. косовска полиција
Ове године није било пријава о насилном понашању дјеце у школама Ове године није било пријава о насилном понашању дјеце у школама
Дјевојчица из школе са Врачара и даље животно угрожена Дјевојчица из школе са Врачара и даље животно угрожена
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  11h 13m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  8h 52m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  7h 59m
  0
 • Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице
  2h 59m
  0
 • ММФ тражи чак и снижење плата
  3h 38m
  1