Зељковић: Дом здравља Приједор вакцине није правилно чувао

14.04.2021. 15:11
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да Дом здравља Приједор вакцине против вируса корона није чувао у хладњаку који им је обезбиједио Институт, већ у замрзивачу који су обезбиједили властитим средствима.

Говорећи о пропадању 1.300 доза вакцина против вируса корона у приједорском Дому здравља, јер је дошло до нестанка струје и прекида хладног ланца, Зељковић каже да су потребне додатне информације о томе шта се тачно десило и на који начин.

Зељковић је рекао за Независне новине да су запослени у домовима здравља у Републици Српској прошли обуку у вези са процесом вакцине, коју је организовао Институт.

– Опхођење према хладном ланцу је познато свим здравственим радницима који се баве том проблематиком. У овом случају тешко је говорити зашто је дошло до овакве ситуације, то ће прије свега утврдити Дом здравља Приједор на основу извјештаја оних који су радили на хладном ланцу – навео је Зељковић.

Он је напоменуо да од тренутка када вакцине дођу у здравствене установе, оне представљају одговорност те установе.

– Институт координише начин допремања и складиштења вакцина, присутни смо савјетодавно, али мора постојати основна доза дисциплине и одговорности када говоримо о овако осјетљивој материји, као што су вакцине – поручио је Зељковић.

Подсјетивши да у Српској постоји 55 домова здравља, Зељковић наводи да Институт не може у сваком тренутку имати надзор над стањем хладног ланца у свакој од ових установа.

– Одговорност за хладни ланац траје 24 часа дневно и не престаје са завршетком радног времена – закључио је Зељковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 47m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 36m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 13m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 18m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 46m
    0