Ђоковић и Надал у можда најважнијем мечу у историји тениса

31.05.2022. 21:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Новак Ђоковић и Рафаел Надал вечерас 59. пут играји међусобни окршај, а фортуна је намјестила да њихов дуел у четвртфиналу Ролан Гароса можда буде и најважнији меч у историји тениса.

Први пут је Новак фаворит против "бика са Мајорке" на париској шљаци, а евентуална побједа српског тенисера приближила би га освајању 21. гренд слема у каријери, чиме би се изједначио са великим ривалом.

Нико у тениској историји није одиграо више међусобних дуела него Ђоковић и Надал, али њихов 59. окршај заиста би могао да буде нешто посебно.

Новак је најбољи тенисер свих времена (листа његових рекорда заиста је импозантна), али му недостаје једна ствар да би његова владавина била апсолутна - број освојених гренд слемова, у чему је тренутно бољи Рафа, пише РТС.

Шпанац је у јануару у Аустралији, сви знамо под којим околностима, освојио свој 21. гренд слем трофеј и тако побјегао вјечитим ривалима, Ђоковићу и Федереру, на један "тениски свети грал" удаљености, што српском тенисеру сигурно представља мотив више да вечерас још једном, 31. пут у каријери, савлада Надала.

Занимљиво је да ће ово бити први дуел у историји тениса који ће међусобно одиграти два човјека која имају бар 20 гренд слем титула.

"Бик са Мајорке" је неприкосновен у Паризу, гдје је освојио чак 13 трофеја, али Новак је једини човјек који је успио да га савлада два пута на Купу мускетара, посљедњи пут у полуфиналу прошле године.

Обје Новакове побједе против Рафе на Ролан Гаросу дошле су прије финала, што је још један податак који иде на руку српском тенисеру. То су и једине двије Новакове побједе против Надала у Паризу, који је чак у седам дуела излазио као побједник против најбљег тенисера Србије и свијета.

Новак на својој страни има тренутну форму - у Париз је стигао као побједник мастерса у Риму, док се Надал, као што је и сам признао, није осјећао најбоље пред долазак на Куп мускетара, што се није осјетило у његовој игри, све до меча осмине финала.

Млади Феликс Оже-Алијасим пружио је велики отпор легендарном Шпанцу, освојио и два сета, али ипак је на крају пресудило искуство, те је Надал стигао до своје 302. побједе на гренд слем турнирима.

Ђоковић игра изузетно, није изгубио ни сет у прва четири меча на Ролан Гаросу, а једино је Молчан успио да освоји више од три гема у једном сету.

Укупно је Новак на терену провео нешто више од осам сати на терену, док се Рафа, највише захваљујући мечу осмине финала, на париској шљаци задржао два и по сата више.

Ова чињеница, узимајући у обзир године два играча, сигурно није занемарљива.

Новак и Рафа играју десети међусобни дуел у Паризу, а први пут свјетске кладионице дају већу шансу за побједу српском тенисеру.

Велика предност Ђоковића могао би да буде и сервис - Новак је направио 31 ас у досадашњем дијелу турнира, Рафа само седам, а на страни српског тенисера су и проценти првог сервиса, као и проценат освојених поена послије истог.

Новак је изгубио само три своја сервис гема (освојио 49 од 52), док је Надал противницима дозволио да му девет пута одузму сервис (освојио 52 од 61).

Ипак, ово ће бити дуел гдје статистика не игра велику улогу. Побједу ће остварити тенисер који ће имати квалитетније и дубље ударце, који ће боље сервирати и, што је најважније од свега, који ће ментално бити јачи од свог противника.

Традиционално, публика ће бити на Рафиној страни, али и то је чињеница на коју је Новак навикао и која чини да превазиђе све границе својих могућности.

Неутралним тениским навијачима остало је да уживају у стварању историје, а сви врло добро знамо ко је у томе најбољи.

Коментари 0
Повезане вијести
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду Новак Ђоковић се повукао са Мастерса у Мадриду
Оваквог Новака ријетко виђамо (ВИДЕО) Оваквог Новака ријетко виђамо (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 31m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    17h 17m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 32m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 8m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    13h 8m
    0