Додикова освета: Мијења закон да развласти градоначелника Бањалуке и Бијељине

24.11.2020. 17:20
3
ИЗВОР: capital.ba

Оно што је Милорад Додик најавио након што је изгубио градоначелнике у Бањалуци и Бијељини, биће и учињено. Власт у Републици Српској увелико ради на измјенама Закона о локалној самоуправи са којима ће улогу оних којима је народ указао повјерење, а који притом нису чланови СНСД-а, свести на минимум, потврђено је за Капитал из неколико извора. 

Већ на наредном засиједању Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 1. децембар ове измјене по хитном поступку би се требале наћи пред посланицима.

- Закон се мијења у дијелу надлежности градоначелника, гдје се иде у правцу да његова функција буде протоколарна и да он минимално одлучује о процесима у граду. Функцију градоначелника преузеће градски менаџер који ће са приједлозима ићи пред скупштину- казао је извор Капитала.

Додао је и како је измјенама планирано да градоначелник више не може предлагати начелнике одјељења.

- Измјене овог закона главна су преокупација Владе Српске ових дана. Након радног времена остаје се сатима како би се на њему радило- каже наш извор.

Подсјећамо, предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је, након што су објелодањени резултати избора, како ће се путем измјена одређених докумената тражити начин да се у Бањалуци и Бијељини овлада свим елементима управљања како би ове локалне заједнице несметано функционисале.

Новоизабраног градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и Бијељине Љубишу Петровића Додик је оцијенио као сметњу, искључивши било какав облик сарадње са скупштинском већином коју његова странка има у оба града.

- Успут да вам кажем, без обзира колико било арогантно или не, уколико нешто остане ван надлежности скупштине промјенићемо и закон и статут и то ставити под надлежност скупштине- казао је тада видно узнемирени Додик.

Закон о локалној самоуправи Републике Српске дефинише послове и рад локалне самоуправе, међусобне односе скупштине и градоначелника/начелника, имовину и финансирање, односе републичких органа и органа јединице локалне самоуправе те бројне друге ствари.

Подсјећамо, СНСД се не либи да по својој мјери и у своју корист прилагођава поједине законе. Тако су преко Народне скупштине РС у првом дијелу ове године прогурали Закон о граду Источно Сарајево, а којим се градоначелник бира непосредно, а не индиректно преко Скупштине града.

До измјене закона, свог градоначелника Источног Сарајева имала је опозиција на нивоу Српске, да би након 15. новембра мандат у директном избору освојио Љубиша Ћосић (СНСД).

 

.

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Pale 25.11.2020. 17:04
    Pa ko si jadan nebio,docice izbori 2022,g AkoBogda,pa ćemo vidjeti,nema dugo do toga
  • Generic placeholder image
    Jadni mi sa ovakvom tzv.vlasti 24.11.2020. 19:34
    Boze sacuvaj, pa da li ima kraja ovom bahacenju...pa sram da vas bude beskicmenjaci jedni u skupstini dodikove privatne drzave
  • Generic placeholder image
    ... 24.11.2020. 17:49
    On je potpisao sudbinu SNSD-u poslije ovakvih ispada. Nisam nikad bio angažovan oko politike, ali ću dati sve od sebe da maksimalno blatim SNSD kada dođu izbori za dvije godine. Umislio je da je Bog, možda zbog toga što ga članovi SNSD-a zovu Bogom...
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 11m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 54m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 46m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 39m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 40m
    0