Дјецу шаљу на школовање у Српску

16.03.2021. 08:58
0
ИЗВОР: Глас Српске

Велики број родитеља српске националности који живе и раде на просторима ФБиХ све чешће се одлучују да своју дјецу шаљу на школовање у Републику Српску.

Каже ово за “Глас Српске” предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, објашњавајући да се углавном ради о лицима која живе у западнокрајишким општинама у близини ентитетске границе.

- Дјецу свакодневно аутобусима шаљу у сусједне општине, како би могла да на матерњем српском језику изучавају наставне предмете. Дијелу српске дјеце у појединим кантонима омогућено је учење ћирилице, српског језика и вјеронауке, али ради се о симболичном броју наставних сати. У ствари, све зависи од кантона до кантона - каже Радановић.  

Објашњава да то није једини проблем који мучи ове родитеље, те да је проблематично и то што се дјеца још одмалена у школама у ФБиХ уче и о некаквој великосрпској агресији, која наводно траје од писања “Начертанија”.

- То је врло непријатно и можете ли се само ставити у позицију тих родитеља, јер њихова дјеца од малих ногу уче да је српски народ лош - навео је Радановић.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић каже да ће институције Српске у наредном периоду, а у сарадњи са међународном заједницом, покушати да утичу на рјешавање овог проблема и статуса српске дјеце у федералним општинама са већинским српским становништвом.

Како је појаснио, у општинама гдје дјеца српске националности не изучавају националну групу предмета потребно је кренути од иницијативе родитеља.

Дамјановић се, иначе, јуче састао са начелницима општина Дрвар и Босанско Грахово како би се упознао са статусом ученика српске националности у ФБиХ. Према ријечима начелнице општине Дрвар Душице Рунић, српска дјеца у Дрвару изучавају националну групу предмета од 2003. године, али, како је појаснила, осим националне групе предмета, тачније српског језика, историје, географије и вјеронауке, остали предмети изучавају се на хрватском језику.

- Највећи проблем је што српска дјеца немају право на изучавање свих предмета на матерњем српском језику - казала је Рунићева, додајући да исту судбину дијеле и српска дјеца у Босанском Грахову, али и осталим општинама са простора ФБиХ.

Право

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Српске Наташа Цвијановић рекла је да свако дијете има право изучавања матерњег језика.

- У Српској дјеца бошњачке и хрватске националности изучавају свој матерњи језик, па самим тим то право имају и дјеца српске националности у ФБиХ - рекла је Цвијановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    13h 48m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    14h 20m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    9h 31m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    14h 29m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    17h 36m
    0