Dodik poručio iz Brisela: Nisam ruski čovjek, ne želim secesiju BiH

15.03.2022. 18:34
0
IZVOR: srpskainfo.com

Poslanici Evropskog parlamenta imali su niz pitanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera HDZ BiH , ali meta kritika bili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider HDZ Dragan Čović.

Mišel Galer, poslanik u EU parlamentu,  pitao je Dodika o čemu je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i da li će “biti priznati kao oblast Banjaluka, kao Donjeck i Lugansk”.

Čovića je upitao šta očekuje za Hrvate kada je tako povezan s Dodikom koji je povezan s Putinom, prenosi N1.

– Pozivam gospodina Dodika da prekine veze sa Kremljem i da prestane sa destruktivnom retorikom. Gospodine Čović, pozivam da se distancirate od gospodina Dodika dok ne osudi agresiju – rekla je Strik.

Izvor: TV N1 Sarajevo/Twitter

Ditmar Koster, poslanik, je Dodiku poručio sljedeće:

– U Evropi nema mjesta za negatore genocida. Stalno blokiranje institucija BiH i korištenje zapaljive retorke u javnosti vode samo nestabilnosti i kašnjenju u postizanju reformi koje su tako važne za zemlju i bolji život ljude. Poruka za sve vas: Ponavljam podršku za jedinstvenu BiH, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen evropski put. Mi smo uz BiH, radimo s vama da bi omogućili davanje kandidatskog statusa. Pozivamo vas sve da osigurate funkcionalnu demokratsku zemlju kako bi nastavila s tim procesom. Pozivamo sve strane da štite državne institucije. Razočaran sam što se tiče etičkog diskursa iako ste u ćorsokaku. Mladi odlaze iz zemlje, nemaju budućnost. Hoćete li se napokon fokusirati na ono što je potrebno, društvena kohezija da se poboljša svakodnevni život običnih građana? I hoćete li ukintu diskriminatorne politike kao što su dvije škole pod jednim krovom?“.

“Neće doći do rezultata kada je krivica rezervisana samo za jedne”

U svom odgovoru evroparlamentarcima Dodik je kazao kako podržava “teritorijalni integritet i suverenitet Rusije i Ukrajine”.

– Osuđujem svaki rat. Kao što sam osudio bombardovanje Beograda, tako osuđujem i sada upotrebu sile u Ukrajini, bez obzira od koga dolazilo. Tražimo uspostavljanje mir – rekao je Dodik.

Naveo je kako ne dijeli mišljenje s onim što je Komšić rekao u vezi “miješanja Hrvatske i Srbije u unutrašnje odnose BiH” te da je “teško imati multietničko društvo i demokratiju”, ali da je “spreman poštovati ustav”.

Izvor: TV N1 Sarajevo/Twitter

– Nisam pod ruskim uicajem bez obzira na stereotipe koje pokušavate proširiti. Da, razgovarao sam s Lavrovim. Ništa nije bilo skriveno. Prije toga sam bio u Rusiji i razgovarali smo u privrednim aktivnostima. Oni imaju rafineriju nafte pa sam htio za Republiku Srpsku osigurati dovoljne količine i ponosan sam jer BiH zbog mog djelovanja nije na listi sankcija Rusije za isporuku energenata. Republika Srpska od ukupnog plina koji dolazi u BiH koristi samo tri odsto, pa se cijelo Sarajevo grije plinom iz Rusije. Nije bilo nikakvih tajni. Nisam bio na sastanku s Lavrovim, razgovarao sam telefonom i ne može se ništa sakriti u telefonskom razgovoru. Možda vaša obavještajna služba zna detalje sve, a ja vam mogu poslati transkript – rekao je Dodik.

Ponovio je kako “ne vodi proces secesije i da ne ma tu namjeru”.

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Evropskom parlamentu da je u BiH na sceni muslimanski nacionalizam koji ide na to da majorizira Srbe i Hrvate i podredi ih lažljivim pričama o građanskom uređenju koje treba da ta dva naroda marginalizuje, da nemaju nikakva prava.

- Da li bi vi u Evropi bili sretni s time? Borite se protiv muslimanske države, zašto sada nas gurate u to - upitao je Dodik odgovarajući na pitanja pred Odborom Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.

On je naveo da će se stanje u BiH normalizovati kada neki od njih prestanu da daju paušalne ocjene o tome na osnovu površnih informacija i kada prestane da se drži bilo čija strana, prenosi SRNA.

Dodik je istakao da se neće doći do rezultata kada je krivica rezervisana samo za jedne.

– Srbi i Hrvati su stari narodi na prostoru Balkana i biće lojalni BiH koliko se u njoj bude poštovala ustavna garancija ravnopravnosti konstitutivnih naroda, nacionalni konsenzus u odlučivanju, istorijska i etnička realnost, a ne neke iluzije koje se ne mogu tamo realizovati – rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da Srbima obezbijede da se poštuje Ustav BiH bez političkog miješanja, a Hrvatima nacionalnu ravnopravnost i svim drugim narodima, pa će imati stabilnu i konstruktivnu atmosferu u BiH.

Prema njegovim riječima, ne može da bude evropska perspektva kada se nepoštivanje Ustava smatra vrlinom, a zalaganje za poštovanje krivicom. 

Čović odgovorio na kritike

Čović je kazao kako “ne zna na koji način misle definisati tijesnu povezanost bilo koga u politici u BiH”, odgovarajući na konstataciju da su Dodik i on tijesno povezani.

– Ne znam zašto bih ja bio tješnjije povezan s Dodikom ili Izetbegovićem, Džaferovićem ili trećim-četvrtim. To je percepcija nametnuta iz Sarajeva – rekao je Čović.

Komšićev govor okarakterisao je kao “ulični karakter vođenja politike jednog člana Predsjedništva koji se predstavlja kao hrvatski član” i dodao da ne želi to komentirisati.

Izvor: TV N1 Sarajevo/Twitter

"Ne možete živjeti od ekonomske pomoći EU"

Iz Evropskog parlamenta upućena je poruka da “BiH ne može stalno živjeti od ekonomske pomoći EU kako bi zadržali mir i super strukturu političara".

– Imaju najviše političara po kvadratnom metru u svijetu. Takva se super struktura više ne može održavati. Mladi ne vjeruju u institucije BiH. Stari političari vladaju. Ne možete stalno ovisiti o solidarnoj pomoći EU, ne želimo podržavati više permanentnu podijeljenost - kazao je Nart Havier, prenosi N1.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 45m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    22h 9m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    17h 38m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    9h 15m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    8h 56m
    0