Додик и Цвијановић на прослави у Сарајеву: Значајна сарадња Српске и Кине на конкретним пројектима

30.09.2019. 21:31
0
ИЗВОР: Srna

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Сарајеву на пријему поводом 70 година од оснивања Народне Републике Кине да та држава данас представља незаобилазан фактор глобалне економије, али и свјетске политике и свјетског мира.

– Овдје смо да честитамо кинеском предсједнику, кинеском народу и држави овај заиста велики јубилеј у коме су они показали способност да од једне сиромашне земље за неколико деценија постану друга водећа економија на свијету. То је заиста импозантно – рекао је Додик.

Он је захвалио за све пројекте које је Кина имала у Републици Српској, наводећи да су сва три пројекта која је амбасадор Кине у БиХ поменуо – сва лоцирана у Српској.

– На то смо поносни и желимо да наставимо са Кином да сарађујемо у формати `17 плус један` пројеката `Појас и пут`, и у том погледу ћемо наставити контакте са кинеским компанијама и њиховим властима – поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је за Српску изузетно важно што је са Кином остварила сарадњу која се огледа у конкретним пројектима.

– Оно што представља улазак Кине на простор Српске јесте Термоелектрана `Станари` за коју сви кажу да је пројекат који је препородио тај крај и учинио да заједно са Рудником запошљавају скоро 1.000 радника, што даје нову димензију цијелој тој регији – рекла је Цвијановићева новинарима у Сарајеву гдје је вечерас организован пријем поводом 70 година од оснивања Народне Републике Кине.

Оно што је важно за Добој, према ријечима Цвијановићеве, јесте болница чија је изградња у току, договори у вези са саобраћајницама, односно подршка изградњи ауто-пута, те реконструкцији жељезнице у Републици Српској.

Цвијановићева је појаснила да је ријеч о учешћу Кине у једном пројекту који подразумијева модернизацију жељезничког система Српске.

– Задовољни смо што се преко ових пројеката отвара простор за будућу сарадњу Републике Српске и Кине – рекла је Цвијановићева и додала да је Српској веома важно то што је успоставила сарадњу са једном овако великом и моћном земљом.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 1m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 30m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 48m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 44m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    1h 56m
    0