Додик: Инцко је странац који ће уништити БиХ

24.11.2020. 21:59
2
ИЗВОР: РТРС/Кликс

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је гостујући "онлајн" на округлом столу пред Савјетом безбједности Уједињених нација критиковао рад Високог представника у БиХ Валентина Инцка, оптуживши га да је он "странац који ће уништити БиХ".

Додик је у свом обраћању поручио да се Дејтонски мировни споразум спроводи, а не тумачи, те да Инцко нема право да то ради и да проводи одлуке на основу њега.  

- У Дејтонском споразуму је наведено да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и та конституција је омогућила да се упостави мир и заврши рат. БиХ је сложена државна заједница и значајно се ослањала на оно што су САД на конститутиције радиле. Тада су САД јасно рекле "само оно што је изричито дато БиХ припада њој и све остало према ентитетима". Вјерујем да је Инцко то прочитао, али он није овлаштен да тумачи Устав и неовлаштено се уплитао и у то и у многа друга питања у БиХ - рекао је Додик, а преноси портал "Кликс".
Додик је у свом обраћању прозвао све досадашње високе представнике у БиХ и навео да су то били странци који су покушавали наметнути своје одлуке и створити БиХ, те је за Педија Ешдауна рекао да је био необјективан и криминалан.
- Високи представници су промијенили Дејтонски споразум, мијењајући дух Дејтона. Педи Ешдаун је кршио све могуће споразуме, а то је признао и у својој књизи. И сви су промовисали такву политику, све до Инцка - рекао је Додик, а преноси РТРС.
Додик је поручио је да је мир кључна ријеч овог времена који је успостављен Дејтонском споразумом.

- Устав БиХ каже да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа. Нигдје не пише да БиХ има имовину, тако да Инцко не може да спречава инвестиције - каже Додик.

Рекао је да Србија хоће да оде високи представник.

- Хрватска исто, Република Српска жели да нестане, пола Федерације БиХ жели да он оде. А, он и даље манипулише и износи неистине. Злоупотребљава говорницу и кад говори, представља само један бошњачки народ - поручио је Додик, преноси РТРС.

Кликс пише како је Додик у овом обраћању рекао да је Инцко "показао да мрзи Србе, те да злоупотребљава говорницу и говори искључиво у име муслимана, а не свих људи у БиХ".

- Зауставите тог монструма који нам покушава наметнути одлуке које нису успостављене у Дејтонском споразуму, он је странац који ће уништити БиХ. Он се свети Србима и Хрватима у БиХ. Инцко нема апсолутно ништа с државном имовином БиХ и покушава зауставити изградњу хидроелектрана и аеродрома. Ниједну одлуку нећемо службено објавити ни поштовати у Републици Српској - рекао је Додик, пише портал "Кликс".

Инцко: Без Додика многе институције БиХ не би постојале

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, учествујући "онлајн" на округлом столу Савјета безбједности УН-а рекао је да највеће поруке негирања БиХ долазе из Републике Српске, те да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче поново изјавио да нико не може спријечити интеграцију Републике Српске и Србије.

Инцко је такође захвалио Додику за поштовање Дејтона у првој деценији након његовог потписивања.

- Тада је био од велике помоћи и без њега многе институције и закони не би постојали. Његов напор је био кључан у изградњи институција у БиХ - рекао је Инцко, преноси портал "Кликс".

Инцко је, поред указаних проблема, говорио и о томе да БиХ политички, економски и у правосудном систему примјетно назадује.

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pale 25.11.2020. 17:00
    Ma mi nemamo ništa,cim Dodika,pitaju za sve,gdje bio dok su ljudi bili u rovovima u ratu,pitas li se to,ziva bila?
  • Generic placeholder image
    Ponosna Srpkinja 25.11.2020. 08:56
    SVAKA CAST GOSPODINU DODIKU,KADA JE SMOGAO SNAGE DA KAZE ISTINU OVIMA KOJI VEC DECENIJAMA ZELE DA KROJE NASE ZIVOTE.Dao doznanja da mi nismo krpe,nego narod koji ima svoj integritet.
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 38m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 11m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 3m
    0