Долар ослабио, цијене нафте у паду

17.11.2022. 09:12
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На азијским су берзама цијене дионица пале, понајвише у технолошком сектору, након упозорења Микрона да ће смањити производњу чипова због превеликих залиха и слабије потражње. МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, био је око седам сати у минусу 0,6 одсто.

Притом је јапански Никеи индекс ослабио 0,30 одсто, док су цијене дионица у Шангају, Јужној Кореји и Хонг Конгу склизнуле између 0,7 и 2,2 одсто. У Аустралији су, пак, порасле 0,2 одсто. Под највећим је притиском технолошки сектор јер је улагаче забринуло јучерашње упозорење Микрон Технолоџија да ће смањити производњу меморијских чипова и инвестиције.

Цијена дионице Микрона потонула је јуче готово седам одсто, а јутрос су на азијским берзама под највећим притиском дионице произвођача чипова. Осјетно су пале и цијене дионица на кинеским тржиштима јер улагаче забрињава даљњи раст броја обољелих од ковида-19, што би могло навести власти да одустану од попуштања рестриктивних мјера.

Тако азијски берзовни индекси прате јучерашњи пад Вол Стрита. Дов Џонс ослабио је 0,12 одсто, док је СиП 500 склизнуо 0,83, а Насдаку индекс 1,54 одсто. Након снажног скока крајем прошле недјеље, од почетка ове недјеље ти индекси знатно осцилирају, па један дан порасту, да би већ други дан изгубили те добитке.

Јер, ослабио је замах тржишта, потакнут слабљењем инфлацијских притисака и надом у успоравање темпа повећања камата Феда, па се посљедњих дана тргује опрезно. Међу највећим губитницима јуче је био трговачки сектор с просјечним падом од 1,5 одсто.

Долар ослабио, цијене нафте пале

На валутним  је тржиштима вриједност долара према корпи валута благо пала други дан заредом. Доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на осталих шест најважнијих свјетских валута, креће се око 106,46 бодова, док је јуче у ово доба износио 106,57 бодова.

Притом је курс долара према јапанској валути склизнуо с јучерашњих 139,85 на 139,50 јена. Америчка је валута ослабила и у односу на европску, па је цијена евра досегнула 1,0375 долара, док је јуче у ово доба износила 1,0360 долара, преноси Блиц.

Цијене су нафте, пак, пале. Цијена барела на лондонском тржишту склизнула је 1,10 одсто, на 91,85 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 1,30 одсто, на 84,45 долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијене нафте скочиле за три одсто Цијене нафте скочиле за три одсто
Цијене станова коначно падају Цијене станова коначно падају
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 15m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 29m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 8m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 36m
    0