Дом народа није разматрао укидање акциза на гориво

16.03.2022. 21:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Дом народа Парламента БиХ није прихватио да на данашњој сједници разматра приједлог о укидању акциза на гориво.

Приједлог измјене Закона о акцизама по хитном поступку није прошао јер није било ентитетске већине.

Против хитне процедуре разматрања овог закона били су делегати СНСД-а, а након гласања сједница је завршена.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да постоји консензус да се нешто мора учинити да се смање цијене нафтних деривата, али да то отвара бројна стратешка питања на која треба одговорити.

Мајкићева је, током расправе о хитној процедури за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, навела да задатак није лак и да се не смије погријешити и донијети одлука на пречац.

Она је указала да многе партије у годинама избора посежу за измјену закона о ПДВ- у и акцизама.

- То је оно о чему маштају све политичке партије како би себи могли укњижити нешто што би могло користити на скорашњим изборима. То није паметно са аспекта у доношењу коначне одлуке шта тиме добијамо, а шта губимо - навела је Мајкићева.

Она је упитала зашто не постоји мишљење Управног одбора /УО/ Управе за индиректно опорезивање (УИО) који је кључан за давање сагласности и вршење ових промјена.

- Није то случајно, знало се да ће парламентарци пред сваке изборе јуришати на промјене ових закона и зато је учињено то. Ако у УО УИО сједи шест људи, односно три министра финансија, три човјека који су експерти у области финансија, значи да ће урадити аналитички све оно што може помоћи да одлуку који парламент доноси да буде исправна - навела је Мајкићева.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да неће подржати хитну процедуру и да треба дати шансу Управи за индиректно опорезивање и ентитетским владама да дају своје мишљење.

- Спријечићемо могућност да усвајањем овог закона пунимо џепове трговцима - рекао је Шпирић.

Српски делегат Младен Босић сматра да је хитна процедура за приједлог закона о укидању акциза на гориво на ограничени период потребна зато што је, како каже, ситуација са снабдијевањем и наглим растом цијена горива ванредна, због чега треба заштитити грађане и привреду БиХ.

Босић је изразио незадовољство што власти БиХ, како тврди, нису до сада урадиле ништа у вези са овим, водећи рачуна како ће се то одразити на пуњење буџета.

- Ваљда је логично да власти преузму дио кризе на себе како би грађани пребродили кризу, ово није само поскупљење горива, него животних намирница - рекао је Босић.

Денис Бећировић из Клуба бошњачких делегата рекао је да су хитност одржавања сједнице и усвајања закона о укидању акциза неспорни.

- Сад кад је опозиција нешто предложила, позиција покушава то да сруши - додао је Бећировић, који је навео да "хитност захтијева и смањење стопе ПДВ-а".

Мајкићка је такође подсјетила да најмање 10 година трају расправе са Управом за индиректно опорезивање о диференцираној стопи ПДВ-а.

Према њеним ријечима, стручњаци наводе да БиХ има најнижу стопу ПДВ-а, као и инсистирање ЕУ на јединственој стопи као лакшој за обраду и бољој за спречавање манипулација у односу на диференцирану.

- Ово је политички став парламентараца, а потребан нам је став стручњака - истакла је Мајкићева.

Захтјев за хитну процедуру подржао је и хрватски делегат Златко Милетић, који сматра да је грађанима потребна хитна помоћ, али да је пропуст организатора што на сједницу нису позвани представници надлежних институција да кажу своје мишљење о укидању акциза.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 37m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 47m
    0