Dokumentarac "Putovanje" sutra uveče otvara 14. "Prvi kadar"

08.11.2020. 11:11
0
IZVOR: SRNA

Premijerom dokumentarnog filma "Putovanje" autora Aleksandre Mitrić-Štifanić sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano biti otvoren 14. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

- Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način se odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva- rekla je Srni Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor "Prvog kadra 2020".

Ona je istakla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije.

Premijera filma će biti sutra u 19.00 časova, a trebalo bi da joj prisustvuju glavni protagonista filma i dio autorske ekipe.

- Na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala biće uručeno festivalsko priznanje `Lik kneza Pavla` za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu. Ove godine, prema odluci Savjeta festivala, priznanje će biti uručeno Akademiji umetnosti Beograd, povodom 25 godina Akademije- najavila je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnji Festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Festival bez maske!".

Programom Festivala za utorak je od 10.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo predviđeno prikazivanje filmova u takmičarskom programu, za 16.00 časova planirana je specijalna projekcija za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula.

Termin od 17.30 časova predviđen je za dječiji filmski program Kids fest, dok će u 19.00 časova početi projekcija igranog filma "Ime naroda" u režiji Darka Bajića.

Filmski karavan "Prvog kadra" od srijede, 11. novembra, boravi u Zvorniku, gdje je za 16.00 časova, u okviru onlajn "DokMasterKlasa", zakazana filmska škola o temi "Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu", a predavač će biti Jelena Radenović.

Nakon konferencije za novinare, u sali zvorničkog Centra za kulturu, koja je zakazana za 18.30 časova, planirana je projekcija filma "Ime naroda" Darka Bajića.

U četvrtak, 12. novembra trebalo bi da u 10.00 časova počne radionica animiranog filma "Marko Kraljević – srednjevjekovni junak", u 12.00 časova planiran je nastavak takmičarskog programa, a u 16.00 časova Jovana Nikolić će održati onlajn "DokMasterKlas" o temi "Nove mogućnosti za produkciju dokumentarnog filma".

Potom u 17.30 časova slijedi dječiji filmski program, te u 18.00 časova promocija knjige "Piščevo putovanje" - mitska struktura za pisce, autora Kristofera Vogela, uz učešće Miroljuba Stojanovića i Dejana Dabića.

U petak, 13. novembra, nakon radionice animiranog filma u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare i ceremonija proglašenja pobjednika "Prvog kadra 2020", a potom slijedi onlajn "DokMasterKlas" o temi "Umjetnost dokumentarnog filma", predavač je Dejan Petrović.

Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 14. novembra u 10.00 časova počinje projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa "Interakcija", dio programa koji je upriličen u susret 15. "Prvom kadru" pod motom "Petnaest godina interakcije".

Moto festival, naglasila je Štifanićeva, podsjeća nas na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona otkriva da će se u pet festivalskih selekcija takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija i članovi profesor Jovana Nikolić, producent i Dejan Dabić, filmski kritičar.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a Festival sufinansiraju grad Zvornik i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj Festivala je Komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" AD Istočno Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Filmsku školu Prvog kadra sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 55m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 28m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 54m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 7m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 36m
    3