Додик и Ердоан: Пријетња или сила не могу ријешити политички проблем

09.11.2021. 18:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, и Реџеп Тајип Ердоан, предсједник Турске, сложили су се данас у Анкари да мир у БиХ и региону нема алтернативу и да се било каквом пријетњом или употребом силе не може ријешити политички проблем.

- У јавном регионалном говору уз међународне спекуланте наметнула се прича о могућој дестабилизацији. Рекао сам да ми захтијевамо политички дијалог - рекао је Додик истичући да је Ердоан упознат са ситуацијом у БиХ те да га је замолио да разумије политичке процесе и да треба омогућити разговор локалних фактора.

Додик је Ердоана упознао и с тиме како Република Српска види рад високог представника и да је он нелегалан, али и истакао да треба искористити добру вољу Александра Вучића, предсједника Србије, и Зорана Милановића, предсједника Хрватске, да се разговара јер свако ко може бити пријатељ треба да буде укључен.

Ову добру вољу још раније одбио је Бакир Изетбеговић, лидер СДА и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, који је такође прије неколико дана разговарао с турским предсједником.

Фокус разговора, како је истакао Додик, био је на томе да се мир мора очувати.

Иначе, Додика је испред Предсједничке палате у Анкари дочекао потпредсједник Турске Фуат Откај, а након састанка иза затворених врата одржан је и радни ручак.

Када је ријеч о недавном састанку Изетбеговића и Ердоана, Изетбеговић је рекао да је с турским предсједником разговарао о свему, тачније о ситуацији у БиХ.

- Ердоан има добре односе с Вучићем, па и са Додиком, и он је човјек којем то полази за руком те то треба искористити. Умјесто да правимо проблеме који ће отјерати дјецу из ове земље и са Балкана, хајде да правимо нормалну државу, да правимо ауто-пут Сарајево - Београд, да радимо разне добре ствари гдје нам може помоћи турска страна - рекао је Изетбеговић.

Иначе, у посљедњих неколико дана у јавности је било говора и о иницијативи Зорана Милановића, предсједника Хрватске, да та земља уз Турску и Србију буду дио политичког договора у БиХ, међутим Изетбеговић је такву иницијативу одбио, а о томе је обавијестио и самог Ердоана.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим правилима Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим прави...
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 26m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 36m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 8m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 27m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 30m
    0