Додик: Савјет министара за мјесец дана или дубока криза у БиХ

08.08.2019. 08:50
0
ИЗВОР: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће, ако буде политичке воље, за 30 дана бити формиран нови сазив Савјета министара, те упозорио да ће у супротном БиХ ући у дубоку кризу.

– Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД, ХДЗ и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара – истакао је Додик, који је и предсједник СНСД.

Додик је за Независне новине рекао да се непотребно дуго чекало на договор о формирању власти на нивоу БиХ, истичући да СНСД није никога условљавао, нити било шта проблематизовао.

– Сматрали смо да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања и да је прича која је наметнута од политичког Сарајева вјештачка, јер су имали калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока. Атмосфера међу њима почетком ове године била је конфузна и није се знало ко има доминантну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ – навео је Додик.

Он је подсјетио да је прво формиран Представнички дом БиХ, када су почеле блокаде.

– Онда смо ми, када смо видјели да СДА калкулише, блокирали рад Представничког дома, а и јасан став ЕУ је показао да неки не могу наставити са блокадама и да треба што прије формирати власт на нивоу институција БиХ. Европски званичници су подржали овај споразум – каже Додик.

Коментаришући оптужбе опозиције у Српској да су капитулирали, Додик је рекао да постоји одлука Народне скупштине Републике Српске о Резолуцији о војној неутралности, а да су ти из опозиције сједили и још сједе у Савјету министара у техничком мандату и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике, која укључује НАТО.

– Када је ријеч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити – додао је Додик.

На питање да ли је тачна прича која се појавила у јавности да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, “као што стоји у плану који је већ сачињен”, Додик је рекао да о томе није ништа договарано, да треба споразум и принципе који су потписани прочитати онако како пише.

– Вук Караџић је рекао: `Читај као што је написано` – додао је Додик.

Додик је нагласио да ће се, након конституисања власти на нивоу БиХ, односно формирања Савјета министара, интензивирати европски пут БиХ, за који постоји консензус свих у БиХ.

На питање да ли је СНСД са коалиционим партнерима одлучио ко ће преузети дужности у Савјету министара, Додик је рекао да је име кандидата за предсједавајућег одавно познато /Зоран Тегелтија/.

– Сада слиједи процедура, па ћемо видјети. Као коалиција ћемо, након именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, које ће извршити Предсједништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на нивоу БиХ – навео је Додик.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 53m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 57m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 50m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 47m
    0