Доктор искасапио трудницу, па побиједио на изборима – Стравични примјери из љекарских ординација (ВИДЕО)

23.08.2019. 08:33
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У породилиштима Републике Српске посљедњих година су, грешком љекара, умрле двије породиље и три бебице, али било је и других стравичних случајева, попут вађења здравих јајника и насилног абортуса пред пород.

Најмонструознији случај, који је годинама заташкаван, десио се још 1997. Доктор Драгомир Керовић из Лопара, отео је трудну жену с којом је био у ванбрачној вези, насилно је успавао и урадио јој абортус, а потом је бацио на пољану. Млада жена (27) би искрварила да је нису нашли пролазници и хитно је пребацили у болницу. Била је пред порођајем.

Процес Керовићу трајао је годинама, а можда „босански доктор Менгеле“, како су га прозвали поједини медији, не би ни завршио на суду да није било притиска женских НВО и међународних организација. Осуђен је тек 2004, на четири и по године затвора. Одлежао је робију, а потом се без проблема вратио у професију и у политику.

Вратио се, међутим, и на друмове.  Скривио је двије саобраћајне несреће, у којима је један човек погинуо, а један остао инвалид. Потом је 2015. оборио пјешака на пјешачком прелазу у Лопарама и то покушао прикрити.

– Нису то једина његова злодјела, али друга је успио заташкати – каже наш извор из Лопара.

Слика

Упркос свему томе Керовић је 2016. као кандидат Српске народне странке побиједио на локалним изборима и постао одборник у СО Лопаре. Данас је, тврде упућени, штићеник локалног СНСД.

Керовићу није ни на један дан одузета љекарска лиценца, вратио се у Дом здравља Лопаре и ту радио до прије два мјесеца, када је добио отказ као технолошки вишак, по новој систематизацији.

Радо Савић (СДС) начелник Лопара, који је по струци љекар, згрожен је понашањем свог суграђанина, али још више ставом Коморе доктора медицине РС, која, како каже, води рачуна само о приходима, а не и о елементарној професионалној етици и одговорности.

– Унаказио је трудну жену и убио дијете пред порођај, а онда се вратио као да се ништа није десило. Понаша се бахато, као да је херој који је спасао десеторо деце. То је шамар и љекарској професији и цијелој заједници. Док сам жив ја ћу се као љекар, грађанин, родитељ и политичар борити против таквих – категоричан је Савић.

Борила се дуго и пацијенткиња С.С. да докаже да јој је 2014. хирург  Маринко Ловре, иначе раније осуђуван због мита, уз слијепо цријево успут извадио и – здрав јајник. Након свега, љекар је то покушао да прикрије. Истрага је трајала четири године, на крају је ипак подигнута оптужница, али др Ловре је и након покретања кривичног поступка запослен, и то у водећој здравственој установи РС, Универзитетском клиничком центру Бањалука.

Ни овим случајем се није бавио Суд части Коморе доктора медицине РС.

Слика

Грађани, међутим вјерују да су сви ови случајеви само врх леденог бријега и да је списак некажњених љекарских грешака много дужи.

– Знам за још три случаја, када су бебе у приједорском породилишту умрле на породу, највјероватније грешком љекара, али то није истражено, нити се за то зна, јер породице нису јавно говориле о томе. Уосталом, двије од три те породице су одселиле у иностранство – каже једна мајка, која је прије неколико година изгубила бебу кривицом љекара.

У октобру прошле године у акцији „Прекинимо шутњу“ за само два дана јавило се више од 100 жена које су на друштвеним мрежама подијелиле своја потресна искуства из породилишта и са гинеколошких одјељења болница широм БиХ. Тако је и једна Бијељинка написала, како су је у тамошњем породилишту оставили да неколико сати, у трудовима, лежи на кревету, а да јој нико није пришао. Била је сва у крви, када је један доктор узвикуо: „Возите је у рађаону, изгубићемо и жену и бебу!“

– Након порода су ме ушивали на живо. Вриштала сам од бола, а доктор ми је рекао: „Требао сам те још више искасапити, кад се толико дереш“ – написала је ова жена, не наводећи имена љекара.

Предсједник на Балију, Комора ћути

Да ли су љекарима, који су кривично договарали због смрти породиља и беба, или тешких посљедица по њихово здравље, уопште одузете докторске лиценце и на које вријеме?  Од Коморе доктора медицине РС, којој смо се обратили и писменим захтјевом, ни јуче нисмо добили одговор на ова питања.

Предсједник Коморе Саша Вујновић је на годишњем одмору на Балију и на посао се враћа тек у септембру. Суд части Коморе, како нам је речено у телефонском разговору, „састаје се само по потреби“, а евиденцију о раније изреченим санкцијама није могуће дати на увид јавности без одобрења предсједника Коморе.

Коментари 0
Повезане вијести
Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
Доктор Александар се бори за живот, али не одустаје од спасавања других Доктор Александар се бори за живот, али не одустаје од спасавања других
Труднице принуђене да плате прегледе и лијекове ако послодавац не плаћа осигурање Труднице принуђене да плате прегледе и лијекове ако послодавац не плаћа осигурање
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    13h 47m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    11h 49m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    10h 42m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    10h 47m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    9h 50m
    1