Додик ће имати четири делегата у Дому народа БиХ, а ево шта заузврат добија Покрет за државу

22.11.2022. 16:00
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Покрет за државу, који окупља бошњачке и пробосанске странке, неће подржати кандидата опозиције из Републике Српске за Дом народа БиХ, чиме ће омогућити СНСД да има четири делегата, а заузврат ће добити фотеље у Влади и парламенту Српске.

Како сазнаје Српскаинфо, договор је ово који су још прије десетак дана постигли представници Покрета за државу (ПЗД) са лидером СНСД, Милорадом Додиком.

Према том договору ПЗД би требало да добије мјесто потпредсједника у парламенту Српске из реда бошњачког народа и министарску фотељу у Влади Српске.

Извор Српскаинфо истиче да би мјесто једног од потпредсједника Народне скупштине Републике Српске требао да добије Мирсад Дуратовић из ПЗД, док би Севлид Хуртић требао да добије фотељу министра трговине и туризма у Влади Републике Српске. Заузврат ПЗД неће подржати кандидата опозиције приликом избора српских делегата у Дом народа БиХ.

Да неће подржати опозицију потврдио је јуче за N1 и сам Дуратовић који је рекао како ће посланици ПЗД у НСРС гласати за свога кандидата Војина Мијатовића.

– Ми нећемо дати подршку делегату СНСД, а опозиција има могућност да вишак гласова да нашем кандидату и онда ћемо ми добити делагата у Дому народа из реда српског народа. Не можемо дати повјерење СДС и ПДП да ће они радити за интересе државе, а контра закључака НСРС – рекао је Дуратовић.

Извор Српскаинфо истиче да је ПЗД свјестан да њихових пет гласова у Народној скупштини Републике Српске не могу обезбиједити Мијатовићу фотељу у Дому народа, већ иду са својом листом како би омогућили СНСД да добије четири делегата. То је уједно и главни разлог зашто је ПЗД доставио у НС Републике Срспке листу својих кандидата за Дом народа.

Иако се у јавности створила слика да је неопходно да посланици ПЗД гласају за кандидатску листу СНСД, како би обезбиједили четвртог делегата, Српскаинфо је раније већ писала да постоји математика по којој је за СНСД довољно само да ПЗД гласа за своју листу. Дакле, није неопходно да подрже њих, али би за СНСД било лоше да пробосанске странке подрже листу опозиционих странака.

Наиме, странке окупљене око СНСД имају укупно 53 посланика, а опозиција, без ПЗД, 25.

Како је Српскаинфо писала, ако ПЗД буде гласао за свог делегата, онда пролазе четири делегата СНСД у Дом народа БиХ – по три за која би гласало 13 народих посланика и један за којег би гласало 14 посланика. Тиме ће СНСД, како што је и најавио, задржати контролни механизам за све одлуке које усвоји Представнички дом БиХ.

Пише: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    18h 19m
    2
  • Данас Марковдан
    6h 37m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    22h 19m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    2h 55m
    0
  • Из Рудог ка манастиру Острог кренуло 13 ходочасника
    19h 40m
    1