Ђоковић данас против Попирина за треће коло Аустралијан опена

17.01.2024. 09:20
0
ИЗВОР: rts.rs

Бранилац титуле на Аустралијан опену Новак Ђоковић игра данас меч другог кола против домаћег тенисера Алексеја Попирина. Дуел је заказан као други на вечерњем програму „Род Лејвер арене“ и почеће око 11.00 сати по средњоевропском времену.

Ђоковићева одбрана титуле у Мелбурну почела је побједом против квалификанта Дина Прижмића. Наредни ривал српском тенисеру биће Алексеј Попирин, 43. на АТП листи.

Попирин је место у главном жријебу добио захваљујући специјалној позивници организатора. У првом колу је савладао сународника Марка Полманса, по сетовима 6:3, 7:6, 6:2.

Аустралски тенисер је најбољи пласман остварио 23. октобра 2023. године, заузевши 39. мјесто. До сада је у каријери освојио двије титуле на турниру у Сингапуру и Хрватској.

Најбољи резултат (треће коло) на првом гренд слему у сезони Попирин је забиљежио у три наврата – 2019, 2020. и 2023. године.

Попирин никада није савладао лидера на АТП листи

Алексеј Попирин је рођен 1999. године у Сиднеју, поријеклом је Рус. Тенисом је почео да се бави као петогодишњак у престижној тениској академији Ким Ворвик.

Често се током живота селио, први пут са осам година у Дубаи, због очевог посла. Отац Алексеја Попирина Алекс је бизнисмен и, између осталог, са Патриком Муратоглоуом суоснивач Ultimate tennis showdown, тениске лиге која је настала за вријеме пандемије вируса корона. Алексеј је са породицом од 2010. године живио у Шпанији, тачније Аликантеу. Током детињства био је комшија са Алексом де Минором.

Широј тениској јавности Попирин је постао препознатљив након побједе над Тејлором Фрицом на Аустралијан опену 2023. пред домаћом публиком. Послије меча, Попирин је емотиво прославио победу.

Попирина одликује снажан и прецизан сервис, а поред тога одлично се служи форхендом. Занимљивост је да никада у каријери није савладао тенисере који су били први на АТП листи. Одиграо је дуел против Карлоса Алкараза, два са Рафаелом Надалом и три са Данилом Медведевом.

Ђоковић бољи у једином међусобном дуелу

Новак Ђоковић је био бољи од Попирина у једином досадашњем међусобном дуелу. Српски тенисер је побиједио 2019. године у првом колу турнира у Токију.

Ђоковић је први меч у Мелбурну ове године играо нешто више од четири сата, освојио је 66 одсто поена при првим сервису, што је нешто лошији податак од уобичајених стандарда. Српски тенисер је уписао укупно 40 винера, али је премашио просјечан број неизнуђених грешака – против Прижмића је направио чак 49.

Попирин је лакше стигао до другог кола. Против Полманса ниједном није испустио свој сервис и са лакоћом је одбранио три брејк лопте. Убиљежио је 20 асова и освојио 81 одсто поена на првом сервису.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе Ђоковић 423. недјељу на врху АТП листе
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 53m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    14h 37m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    18h 42m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 46m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 13m
    0