Док послодавци згрћу милионе, радници у Српској раде цијели дан за килограм меса

01.05.2023. 18:52
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Није Република Српска толико сиромашна, да би већина радника радила за сатницу од четири марке, за коју се не могу купити ни двије векне хљеба, поручио је потпредсједник Савеза Синдиката Републике Српске Данко Ружичић на првомајском протесту у Бањалуци.

Ружичић је истакао да за килограм квалитетнијег меса већина радника запослених у привреди мора радити цијели дан, а да истовремено послодавци остварују милионске добити.

– Имамо више од 300.000 радника, а њих само 26.000 може за плату купити синдикалну потрошачку корпу за четворочлану породицу, која кошта 2.446 КМ – рекао је Ружичић.

Он је истако да Синдикат захтијева праведнију расподјелу прихода и новца из буџета Српске.

– Тражимо нови систем плата. Не могу и инжењери и висококвлификовани мајстори добити 700 КМ плате, као и неквалификовани помоћни радници, па онда чекати да ли ће им послодавци, ако буду добри, дати и “нешто у коверти” – истакао је Ружичић.

Он је рекао да су се неки послодавци толико осмјелили да јавно говоре како исплаћују дио плате у ковертама иако тиме крше закон.

– Да ли то у Српској закони вриједе само у јавном сектору, док у привреди не вриједе? Ако је тако, онда власт треба јавно да призна да нисмо сви исти пред законом – рекао је Ружичић.

Он је позвао раднике на солидарност и отпор.

– Зар треба сви да одемо у иностранство, а да ни не покушамо да се у својој земљи изборимо за права, која су нам законом загарантована – поручио је Ружичић.

Синдикалци су истакли да чак 180.000 радника у Српској зарађује мање од просјечне плате, која износи 1.250 КМ.

Они наводе да су послодавци у Српској прошле године остварили добит од око четири милијарде марака, а истовремено су, на преговорнима о минималној плати, истицали да ће њихове форме пропасти, ако се минималац увећа за више од 30 КМ.

Тренутно, минимална загарантована плата у Српској износи 650 КМ.

Драгана Врабичић предсједница Синдиката грађевинарства и комуналних дјелатности РС тврди да је Влада Српске “пустила низ воду” реални сектор.

– Они кажу да је минимална плата, кад се све сабере, скоро 800 КМ. Па срам вас било, живите ви од 800 КМ! Влада мора да притисне послодавце да се плате повећају, ако се то не деси одоше нам дјеца и шта ћемо онда, за кога ћемо радити и стицати – рекла је Драгана Врабичић.

Она је поручила да је крајње вријеме да се потпишу колективни уговори и обезбиједе услови за достојанствен рад.

– То је једини начин да задржимо раднике и спасимо Републику Српску – поручила је Драгана Врабичић.

Коментари 0
Повезане вијести
Хиљаде Срба протестовало због најаве отварања моста на Ибру Хиљаде Срба протестовало због најаве отварања моста на Ибру
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО) Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 25m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 48m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 21m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 18m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 9m
    0