Достављање потврде о животу до краја године

15.10.2020. 12:19
0
ИЗВОР: СРНА

Пензионери којима се исплата врши ван Републике Српске требају до краја године да доставе потврду о животу да би се исплата пензије у 2021. години могла вршити редовно и без престанка, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осиграње /ПИО/ Републике Српске.

Достављање потврде о животу не односи се на 27.356 корисника са пребивалиштем у Словенији, Хрватској, Црној Гори и Федерацији БиХ, јер се тај податак обезбјеђује путем електронске размјене података између носилаца осигурања.

Достављање потврде о животу за корисника са пребивалиштем ван Републике Српске, њих 23.936, врши се у складу са чланом 140. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а потврда се доставља у надлежну филијалу Фонда ПИО која је донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије.

Кориснику пензије који потврду о животу не достави благовремено, исплата пензије се обуставља.

О обавези достављања потврде о животу за кориснике ван Републике Фонд ће кориснике обавијестити и путем писане поруке на чеку или налогу за исплату пензије за октобар, новембар и децембар 2020. године.

Нови корисници права са пребивалиштем ван Републике Српске потврду о животу достављају надлежној филијали, након окончања поступка рјешавања о праву.

Потрда о животу је валидна ако је овјерена код носиоца пензијског осигурања у држави пребивалишта, општинског органа, нотара, суда и дипломатско-конзуларног представништва БиХ у држави пребивалишта.

Образац Потврде о животу може се преузети на интернет страници Фонда ПИО.

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије Фонд ПИО: Право на поновно одређивање пензије
ФЗО Српске: ИЗИС спреман, пуштање у функцију постепено ФЗО Српске: ИЗИС спреман, пуштање у функцију постепено
Фонд ПИО објавио услове за остваривање права на старосну пензију у 2024. години Фонд ПИО објавио услове за остваривање права на старосну пензију у 2024. години
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 12m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 45m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 22m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 51m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 49m
    0