Ђукановић поручио да Црна Гора није средњовјековна држава

17.02.2020. 08:58
0
ИЗВОР: Tanjug

Црна Гора је земља која је у стању да рјешава актуелне теме у најбољој демократској пракси, поштујући оно што је правна тековина ЕУ, с чијим правним системом се усаглашава, истакао је у Бриселу предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Упитан каква је била комуникација између њега и предсједника Србије Александра Вучића током вечере која је синоћ одржана у Бриселу, Ђукановић је рекао да је на радној вечери била тема односа на релацији ЕУ – западни Балкан, и да се свако од лидера региона потрудио да питања која се тичу унутрашњих прилика не износи у први план.

– Говорили смо о заједничким проблемима и потребама, а у фокусу је била нова политика ЕУ према западом Балкану – пренио је он.

Казао је да се, када су у питању “актуелне теме”, тога кратко дотакао и пренио да је Црна Гора у стању да их рјешава у најбољој демократској пракси поштујући правне тековине ЕУ.

– Не скривамо проблеме. Што се више приближавамо ЕУ, посљедња насљеђа онога што је антиевропско испливавају и то треба рјешавати у духу добре европске праксе – нагласио је он.

Ðукановић је рекао да је Црна Гора својим искуством показала да је то у стању да учини, наводећи деведесете када је успјела да одоли националним и вјерским сукобима.

– Не треба имати сумње да смо у стању те проблеме рјешавати. Да ли имамо увијек добру сарадњу са сусједима – не. Треба разумјети није ово проблем екслузивно црногорски. Видим га у ширем контексту. У региону се води оштар политички дуел између политика које зауступају европску будућност и полтику која жели да задржи Балкан на антиевропском колосијеку – оцијенио је он.

Истакао је да Црна Гора жели да развија даље мултиетничко друштво.

Ђукановић је рекао да Црна Гора не жели да се враћа на статус средњовјековне државе у којој Црква води важну улогу.

Нагласио је да не жели да отвара сукобе са својим колегама и да се труди да са свима разговара на одговоран начин, да разговара о питањима од заједничког интереса, заједничкој европској будућности и да примијети деформитет у политици што угрожава добар темпо развоја Црне Горе.

– Није добро да било ко себи даје за право да се враћамо у вријеме деведесетих и да покушавамо с вишком пажње према националним мањинама у другим државама покажемо недовољно пажње према суверенитету држава – рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је његова порука црногорској мањини, гдје год живјела, увијек иста, а то је да прије свега буду одговорни грађани држава за које су се опредијелили да буду њихов дом, да буду лојални грађани, и да ће сигурно држава да им узврати поштовањем, што ради и Црна Гора.

– Ако се то не догоди, онда је то полазиште за озбиљан разговор да ли се сви придржавамо стандарда поштовања права мањина. Мислим да је јако важно да се ослободимо других исксутава. Треба да синхронизовано дјелујемо у испуњавању стандарда који би водили ка заједничком европском дому – закључио је он.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 15m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 11m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 15m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 8m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 5m
    0