Dodik demantuje Viškovića i tvrdi da nema smanjenja plata

23.09.2021. 19:50
0
IZVOR: capital.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u lokalnim zajednicama neće biti nikakvog smanjenja plata, što je suprotno od onoga što je Vlada Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Viškovićem, predložila Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu Republike Srpske, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

Dodik je povodom toga za agenciju Srna rekao da lokalne zajednice odlučuju o povećanju i smanjenju plata.

- A tamo gdje smo mi (SNSD) na vlasti, neće biti nikakvog smanjenja plata, već može biti samo povećanja - poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, prenijela je Srna.

Nakon što je CAPITAL objavio da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije.

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila.

Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.

Autor: S. Šurlan

Komentari 0
Povezane vijesti
Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika
Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO) Neki novi tonovi iz Srbije prema Dodiku (VIDEO)
Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest" Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest"
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 45m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 36m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 23m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 49m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 31m
    0