Домови здравља у РС поново раде са 100 одсто капацитета

07.09.2020. 09:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Домови здравља у РС почели су да пружају услуге пацијентима у пуном обиму, односно са 100 одсто капацитета, уз стриктно поштовање епидемиолошких мјера, те из ових установа истичу да је најважније наставити добру праксу заказивања термина код љекара.

Зоран Дакић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина, истиче да закључком Републичког штаба за ванредне ситуације је наложено да  домови здравља са својих 100 одсто капацитета организују пружање специјалистичких здравствених услуга и то од 1. септембра.

-Подсјећамо да су капацитети пружања ове врсте услуга у марту ове године били ограничени на 50 одсто,  а од јуна на 75 одсто- казао је Дакић.

Према његовим ријечима, у овом епидемијском периоду најважнији приоритети су очување здравља корисника услуга, као и здравствених радника, поштујући одговарајућа упутства и протоколе Института за јавно здравство  РС.

-Све вријеме од почетка епидемије ковид-19 Дом здравља Бијељина је био доступан нашим суграђанима на добро познате бројеве телефона 24 часа дневно, гдје су могли заказати термин свог прегледа и добити одговарајућу информацију и савјет- истакао је Дакић.

Навео је да су у међувремену отворене амбуланте за особе са симптомима акутне респираторне инфекције, посебно за одрасле, дјецу предшколског и школског узраста те хитне медицинске случајеве.

-Најважније је наставити добру праксу заказивања термина прегледа и других медицинских услуга, као и одговарајућу тријажу особа с респираторним тегобама. На тај начин ризик од стварања гужви и евентуалног ширења респираторних инфекција биће минималан- казао је Дакић за "Независне".

У Дому здравља Бањалука истичу да закључком Републичког штаба за ванредне ситуације РС они су од 1. септембра  почели  да прилагођавају свој рад новим правилима.

-Све службе наше установе почеле су да пружају услуге пацијентима у пуном обиму, тј. са 100 одсто  капацитета, поштујући епидемиолошке препоруке- истичу из Дома здравља Бањалука.

Објашњавају да је новом одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације створена могућност већег броја термина за прегледе, с нагласком на превентивне активности.

-Још једном апелујемо на наше пацијенте да се придржавају препоручених епидемиолошких мјера, али и да се у случају појаве неких од симптома као што су повишена тјелесна температура, кашаљ, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса и других, путем телефона јаве свом породичном доктору који ће их упутити у даљу процедуру- појашњавају из Дома здравља Бањалука.

Чекаонице

Једна пацијенткиња из Бањалуке каже да је добра вијест што су створени услови да амбуланте раде пуним капацитетом, али да би са доласком хладнијег времена требало ријешити питање да се не стоји испред амбуланти и чека на ред, него да буду у функцији, ако то буде могуће, и унутрашње чекаонице.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 45m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 1m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 17m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 39m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 27m
    0