Додик поручио из Брисела: Нисам руски човјек, не желим сецесију БиХ

15.03.2022. 18:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Посланици Европског парламента имали су низ питања за чланове Предсједништва Босне и Херцеговине и лидера ХДЗ БиХ , али мета критика били су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и лидер ХДЗ Драган Човић.

Мишел Галер, посланик у ЕУ парламенту,  питао је Додика о чему је разговарао с министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим и да ли ће “бити признати као област Бањалука, као Доњецк и Луганск”.

Човића је упитао шта очекује за Хрвате када је тако повезан с Додиком који је повезан с Путином, преноси N1.

– Позивам господина Додика да прекине везе са Кремљем и да престане са деструктивном реториком. Господине Човић, позивам да се дистанцирате од господина Додика док не осуди агресију – рекла је Стрик.

Извор: TV N1 Sarajevo/Тwitter

Дитмар Костер, посланик, је Додику поручио сљедеће:

– У Европи нема мјеста за негаторе геноцида. Стално блокирање институција БиХ и кориштење запаљиве реторке у јавности воде само нестабилности и кашњењу у постизању реформи које су тако важне за земљу и бољи живот људе. Порука за све вас: Понављам подршку за јединствену БиХ, суверенитет и територијални интегритет БиХ и њен европски пут. Ми смо уз БиХ, радимо с вама да би омогућили давање кандидатског статуса. Позивамо вас све да осигурате функционалну демократску земљу како би наставила с тим процесом. Позивамо све стране да штите државне институције. Разочаран сам што се тиче етичког дискурса иако сте у ћорсокаку. Млади одлазе из земље, немају будућност. Хоћете ли се напокон фокусирати на оно што је потребно, друштвена кохезија да се побољша свакодневни живот обичних грађана? И хоћете ли укинту дискриминаторне политике као што су двије школе под једним кровом?“.

“Неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне”

У свом одговору европарламентарцима Додик је казао како подржава “територијални интегритет и суверенитет Русије и Украјине”.

– Осуђујем сваки рат. Као што сам осудио бомбардовање Београда, тако осуђујем и сада употребу силе у Украјини, без обзира од кога долазило. Тражимо успостављање мир – рекао је Додик.

Навео је како не дијели мишљење с оним што је Комшић рекао у вези “мијешања Хрватске и Србије у унутрашње односе БиХ” те да је “тешко имати мултиетничко друштво и демократију”, али да је “спреман поштовати устав”.

Извор: TV N1 Sarajevo/Twitter

– Нисам под руским уицајем без обзира на стереотипе које покушавате проширити. Да, разговарао сам с Лавровим. Ништа није било скривено. Прије тога сам био у Русији и разговарали смо у привредним активностима. Они имају рафинерију нафте па сам хтио за Републику Српску осигурати довољне количине и поносан сам јер БиХ због мог дјеловања није на листи санкција Русије за испоруку енергената. Република Српска од укупног плина који долази у БиХ користи само три одсто, па се цијело Сарајево грије плином из Русије. Није било никаквих тајни. Нисам био на састанку с Лавровим, разговарао сам телефоном и не може се ништа сакрити у телефонском разговору. Можда ваша обавјештајна служба зна детаље све, а ја вам могу послати транскрипт – рекао је Додик.

Поновио је како “не води процес сецесије и да не ма ту намјеру”.

 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Европском парламенту да је у БиХ на сцени муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права.

- Да ли би ви у Европи били сретни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то - упитао је Додик одговарајући на питања пред Одбором Европског парламента за спољна питања.

Он је навео да ће се стање у БиХ нормализовати када неки од њих престану да дају паушалне оцјене о томе на основу површних информација и када престане да се држи било чија страна, преноси СРНА.

Додик је истакао да се неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне.

– Срби и Хрвати су стари народи на простору Балкана и биће лојални БиХ колико се у њој буде поштовала уставна гаранција равноправности конститутивних народа, национални консензус у одлучивању, историјска и етничка реалност, а не неке илузије које се не могу тамо реализовати – рекао је Додик.

Он је позвао присутне да Србима обезбиједе да се поштује Устав БиХ без политичког мијешања, а Хрватима националну равноправност и свим другим народима, па ће имати стабилну и конструктивну атмосферу у БиХ.

Према његовим ријечима, не може да буде европска перспектва када се непоштивање Устава сматра врлином, а залагање за поштовање кривицом. 

Човић одговорио на критике

Човић је казао како “не зна на који начин мисле дефинисати тијесну повезаност било кога у политици у БиХ”, одговарајући на констатацију да су Додик и он тијесно повезани.

– Не знам зашто бих ја био тјешњије повезан с Додиком или Изетбеговићем, Џаферовићем или трећим-четвртим. То је перцепција наметнута из Сарајева – рекао је Човић.

Комшићев говор окарактерисао је као “улични карактер вођења политике једног члана Предсједништва који се представља као хрватски члан” и додао да не жели то коментирисати.

Извор: TV N1 Sarajevo/Twitter

"Не можете живјети од економске помоћи ЕУ"

Из Европског парламента упућена је порука да “БиХ не може стално живјети од економске помоћи ЕУ како би задржали мир и супер структуру политичара".

– Имају највише политичара по квадратном метру у свијету. Таква се супер структура више не може одржавати. Млади не вјерују у институције БиХ. Стари политичари владају. Не можете стално овисити о солидарној помоћи ЕУ, не желимо подржавати више перманентну подијељеност - казао је Нарт Хавиер, преноси N1.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, дан 283: Спријечен напад Оружаних снага Украјине у ЛНР и ДНР Источни фронт, дан 283: Спријечен напад Оружаних снага Украјине у ЛНР и ДНР
Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека
Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  17h 28m
  3
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  22h 27m
  2
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  20h 42m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  18h 38m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  13h 3m
  0