Додик: Америчка организација жели да преузме контролу над изборима

07.09.2020. 10:01
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција која би надгледала изборе је америчка и финансира је NDI, односно Демократска странка у Америци која дјелује на међународном плану у складу с америчким интересима, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је рекао да би прихватањем меморандума био изгубљен суверенитет и независност изборног процеса у БиХ, да отвара врата да се изаберу њихови политички фаворити у БиХ, те да би он фаворизовао бошњачку страну. 

Додик је додао да се ради о организацији која припада Сорошу која се извјештила начинима контроле изборног процеса.

Што се тиче покретања виталног националног интwереса, Додик је рекао да је искористио право из Устава БиХ да заштити национални и државни интерес РС након што је био прегласан на сједници Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да изборни систем у БиХ треба побољшати и да није савршен, али да би прихватањем овог меморандума изборни процес био манипулативан. Он такође тврди да 17 држава у САД је забранило учешће овој агенцији на америчким изборима.

Подјетимо, посебна сједница Народне скупштине Републике Српске почела је данас у бањалуци разматрањем Приједлога одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе, веома штетна по виталне интересе Српске.

На сједници ће се обратити српски члан Предсједништва БиХ, предсједници Уједињене Српске Ненад Стевандић, СДС-а Мирко Шаровић, те ПДП-а Бранислав Бореновић.

У име клубова посланика о овој тачки моћи ће да говоре по два народна посланика.

Сједници присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, те предсједници парламентарних политичких странака у Републици Српској.

Посебну сједницу Народне скупштине затражио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је одлуку о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе, усвојену без консензуса 27. августа на сједници Предсједништва БиХ, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Melanija 11.09.2020. 22:53
    Ivanka i Jovanka;)
    Super! Prava vijest
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 22m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 55m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 21m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 34m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 3m
    4