Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца

30.11.2023. 15:02
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, сада каже да је његов приједлог да се минималац повећа на 1.050 марака, с тим да обухвати и регрес, топли оброк и „друга лична примања“.

На тај начин, Додик је кориговао ранији став у коме уопште није спомињао тегрес и топли оброк у саставу најниже плате у Српској од 1. јануара 2024.

- Ја то не могу да наметнем и о томе би требало да се договоре Влада, послодавци и синдикати. Добра плата је једини мотив да људи не оду из земље, а привреда се ионако жали да би раднике требало да увозимо јер их нема довољно – изјавио је Додик у данашњем интервјуу за НИН.

Мада то није речено, предсједник се, заправо, приближава једном од захтјева Уније послодаваца Републике Српске.

Наиме, 15. новембра одржан је састанак Уније и представника Владе Републике Српске на тему утврђивања најниже плате у РС за 2024. годину, на којем су изложени бројни закључци и приједлози. У једном од њих се предлаже да најнижа садржи топли оброк, превоз и минули рад односно да буду саставни дио најниже плате, чиме би била изједначена права из радног односа за раднике у јавном и реалном сектору.

-Анализирајући кључне макроекономске показатеље (БДП, инфлација, и друго), уједначен приступ утврђивању најниже плате у Европи и друге параметре, Унија послодаваца Републике Српске предлаже да најнижа плата у 2024. години износи 750 КМ – једна је од препорука.

Мада изгледа као да послодавци траже да минималац буде 750 КМ, и то су укљученим топлим оброком, превозом и минулим рад, у Унији нам је речено да су то одвојене ствари. Дакле, по садашњем статусу, то би значило да минимналац са 700 иде на 750 КМ, а ако се на то урачунају и друге поменуте ставке, онда би минимална плата била око 950 КМ.

Марић: Непроводиво

 

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић каже да је нови Додиков приједлог непроводив. И то из разлога јер Закон о раду РС јасно дефинише шта је плата, а шта су накнаде које проистичу по основу рада.

- Морамо да знамо шта је институт Европске социјалне повеље, који је самим тим и уставна таштитна категорија свих запослених у Српској да не могу примати мању плату од тога. Дакле, на минималац ће морати да се посебно исказује топли оброк и регрес – каже Марић за Српскаинфо.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 01.12.2023. 07:38
    Eee jadna li si drzavo!!! Najbolje bi bilo Mile Dodiku, da u tih 1050 km bude i penzija pa da ljudi sami stede za penzionerske dane...
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 9m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 2m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 59m
    0