Dolar oslabio, cijene nafte u padu

17.11.2022. 09:12
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na azijskim su berzama cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, nakon upozorenja Mikrona da će smanjiti proizvodnju čipova zbog prevelikih zaliha i slabije potražnje. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,6 odsto.

Pritom je japanski Nikei indeks oslabio 0,30 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 2,2 odsto. U Australiji su, pak, porasle 0,2 odsto. Pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer je ulagače zabrinulo jučerašnje upozorenje Mikron Tehnolodžija da će smanjiti proizvodnju memorijskih čipova i investicije.

Cijena dionice Mikrona potonula je juče gotovo sedam odsto, a jutros su na azijskim berzama pod najvećim pritiskom dionice proizvođača čipova. Osjetno su pale i cijene dionica na kineskim tržištima jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja oboljelih od kovida-19, što bi moglo navesti vlasti da odustanu od popuštanja restriktivnih mjera.

Tako azijski berzovni indeksi prate jučerašnji pad Vol Strita. Dov ons oslabio je 0,12 odsto, dok je SiP 500 skliznuo 0,83, a Nasdaku indeks 1,54 odsto. Nakon snažnog skoka krajem prošle nedjelje, od početka ove nedjelje ti indeksi znatno osciliraju, pa jedan dan porastu, da bi već drugi dan izgubili te dobitke.

Jer, oslabio je zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, pa se posljednjih dana trguje oprezno. Među najvećim gubitnicima juče je bio trgovački sektor s prosječnim padom od 1,5 odsto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim  je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,46 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 106,57 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 139,85 na 139,50 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dosegnula 1,0375 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0360 dolara, prenosi Blic.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,10 odsto, na 91,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,30 odsto, na 84,45 dolara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte skočile za tri odsto Cijene nafte skočile za tri odsto
Cijene stanova konačno padaju Cijene stanova konačno padaju
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    20h 30m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    11h 11m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    20h 30m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    16h 44m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    7h 23m
    0