Доказана ефикасност руског лијека против вируса корона

10.04.2020. 20:59
0
ИЗВОР: novosti.rs

Противвирусна активност лијека "Мефлохин" према узрочнику КОВИД-19 је доказана, саопштила је прес-служба руске Федералне биомедицинске агенције.

-Доказано је да ‘Мефлохин’ потпуно блокира развој цитопатског дејства вируса SARS-CoV-2 (патоген КОВИД-19) у ћелијској култури у концентрацији 2µg/l. Ова концентрација у плазми постиже се након узимања лијека у терапијским дозама одобреним за употребу код људи - рекла је директорка Агенције Вероника Скворцова, наводи се у саопштењу.

Истраживања су вршена у Научно-производном центру "Фармацеутска заштита" Федералне биомедицинске агенције Русије уз учешће 48. Централног научно-истраживачког института Министарства одбране.

У саопштењу се прецизира да су истраживања процjењивала антивирусно дјеловање лијека.

У Русији је забиљежено скоро 12.000 случајева заразе вирусом корона КОВИД-19, а 94 особе су умрле. У многим регионима земље на снази је режим повећане готовости, грађанима се препоручује да остану код куће, прекинут је ваздушни и жељезнички саобраћај са другим земљама.

Свјетска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона КОВИД-19 за пандемију. Према посљедњим подацима у свијету је забиљежено више од 1,62 милиона случајева заразе, а умрло је више од 97 хиљада људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравље из природе: Бијели лук помаже код уринарних инфекција Здравље из природе: Бијели лук помаже код уринарних инфекција
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење
Најчитаније
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    23h 55m
    4
  • Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
    22h 16m
    1
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    2h 32m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    18h 27m
    0
  • Шумарски техничари постају његоватељи
    21h 31m
    0