Дом здравља „Источно Сарајево“: Вакцинисано 55 здравствених радника

24.03.2021. 17:22
2
ИЗВОР: СРНА

У Дому здравља Источно Сарајево данас је вакцинисано 55 здравствених радника руском вакцином "спутњик ве", изјавио је Срни координатор за спровођење процеса вакцинације у овој здравственој установи Данко Васиљевић.

Он је напоменуо да су вакцину примили углавном запослени у овој здравственој установи, те у појединим приватним установама које гравитирају Дому здравља Источно Сарајево.

Васиљевић је додао да је све протекло без проблема и било каквих негативних ефеката, напомињући да је јуче вакцинисан 41 запослени у Дому за стара лица у Источној Илиџи, те шест корисника овог дома.

Он је подсјетио да је јуче одржан састанак са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем и градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем на којем су договорени даљи кораци и припрема за вакцинацију особа старијих од 65 година.

- Одређено је да ће се вакцинација обавити у просторијама Културног центра Источно Ново Сарајево, а ових дана ћемо формирати тимове који ће вакцинацију обављати. Имамо велику подршку локалне заједнице која ће укључити одређен број волонтера за административне послове и на тај начин нам олакшати и убрзати процес имунизације - истакао је Васиљевић.

Он је додао да процес вакцинације отежава тренутно веома лоша епидемиолошка ситуација, јер је велики број здравствених радника ангажован у ковид амбулантама, а један број их је у изолацији због болести или контаката са зараженима.

Слика

- Важно је да је наш регионални центар за здравствену заштиту добио фрижидер који може да замрзава и на температури од минус 20 степени, те ће самим тим у ову регију моћи да стигне већи број доза вакцине и лакше ће бити планирати када да се употријебе. Моћи ћемо да планирамо вакцинацију која ће трајати у току дана, а до сада је то било ограничено на период од два часа - рекао је Васиљевић.

Он каже да се до 15. марта путем тимова породичне медицине за вакцинацију пријавило 1.020 становника старијих од 65 година, те напомиње да је тај број сада сигурно и већи, јер интересовање расте.

Васиљевић наводи да је, према подацима од прије два дана, било 127 потврђених случајева вируса корона код становника Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, које покрива овај Дом здравља, а више од 100 је оних за које се сумња да су инфицирани због контаката са зараженим лицима или на основу њихове клиничке слике која на то упућује.

Он је додао да се сада ради у двије ковид амбуланте које се налазе у Улици војводе Радомира Путника четири /раскршће, Лукавица три/, те у Улици војводе Ђујића 46А /амбуланта Миљевићи, код ресторана "Боб"/.

Радно вријеме ковид амбуланти је од 8.30 до 17.30 часова. "Ради се у двије смјене и дневно у тим амбулантама имамо у просјеку око 110 пацијената", река је Васиљевић.

Он је додао да грађани који се желе вакцинисати могу да се јаве тимовима породичне медицине и апеловао да то учине у што већем броју, јер је то једини начин да се заустави епидемија.

- Сада имамо велики број људи са обостраном упалом плућа, са тежом клиничком сликом, међу којима је, нажалост, све више млађих особа. Све су то разлози због којих апелујем да грађани што масовније приступе процесу вакцинације и да се јаве тимовима породичне медицине, а ми ћемо настојати да формирамо спискове и направимо систем како би наши пацијенти на вријеме били позвани на вакциналне пунктове -  рекао је Васиљевић. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mitar 24.03.2021. 20:29
    Sto si nestrpljiv!? Stari od 65 cu cekali godinu dana, a ovi mladji ce cekati dok napine 65 godina zivota.
  • Generic placeholder image
    Www 24.03.2021. 17:29
    A sta je sa mladima od 65,radno sposobnim, kada će oni na red?
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 37m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 35m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 1m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 16m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 55m
    0