Dodikova osveta: Mijenja zakon da razvlasti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine

24.11.2020. 17:20
3

Ono što je Milorad Dodik najavio nakon što je izgubio gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini, biće i učinjeno. Vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi sa kojima će ulogu onih kojima je narod ukazao povjerenje, a koji pritom nisu članovi SNSD-a, svesti na minimum, potvrđeno je za Kapital iz nekoliko izvora. 

Već na narednom zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 1. decembar ove izmjene po hitnom postupku bi se trebale naći pred poslanicima.

- Zakon se mijenja u dijelu nadležnosti gradonačelnika, gdje se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzeće gradski menadžer koji će sa prijedlozima ići pred skupštinu- kazao je izvor Kapitala.

Dodao je i kako je izmjenama planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odjeljenja.

- Izmjene ovog zakona glavna su preokupacija Vlade Srpske ovih dana. Nakon radnog vremena ostaje se satima kako bi se na njemu radilo- kaže naš izvor.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je, nakon što su objelodanjeni rezultati izbora, kako će se putem izmjena određenih dokumenata tražiti način da se u Banjaluci i Bijeljini ovlada svim elementima upravljanja kako bi ove lokalne zajednice nesmetano funkcionisale.

Novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića Dodik je ocijenio kao smetnju, isključivši bilo kakav oblik saradnje sa skupštinskom većinom koju njegova stranka ima u oba grada.

- Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane van nadležnosti skupštine promjenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine- kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definiše poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika/načelnika, imovinu i finansiranje, odnose republičkih organa i organa jedinice lokalne samouprave te brojne druge stvari.

Podsjećamo, SNSD se ne libi da po svojoj mjeri i u svoju korist prilagođava pojedine zakone. Tako su preko Narodne skupštine RS u prvom dijelu ove godine progurali Zakon o gradu Istočno Sarajevo, a kojim se gradonačelnik bira neposredno, a ne indirektno preko Skupštine grada.

Do izmjene zakona, svog gradonačelnika Istočnog Sarajeva imala je opozicija na nivou Srpske, da bi nakon 15. novembra mandat u direktnom izboru osvojio Ljubiša Ćosić (SNSD).

 

.

 

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Pale 25.11.2020. 17:04
  Pa ko si jadan nebio,docice izbori 2022,g AkoBogda,pa ćemo vidjeti,nema dugo do toga
 • Generic placeholder image
  Jadni mi sa ovakvom tzv.vlasti 24.11.2020. 19:34
  Boze sacuvaj, pa da li ima kraja ovom bahacenju...pa sram da vas bude beskicmenjaci jedni u skupstini dodikove privatne drzave
 • Generic placeholder image
  ... 24.11.2020. 17:49
  On je potpisao sudbinu SNSD-u poslije ovakvih ispada. Nisam nikad bio angažovan oko politike, ali ću dati sve od sebe da maksimalno blatim SNSD kada dođu izbori za dvije godine. Umislio je da je Bog, možda zbog toga što ga članovi SNSD-a zovu Bogom...
Povezane vijesti
Dodik odbio formiranje migrantskih kampova u Republici Srpskoj
U Istočnom Sarajevu jedna osoba novozaražena virusom korona
Poljoprivrednici ne odustaju od ranijih zahtjeva
Najčitanije
 • Paljanin osumnjičen zbog zloupotrebe službenog položaja
  13h 20m
  0
 • Uhapšeno lice zbog krađe u Palama
  21.01.2021
  0
 • Paljanin prvi doplivao do Časnog krsta na Perućcu
  20.01.2021
  3
 • Lubura: Imam potvrdu da deponija u Krupačkim stijenama nema ekološku dozvolu
  21.01.2021
  1
 • Preminula Mira Furlan
  20h 49m
  0