Документарац "Путовање" сутра увече отвара 14. "Први кадар"

08.11.2020. 11:11
0
ИЗВОР: СРНА

Премијером документарног филма "Путовање" аутора Александре Митрић-Штифанић сутра ће у Културном центру Источно Ново Сарајево свечано бити отворен 14. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

- На Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, емотивном причом о дванаестогодишњем дјечаку који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, на симболичан начин се одаје почаст за храброст, идеале и непрестану борбу за слободу човјечанства- рекла је Срни Штифанићева, која је и умјетнички директор и селектор "Првог кадра 2020".

Она је истакла да су ово филмско остварење подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србије.

Премијера филма ће бити сутра у 19.00 часова, а требало би да јој присуствују главни протагониста филма и дио ауторске екипе.

- На свечаној церемонији отварања Фестивала биће уручено фестивалско признање `Лик кнеза Павла` за допринос развоју и унапређењу кинематографије у региону. Ове године, према одлуци Савјета фестивала, признање ће бити уручено Академији уметности Београд, поводом 25 година Академије- најавила је Штифанићева.

Према њеним ријечима, овогодишњи Фестивал биће одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Фестивал без маске!".

Програмом Фестивала за уторак је од 10.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево предвиђено приказивање филмова у такмичарском програму, за 16.00 часова планирана је специјална пројекција за штићенике Казнено-поправног завода Кула.

Термин од 17.30 часова предвиђен је за дјечији филмски програм Кидс фест, док ће у 19.00 часова почети пројекција играног филма "Име народа" у режији Дарка Бајића.

Филмски караван "Првог кадра" од сриједе, 11. новембра, борави у Зворнику, гдје је за 16.00 часова, у оквиру онлајн "ДокМастерКласа", заказана филмска школа о теми "Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму", а предавач ће бити Јелена Раденовић.

Након конференције за новинаре, у сали зворничког Центра за културу, која је заказана за 18.30 часова, планирана је пројекција филма "Име народа" Дарка Бајића.

У четвртак, 12. новембра требало би да у 10.00 часова почне радионица анимираног филма "Марко Краљевић – средњевјековни јунак", у 12.00 часова планиран је наставак такмичарског програма, а у 16.00 часова Јована Николић ће одржати онлајн "ДокМастерКлас" о теми "Нове могућности за продукцију документарног филма".

Потом у 17.30 часова слиједи дјечији филмски програм, те у 18.00 часова промоција књиге "Пишчево путовање" - митска структура за писце, аутора Кристофера Вогела, уз учешће Мирољуба Стојановића и Дејана Дабића.

У петак, 13. новембра, након радионице анимираног филма у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре и церемонија проглашења побједника "Првог кадра 2020", а потом слиједи онлајн "ДокМастерКлас" о теми "Умјетност документарног филма", предавач је Дејан Петровић.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 14. новембра у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа "Интеракција", дио програма који је уприличен у сусрет 15. "Првом кадру" под мотом "Петнаест година интеракције".

Мото фестивал, нагласила је Штифанићева, подсјећа нас на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она открива да ће се у пет фестивалских селекција такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија и чланови професор Јована Николић, продуцент и Дејан Дабић, филмски критичар.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а Фестивал суфинансирају град Зворник и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ Фестивала је Комунално предузеће "Водовод и канализација" АД Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије. 

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 46m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 51m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 40m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 48m
    0