Додик: Не треба мијењати Изборни закон у БиХ

21.03.2022. 20:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник СНСД Милорад Додик очекује да ће општи избори у БиХ бити расписани и одржани и поручио да се ова политичка партија припрема за велику побједу.

- Ми ћемо са нашим кандидатима изаћи благовремено и све ресурсе ћемо употријебити да обезбиједимо 50 одсто плус један глас. Мислим да то можемо урадити и са својим кандидатима и коалиционим партнерима обезбиједити да Република Српска има двотрећинску већину у Народној скупштини, што је доказ стабилности и могућности да утичемо на кретања – рекао је Додик.

Додик је навео да Изборни закон БиХ не треба мијењати, те да приједлог измјена који су други предложили СНСД неће подржати, јер није подржан ни приједлог измјена који је упутио СНСД.

– Ниједан од приједлога измјена Изборног закона које је СНСД упутио није подржан, онда ни ми не видимо разлога да учествујемо у томе – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД.

Додик је подсјетио да је СНСД приједлог измјена Изборног закона БиХ предвиђао да се укине гласање путем поште, да се обезбиједи систем да се резултати гласања у иностранству знају што је прије могуће, те да Народна скупштина Српске путем своје квалификоване већине бира своју делегацију за ниво БиХ, као и да мандат припада странци, а не појединцу.

– На тај начин би се спријечила политичка корупција. Након избора одмах се атакује на појединце како би се дао мандат овој или оној страни и тиме само повећава политичка корупција – рекао је Додик.Лидер СНСД је поручио да је ова политичка партија спремна на још један дијалог, али под условом да се сви разговори одвијају у зградама гдје се налазе институције или БиХ, или ентитетске или у страначким просторијама, а не по амбасадама.

– То показује једну понижавајућу позицију у БиХ, да без неизабраних странаца овдје се креира та ситуација која није потребна – поручио је Додик.

Он је рекао да није добио ниједан приједлог о измјенама Изборног закона, о коме су разговарали лидери странака у Федерацији БиХ.

– Тиме што смо били ван тога хтјели смо да покажемо да смо изван проблема који постоје у ФБиХ и јасно смо рекли да у томе не желимо да учествујемо – рекао је Додик.

Додик је истакао да се годинама уназад проблеми у ФБиХ рјешавају тако што се на терет Републике Српске “нешто концентрише на нивоу БиХ”.

– Како ће они бирати члана Предсједништва, то је ствар њиховог договора, а у свему осталом ми хоћемо да учествујемо – у избору и саставу делегације Дома народа ФБиХ и избору и правилима која су везана за тај Дом, надлежности и остало – рекао је Додик.

Предсједник СНСД је оцијенио да је ситуација на нивоу БиХ блокирана и конфузна, те да нема политичке воље да се криза ријеши.

– Са максималистичким захтјевима са муслиманске стране, са оправданом борбом хрватског народа да то не прихвати као знак политичке елиминације, све то рефлектује се на неспособност БиХ за кретање на било којем путу стабилизације – рекао је Додик.

Он је оцијени да је веома неизвјесно на који начин ће бити издвојена средства из Буџета БиХ за изборе, с обзиром на то да Буџет БиХ није усвојен ни за прошлу, ни за ову годину.

– И у таквој, никаквој БиХ, Република Српска остварује све своје законом предвиђене обавезе, да функционише и да повећава своје економске показатеље – рекао је Додик и додао да ће бити поносан ако просјечна плата у Српској до краја године буде повећана на 600 евра.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 20m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 4m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    7h 27m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    22h 24m
    0