Додик демантује Вишковића и тврди да нема смањења плата

23.09.2021. 19:50
0
ИЗВОР: capital.ba

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да у локалним заједницама неће бити никаквог смањења плата, што је супротно од онога што је Влада Републике Српске, на челу са Радованом Вишковићем, предложила Народној скупштини Републике Српске.

Наиме, како je портал CAPITAL открио Влада Републике Српске, у Програму фискалне консолидације који је упутила у Народну скупштину Републике Српске, између низа мјера које предлаже „провукла“ је и једну мјеру која значи драстично смањење примања за запослене у локалним, односно градским и општинским управама.

Додик је поводом тога за агенцију Срна рекао да локалне заједнице одлучују о повећању и смањењу плата.

- А тамо гдје смо ми (СНСД) на власти, неће бити никаквог смањења плата, већ може бити само повећања - поручио је лидер СНСД-а Милорад Додик, пренијела је Срна.

Након што је CAPITAL објавио да Влада Републике Српске планира да буџетски дефицит у идуће двије године смањи примјењујући неколико мјера, међу којима је и смањење цијене рада запосленима у градским и општинским управама, те свођење регреса, топлог оброка и превоза на минимум, реаговале су и синдикалне организације.

Наиме, у републичким органима управе цијена рада је 100 КМ, док је најнижа цијена рада у оквиру јединица локалне самоуправе 110 КМ, па иде до 145 КМ, у зависности од развијености града или општине.

Уколико би локални ниво био услађен са републичким, по питању цијене рада, што је Влада предложила, сваком раднику на локалном нивоу плата би се смањила.

На примјер, у Градској управи Бањалука плата би се умањила 40 одсто, од чистачице до начелника одјељења. И не само у Бањалуци, већ у свим већим градским управама, у Бијељини, Приједору, Добоју и другим би дошло до драстичног смањења плата запосленима у локалној управи.

Аутор: С. Шурлан

Коментари 0
Повезане вијести
Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика
Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО) Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО)
Грађани исељавају, Додик би да им "мијења свијест" Грађани исељавају, Додик би да им "мијења свијест"
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 5m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 47m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 15m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 36m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 45m
    0