„Добродошли у Источно Сарајевo, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево“

30.06.2023. 14:28
15
ИЗВОР: katera.news

Добродошли у Источно Сарајевo, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево“.

Табле са овим натписом од јутрос се налазе на шест кључних улазу у Град Источно Сарајево, а у скорије вријеме ће бити постављене и на осталим улазима у град.

Грађани и власт Источног Сарајева у томе не виде ништа лоше, док сарајевска власт „кипти од бијеса“.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић за портал „Катера“ је изјавио да су старе, дотрајале табле замијењене новим, на којима на српском и енглеском језику јасно пише да се ради о Граду Источно Сарајево које се простире на 1420 квадратних километара.

Према његовим ријечима, табле су постављене на улазу у Соколац, Трново, на Лапишници, Врацама и близу сарајевског аеродрома и све су на територији Града Источно Сарајево.

Реченице „град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево“, додаје Ћосић, историјска је и непобитна чињеница јер је према попису из 1991. године у Сарајеву живјело управо толико Срба.

- Према том попису, 40.000 становника се изјаснило као Југословени, а и они су били Срби,  само су се тада другачије изјашњавали. Годину дана касније, 1992. године из страха за своју безбједност одређени број Срба је напустио Сарјево, а 1996. године догодио се егзодус 120.000 сарајевских Срба  - рекао је Ћосић, истичући да све вријеме говори искључиво о историјским чињеницама.

Тих 157.000 Срба је, каже, отишло у Бањалуку, Бијељину, Зворник, Брчко, Београд, Нови Сад и друге европске и свјетске земље.

- Неких 50.000 је остало овдје и одлучило да гради свој град који се прво звао Српско Сарајево, а потом Источно Сарајево - истакао је Ћосић.

Како истиче први човјек Источног Сарајева, није му јасно зашто се Карићева потресла, те јој поручује „да се опусти јер иде лијепо вријеме и не треба да се нервира“.

Ја се нисам љутио када су други постављали различите табле на Вијећницу и улаз у Сарајево, иако ме то погађало. Живимо у времену различитости и треба да уважавамо једни друге – рекао је Ћосић.

Он се захвалио Карићевој јер је рекла да „иде корак даље“ јер, истиче Ћосић за наш портал, то и јесте његов циљ – да иде увијек корак напријед, а не уназад.

Осврнувши се на њене пријетње тужбом, Ћосић је рекао да само може да изговори ријечи Вукашина из Клепаца – „Само ти, сине, ради свој посао“, уз напомену да се у Сарајеву родио мало прије ње.

- Што се тиче територије, градоначелници поручујем да слободно провјери и ако смо ушли на територију ФБиХ, одмах ћемо помјерити табле – закључио је Ћосић.

Зашто је натпис на овим таблама засметао градоначелници Сарајева Бењамини Карић?

Она је на свом Инстаграм профилу написала да је градоначелник Источног Сарајева отишао „корак даље“ и да је поставио, како каже, скандалозну таблу добродошлице у Источно Сарајево.

- Ћосићу, узалуд се трудите, дошла су таква времена да и хиљаду пута поновљена лаж никада неће постати истина! Против вас ћу данас поднијети кривичну пријаву Суду БиХ, за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости - поручила је Карићева.

Написала је и да „њен тим провјерава локацију на којој је табла постављена“, те да ће, уколико су заузели “милиметар територија нашег града, одговарати за то."

Коментари 15
  • Generic placeholder image
    Hari 01.07.2023. 22:38
    Mnogo "pametan" i puno pametuje ovaj lik Miloš Lale. Kaže da je naš narod "nepismena stoka", eto rodila ga majka da nas on opismeni i pouči. Kakac crni suživot i saradnja u miru. Jeli filozof gledao današnji prenos komemoracije na RTRS i TV BN za preko 3200 ubijenih Srba u Bratuncu, Srebrenici i dr.mjestima u Podrinju. Trideset godina prošlo od tih teških zločina i niko od ubica-zločinaca nije odgovarao. I sa takvim satrapima Srpskog naroda graditi neku suživot i saradnju je velika iluzija i utopija.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 01.07.2023. 21:42
    Za "milos lale" samo da kazem ako je to tvoje pravo ima onda sam ja clan engleske kravljske porodice.Ti si onaj sto se doselio iz gradonacelnicinog grada u Srpsko Sarajevo i koga je tabla skupa sa ispisanim tekstom na ulazu u Srpsko Sarajevo izgleda udarila u glavu pa dajes komentar kakav si dao.
  • Generic placeholder image
    Pale 01.07.2023. 19:00
    Nije mi jasno zasto bosnjake nervira istorijska cinjenica. Pitanje za njih:
    1. Da li su u Sarajevu prije rata zivjeli Srbi?
    2.Da li ih je bilo oko 150.000?
    3. Da li danas u Sarajevu zivi vise od 3 000 Srba?
    4. Gdje je razlika od 147.000 ?
    Malo se zamislite i mozda dobijete odgovor zasto je tabli sa istorijskom cinjenicom mjesto da stoji tu gdje stoji.
  • Generic placeholder image
    Krcko 01.07.2023. 17:34
    Za progon Sarajevskih Srba i egzodus naravno da ima krivaca i na Srpskoj strani i nemože se ničim abolirati. Ali ima i istine da je Bošnjačka vrhuška na čelu sa rahmetli Alijom direktno uticala da se Srbi sele iz šeher Sarajeva, da ih jednostavno više nema u tom gradu. Tako je Alija, pamtim dobro poručivo Srbima Sarajeva pod kontrolom VRS -e "da će svi oni koji su tokom rata imali oružje krivično odgovarati". Isto izjave tobožnjeg jugolsovena Ejuba Ganića, imaju videzapisi, sve zabilježeno i objavljeno u medijima Sarajeva. Tako su odlaskom Srba, napravili da je grad skoro 100 posto Bošnjački. Nacionalna struktura promjenjena, poslije rata hiljade stanova i kuća prodato po jeftinoj cijeni novokomponovanim Sarajlijama iz Sandžaka i Istočne Bosne. Kako kaže naš presjednik za Sarajevo, Teheran u malom što odgovara punoj istini.
  • Generic placeholder image
    Krle 01.07.2023. 12:29
    U šeher Sarajevu nema nijednog spomenika ubijenim Srbima koji su tokom rata ostali i živjeli u istom. Ubijani su, pljačkani i silovani u svojim stanovima i kućama. Teški zločinci i kriminalci ubice tih Srba poput Cace, Ćele I i II, Juka, Herenda i mnogih drugih imaju spomenike i slave se kao gazije-junaci. U velikom parku nema spomenika zarobljenim a potom strijeljanim vojnicima JNA, ali ima kip kako babo doziva sina u Srebrenici. Srebrenica nije u Sarajevu. Nema nigdje ni pomena o teškim zločinima na Kazanima, sklonjeno od domaće i ino javnosti i gosti Sarajeva. Na Vjećnici i dalje piše Srpski zločinci i na stotinama tabli samo riječi i poruke mržnje uperene protiv Srba. Kao i one tzv.sarajevske ruže, sve poruke mržnje i satanizacije Srpskog naroda.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.07.2023. 11:56
    Skandalozno je jedino što table nisu još veće i vidljivije.
    Iako veliki protivnik vlasti moram reći bravo gradonačelniče.
  • Generic placeholder image
    Милош Лале 01.07.2023. 09:10

    ми имамо највеће болеснике као представнике који само гледају како ће нас завадити, ово је само вид провокације и ништа друго, на које се неписмена стока пали и подржава. Умјесто да живимо у миру, имамо једну сировину која даје упуте ситним пудлицама како што више да понизе сопствени народ оваквим провокативним потезима.
  • Generic placeholder image
    Spgha 01.07.2023. 00:46
    Tuži koliko hoćeš kravetino i ikebano.
    Gledaj na šta ti liči grad čija si načelnica, Mani se ćoravog posla.
  • Generic placeholder image
    Citalac 30.06.2023. 22:41
    Zanimljivo je kako je "napaceni narod" pod opsadom osmislio toliko zatvora da ne kazem kazamata u kojima su mucili I ubijali Srbe.Ostali su zivi samo oni Srbi koji su na vrijeme pobjegli iz tog kako rece gradonacelnica " vaseg grada" I oni koji su rat proveli u "tom vasem gradu" a imali ludu srecu ili su pukom slucajnoscu ostali zivi.E ti su se Srbi digli iz pepela i sagradili svoje Srpsko Sarajevo u koje se i vasi sugradjani gradonacelnice masovno doseljavaju.
  • Generic placeholder image
    Грађанин 30.06.2023. 20:20
    Треба ставити таблу на граници са Сарајевом на којој ће писати ,, Улазите у град 1425 дана логора за Србе у ,, Виктор Бубњу, Тарчину, Храсници , и тд.
  • Generic placeholder image
    Nest mi ne stima 30.06.2023. 19:36
    Diskriminacija prema turistima iz Kine i Rusije!
    Ove table su platili iz Eu !
  • Generic placeholder image
    Anonimno 30.06.2023. 19:03
    Ali na ulazu u sarajevo stoji grad Koji je bio u opsadi ne znam koliko dana,mislim oko 1200
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 30.06.2023. 18:17
    Na tabli treba I da pise "a za njima polako i masovno pristizu oni koji su ih protjerali" .
  • Generic placeholder image
    Hari 30.06.2023. 17:30
    Neka gospođa Karićka prvo očisti svoje dvorište-avliju od naziva ulica (zelene beretke., Mladi muslimani itd), do tabli na svakom ćošku koja je uperena protiv Srpskog naroda. Samo pogrdni i uvredljivi natpisi poput: agresori, zločinci Srbi itd. Nigdje nema table u velikom parku kako su monstrouzno strijeljani zarobljeni pripadnici JNA. ILi nema Table da su na Kazanima Srbima sjekli glave i bacali u jamu. Skriveni zločini nad Sarajevskim Srbima sklonjeni su od javnosti i turista koji posjećuju šeher. Turistički vodiči bezočno lažu o teroristi Gavrilu Principu kada sačekuju turiste kod Muzej "Mlada Bosna". Tako da Karićka može samo popušiti ka.u ko majmun bananu.
  • Generic placeholder image
    mikasa su kasa 30.06.2023. 16:22
    Прво, колико се досељава Хрвата и Муслимана, у урбанистичком треба оставити простора за једну малу џамију.
    Друго, нису то више сарајевски Срби, има ту доста Калновичана, Сокочана и осталог.
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    13h 59m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    3h 55m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    15h 46m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    11h 26m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    14h 46m
    0