Дјечији вртић на локацији садашње Аутобуске станице у Источној Илиџи

23.02.2022. 13:09
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој XII редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа усвојене су све тачке дневног реда, а посебно је издвојена она која се тиче приједлога Одлуке о приступању изради Регулационог плана за дјечији вртић који би требао да буде изграђен на локацији садашње Аутобуске станице Источно Сарајево.
Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић изјавио је да ће Општина у сарадњи са Градом Источно Сарајево покренути иницијативу да се станица измјести на примјеренију и мању локацију, с обзиром на то да постојећа станица заузима велики неискориштен простор.

Регулациони план би требао бити завршен у периоду од шест мјесеци. У међувремену, руководство Источне Илиџе ће са градским руководством разговарати о новој локацији Аутобуске станице, јер је она у власништву Града, а градска надлежост је и област саобраћаја.
На данашњој сједици усвојене су и одлуке о приступању изради регулационих планова "Црква - парк Војковићи" и "Спортски центар Војковићи", те одлуке о приступању изради измјена и допуна дијела регулационог плана Вељине - "Вељине југ-центар" и плана "М18 - Добриња један".
Усвојена је и одлука о краткорочном кредитном задужењу у износу од 250.000 КМ за превазилажење текућих проблема ликвидности, с обзиром на то да су на почетку године смањени непорески приходи у општински буџет.

Једно од одборничких питања тицало се изградње брзе цесте кроз Источну Илиџу.

Начелник Божовић је објаснио да је 17. фебруара одржан састанак у ЈП „Путеви Републике Српске“, те да је став општине Источна Илиџа остао непромијењен, и остаје се при томе да да једина прихватљива пројектована брзина дионице SEETO“ 2Б  која пролази кроз Источну Илиџу буде  60 km/h, са максималним габаритом ширине 30 метара, довољним бројем прикључака споредних улица из насељених мјеста  и карактеристикама главне градске магистрале.

-На састанку сам јасно дао до знања да ће општина Источна Илиџа на сваки могући начин заштитити своје становнике и њихове објекте, на које би негативно утицала изградња брзе цесте, по Идејном рјешењу за побољшање пута SEETO 2Б дионице Сарајево-Фоча (Брод на Дрини) у габаритима који су стигли у ресорно одјељење за Просторно уређење  и екологију до 30. 12. 2021. године – изјавио је Божовић.

Подсјећамо, Скупштина општине Источна Илиџа тражи да се приликом израде Идејног рјешења  "SEETO" 2Б дионице кроз Источну Илиџу из пројекта избаце сви елементи брзе цесте, те да се да се приликом усвајања нових Урбанистичких и Регулационих планова или издавања одобрења за градњу, надлежно одјељење за Просторно уређење и екологију придржава грађевинских линија претходно усвојених планова - Урбанистички план општина Српско Ново Сарајево и Српска Илиџа, Измјена и допуна регулационог плана "Кула- Вагани" и Регулационог плана "М18 - Добриња 1" који штите путни коридор магистралног пута М-18 у максималној ширини од 30 метара.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 32m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 34m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 27m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 32m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 35m
    1