Докучити зашто птице пјевају у лету

06.07.2021. 09:53
0
ИЗВОР: Срна

Соколачки Аеро-клуб "Соко" почео је недавно са летачким активностима са летилишта "Гласинац", којима је отворена овогодишња сезона за чланове и пријатеље Клуба.

Предсједник "Сокола" Мирослав Видојевић наводи за Срну да су ове године мало каснили због метеоролошке ситуације, те да је урађена припрема полетно-слетне стазе за ултра-лаке летјелице на Гласиначком пољу, удаљене око 200 метара од магистралног пута Подроманија-Рогатица, гдје је постављена и камп-кућица.

Он напомиње да сезона на овом подручју, гдје је клима нешто оштрија, обично траје у десетодневним временским турнусима до октобра, уколико то временске прилике дозволе.

- За сада немамо просторије клуба нити мини–хангар за смјештај летјелица и опреме, што ће нам бити приоритет у наредном периоду да бисмо се одржали и побољшали наш рад - поручује Видојевић.

Према његовим ријечима, овај клуб располаже са два моторна змаја, шест слободних и четири моторна параглајдера, а радијус кретања њихових лејелица је до 200 километара.

Видојевић појашњава да моторним змајем са два сједишта управља пилот и инструктор моторног змајарства, те да је то веома безбједна летилица у категорији ултра-лаких.

Он истиче да њихова основна зона летења захвата шире подручје јужне стране општине Соколац, највећи дио Гласиначког поља и подручје ка истоку, те да могу излазити и изван тог простора.

- Ми првенствено летимо због нашег гушта и 70 одсто остварених летова од двадесетак дневно у најповољнијим метео-условима је са неким путником који жели да оствари дугогодишњи човјеков сан да земљу гледа са висине и докучи зашто птице пјевају у лету - истиче Видојевић.

Према његовим ријечима, најближе летилиште за слободне параглајдере је надомак Црвених стијена, поред Ферате, гдје слободни параглајдери лете уз јужни гребен Романије.

Он је нагласио да су активности Аеро-клуба на Сокоцу "нека врста туристичке понуде", за оне које то занима, али да не може бити директан туристички производ.

Члан Аеро-клуба "Соко" и један од оператора летилишта "Гласинац" Саша Станар наводи да оснивачи Клуба настоје да овај спорт заживи и да постане мјесто окупљања младих на широј романијској регији.

Романијска регија има све услове да омогући људима ужитак у летењу ултра-лаким летјелицама, моторним змајем те моторним и слободним параглајдерима, којима располажу чланови клуба.

- Моторни змај је доста безбједна летјелица и сама једноставност конструкције и технике пилотирања чини је таквом, а има и падобран намијењен за спуштање у случају улијетања у неповољне метео-услове - каже Станар.

Аеро клуб "Соко" основан је 2016. и тренутно има осам активних чланова, који су углавном пилоти ултра-лаке авијације.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    8h 32m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    18h 50m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    18h 56m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    18h 54m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    17h 45m
    0