Др Благојевић: Рад у хитној помоћи изузетно тежак

01.03.2021. 17:33
23
ИЗВОР: Катера

Рад у служби хитне медицинске помоћи је врло тежак, а ако на то додамо и лош положај здравственог радника и ниске плате, недостатак бенефицираног стажа, имамо довољно разлога да кажемо да љекарима и уопште здравственим радницима није лако.

Руководилац Хитне помоћи при Дому здравља „Пале“ др Предраг Благојевић, специјалиста ургентне медицине, каже у разговору за портал Катера да је паљанска Хитна помоћ за посао љекара међу три најтеже у Републици Српској.

Благојевић појашњава да је то због велике разуђености и велике популације, како општине Пале, тако и територије општине Источни Стари Град, коју такође покривају, те и великом удаљеношћу од болнице у Касиндолу.

- Прилично смо разуђена општина, имамо 23.000 становника, до пет хиљада студената и око 7.000 туриста у току сезоне, плус дијаспора. Затим, имамо двије веома фреквентне саобраћајнице, а то је пут до Лапишнице и до Подроманије, који се слободно могу назвати „пут смрти“. На потезу Лапишница – Подроманија годишње смртно страда 10 људи – каже др Благојевић.

Доктор Благојевић истиче да санитет Хитне помоћи Пале излази на позив грађана до Романије, до границе са Кантоном Сарајево, укључујући и читаву Јахорину, Требевић до репетитора и територију општине Пале до Праче у ФБиХ.

Територију општине Источни Стари Град Хитна помоћ Пале покрива због њиховог недостатка службе хитне медицинске помоћи и санитета, тако да то ствара и додатне проблеме, гдје санитет прелази и по 50 километара у оба смјера, не рачунајући додатни пут до болнице у Источном Сарајеву, у случају хитног превоза пацијента на болничко збрињавање.

- Када се ради о историјату Хитне помоћи Пале, она заправо почиње тек од 2009. године, након што сам ја положио специјалистичке студије из ургентне медицине у Београду. Хитна као таква није постојала, покривали су је љекари из тадашње опште, а садашње породичне медицине, која је уведена 2008. године – каже др Благојевић.

Он каже да су од 2009. године почели да конципирају хитну према европским препорукама, међутим то иде тешко, првенствено из разлога што су Република Српска и БиХ врло непривлачне за младе љекаре.

- Љекар који жели да има добру специјализацију настоји да ради у добром центру, а у Републици Српској то је, и то само можда, Бањалука, док у ФБиХ су то можда Сарајево, Тузла и Мостар. И док је Бањалука од рата па на овамо профитирала, ови центри у ФБиХ губе ресурсе и нису ни приближни оним центрима из 1991. године – каже др Благојевић.

Слика

Хитна помоћ Пале

Што се тиче кадра у Хитној помоћи Дома здравља „Пале“ он није нимало охрабрујући. Тренутно редовни љекари у паљанској Хитној помоћи су др Предраг Благојевић и др Горан Мачар, док остале дежуре „покривају“ љекари из породичне медицине.

Доктор Благојевић истиче да тренутно у Хитној помоћи Пале раде два љекара и осам сестара, те додаје да се кадар троши и да здравствени радници одлазе зато што је ово веома захтјеван посао. 

- Морам да напоменем, да смо ми у протеклим годинама изгубили много наших колега, љекара који су преминули и нико их се није сјетио, да им ода признање за све што су урадили. Недавно је преминула наша колегиница др Бранка Попара-Тодоровић, изврстан кардиолог и диван колега. Исто тако, преминули су, а да пензију нису дочекали, моје колеге возач санитета Рајко Бабић, двије медицинске сестре Зора Симатовић и Блаженка Гачанин, и чак три љекара, доктори Слободан Букарац, Божо Короман и Огњен Марковић – каже др Благојевић.

Он каже да су ти љекари умрли, а да се нико није запитао како им је било и колико је њихов посао био тежак.

- Такође, желим да нагласим да љекари из породичне медицине који „покривају“ смјене у хитној служби већ шест година не раде ноћне смјене. Ја сам за протеклих шест година имао око 450 ноћних дежура, због недостатка кадра – каже др Благојевић.

Упркос два, релативно нова санитета, стара неколико година, у Хитној помоћи и Дому здравља „Пале“ и даље користе и старе санитете, донације Норвешке и Јапана, старе више од 20 година.

- Немамо алтернативу, користимо и њих и ова два новија санитета. Општина је 2012. обећала да ће нам купити санитет, па је на крају Дом здравља дао половину новца за овај „фиат“, а 2017. године нам је Влада Републике Српска донирала „рено“ – каже др Благојевић и додаје да Дом здравља за кућне посјете и интервенције користи и „поло“ стар 18 година.

Пандемија вируса корона донијела је велике проблеме и отежала рад, али и угрозила здравље медицинских радника широм свијета, па тако и у овој здравственој установи. 

Међутим, доктор Благојевић поносно каже да његове колеге и он нису посустали пред пандемијом, те додаје да је врло поносан на медицинске раднике и љекаре, који никад током пандемије нису закључали врата Хитне помоћи и одбили да пацијентима пруже помоћ, те додаје да је таквих здравствених установа у окружењу било.

- За разлику од осталих, ми никад нисмо закључавали пацијентима да не могу ући. Све вријеме смо радили и најпоноснији сам на своје особље, сестре, љекаре и возаче, јер нико није рекао „нећу“ и „не смијем“. По статистици у Палама имамо 1.000 обољелих, а реално имамо преко 5.000 који су преболовали или болују од корона вируса – каже др Благојевић.

Додаје да су од медицинских радника Хитне помоћи Пале оба љекара имала вирус корона, као и три техничара и два возача санитета, али упркос томе, нико није посустао, него се изборио и наставио да ради свој посао.

- Са овим се суочаваш једном у 100 година, ово је као ратно стање, траје годину дана. Уз све ове епидемије, када многи нису обраћали пажњу, ми смо у Палама имали огромну епидемију морбила и паротитиса (заушњаци прим.аут.), која је нашу општину од свих у Српској највише погодила. И то је прешло преко нас и то смо превазишли – истиче др Благојевић.

Слика

Ординација за преглед

Он каже да је велика предност Дома здравља „Пале“, односно Хитне помоћи то што пацијенти у овој здравственој установи имају све „на дохват руке“, од лабораторије до ренген апарата и ултразвучне ординације.

- Ми овдје радимо оно што ради секундарни ниво. Имате примјер Дома здравља Фоча, који рецимо уопште немају ренген апарат, него све пацијенте шаљу у болницу и болница слика. Нама је теже и из разлога што смо ми уз породичну медицину, па све што они не могу да заврше, пошаљу нама у хитну – истиче др Благојевић.

Наглашава да љекари и сестре у хитној на дневном нивоу приме око 40 пацијената, а некада су биљежили и бројке од 15.000 прегледа за годину дана.

- Ако тај број помножимо са 30 КМ то је 450.000 КМ, а нама ФЗО признаје само 320.000 КМ. Годишње имамо 11.000 услуга у хитној, а то су инфузије, инјекције, ЕКГ снимање, мјерење шећера у крви и ми реално зарадимо преко 600.000 КМ и све то иде на Дом здравља, који нама то касније распоређује – каже др Благојевић.

Он истиче да локалне самоуправе у цијелој Републици Српској, па и код нас, не обраћају довољно пажње на потребе здравствених установа. Каже да ова здравствена установа не добија ни пола одсто буџета општине.

- Ако је буџет општине рецимо 10 милиона КМ, ми бисмо за пола одсто буџета требали добити 50.000 КМ годишње, а ниједна здравствена установа то не добија, па ни ми. Требало би да обавезна ставка у буџету општине буде финансирање здравствене заштите – каже др Благојевић.

Каже да не спори да и болнице требају да добију помоћ, у овом случају Болница „Србија“, али додаје да су болнице секундарни ниво здравствене заштите, којима помаже Влада Републике Српске, док локалне заједнице би требало да помажу примарни ниво, односно домове здравља.

- Што се тиче наше сарадње са Болницом „Србија“, могу слободно да кажем да је болница подбацила у лијечењу пацијената, немају довољно кадра, враћају нам пацијенте, два пацијента су нам умрла у санитету на путу до болнице током пандемије вируса корона, и то не због нас и не нашом кривицом – наглашава др Благојевић.

Доктор Благојевић истиче да су, нажалост, присиљени радити и са пацијентима, који искориштавају добру вољу љекара и медицинских радника у хитној служби, те за најбезазленије проблеме долазе у Хитну помоћ, умјесто код породичног љекара.

- Према свјетским стандардима у хитним службама око 20 до 25 одсто су прави, хитни случајеви код пацијената, све остало су углавном лакши случајеви са чим љекари не могу да се изборе и не могу да одбију људе, зато што пацијенти желе што прије да заврше преглед – каже Он.

Један од недостатака код бољег функционисања хитне медицинске помоћи у читавој Републици Српској, па и код нас, је тај „други љекар“, односно проблем недостатка више љекара током једне смјене, како би рецимо један од њих могао изаћи на интервенцију са екипом, док би други остао у дежури.

- Дешавало се да изађем на интервенцију, оставим им телефон овдје, прекрстим се и одем на терен, па шта Бог да...Читаоци портала требају да знају да је врло неатрактивно љекарима радити у нашој земљи и свако ко заврши факултет у Србији, па и чак у Фочи или Сарајеву, гледа да одради специјализацију и да оде – истиче др Благојевић.

Осим наведених недостатака, проблема са кадром тренутно и тиме што покривају велико подручје, а раде за не тако велике плате, медицински радници Хитне помоћи Пале бар немају проблема кад се тиче техничке опремљености.

Слика

Стари возни парк се и даље користи

- Технички смо добро опремљени, имамо два ЕКГ апарата, три дефибрилатора, један АЕД дефибрилатор за лаике, преоносиви, који нам је донирао град Источно Сарајево и што се тога тиче имамо добре, нове апарате – истиче др Благојевић.

Кроз посљедњи пројекат реконструкције зграде Дома здравља, то јесте, утопљавања,  побољшани су услови за рад, замијењена је столарија, кровни покривач и то су важне ствари, такође, за несметано функционисање и рад здравствених радника ове установе. 

Дом здравља Пале је здравствени центар примарне здравствене заштите у Републици Српској, по организационој и кадровској структури, мрежи објеката и опремљености.

Основан је 1976. године у новоизграђеном централном објекту са тада три подручне амбуланте, у Мокром, Подграбу и Прачи, са одговарајућом кадровском попуном. Данас овом дому здравља припадају амбуланте у Мокром и Подграбу. 

Директор Дома здравља „Пале“ је Иван Шарац. Доктор Предраг Благојевић је, поред управљања Хитном помоћи и помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља „Пале“. 

Доктор Благојевић је рођен 1974. године у Сарајеву. Дипломирао је на Медицинском факултету у Крагујевцу. Специјализацију из ургентне медицине је положио у Београду. Отац троје дјеце, живи у Палама. 

 

Припремио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 23
  • Generic placeholder image
    Cober 03.03.2021. 18:33
    Svaka cast dr,Blagojeviću vrhunski doktor i kao covjek,sto sam i na sopstvenom iskustvu dozivio.samo društvo i drzava treba da vrednuju mnogo vise rad doktora i placanje nocnog rada,da nebi odlazili vani.plata nebi trebala da bude ispod 3000 km
  • Generic placeholder image
    Pacijent 03.03.2021. 13:53
    Branka nece ljudi-gradjani -pacijenti rjesavati probleme u zdravstvenom sektoru.To treba da radi opstina,ministarstvo,vlada a ljudi imaju pravo da iznesu svoje misljenje kao pacijenti.To nije dodvoravanje nikome to je samo gest zahvalnosti onima koji svoj posao rade sa ljubavlju. Ko je birao posao u zdravstvu taj treba da zna da mora pokazati empatiju prema bolesnom covjeku,jer u bolnice ili domove zdravlja ne dolaze ljudi iz hira.
    Ako ste koleginica dr Blagojevicu nije na odmet da vidite kako se covjek prema covjeku treba odnositi.
  • Generic placeholder image
    Dodo 03.03.2021. 09:18
    Niti POLA ODSTO opštinskog budžeta za naše zdravstvo?! Zar nije ambulanta jednako bitna kao i škole, poljoprivreda i policija? Da li se negdje može vidjeti koliko tačno procenata budžeta troši naša "divna" opština svake godine? Zapravo, koliko je našeg novca - jer to i jeste naš novac (zajedno sa međunarodnim pozajmicama) koje svi moramo otplaćivati) potrošeno na kriminalnu Jahorinu?

    Naravno, duboki poklon našim doktorima, koji su se patili i prije nego što je pandemija stigla kod nas.
  • Generic placeholder image
    Branka 03.03.2021. 00:10
    Halooooooooo !
    Tema je stanje u zdravstvenom sektoru opštine, a ne kome se koji doktor ne/sviđa ! Poštedite nas tih sirovih ljubavisanja i uvlačenja u šupak. Hvala !
  • Generic placeholder image
    Pacijent 02.03.2021. 22:39
    Ako se pojedini dr smatraju skrajnutim imam prijedlog: napravite intervju sa svakim dr u DZ Pale pa da vidimo komentare pacijenata tih doktora. Dr Blagojevic je zasluzio pohvalne komentare a sigurno i dr Loncar.Porodicni ljekari sigurno ne bi dobili pohvalne komentare.Cast izuzecima.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.03.2021. 22:31
    Doktor Loncar je kao i dr Blagojevic izvrstan ljekar i covjek. Pa dr Loncar je reanimirao pacjenta ispred hitne pomoci i spasio ga sigurne smrti a to se desava vrlo rijetko a ne kao u filmovima svaki dan.
    Da ne duzim dalje, sve pohvale sa dr Blagojevica ali i veliko postovanje za dr Loncara
  • Generic placeholder image
    Skijaš 02.03.2021. 20:41
    Jednom mi je, na žalost, trebala hitna pomoć iz DZ Pale i odradili su svoj posao krajnje profesionalno i veliko hvala im na tome. Isto tako jednom mi je trebala hitna pomoć iz DZ Istočno Sarajevo i nisu se odazvali na poziv sa objašnjenjem da bi doktorica morala navući skafander. Nije moje da im sudim ali neka im Bog dadne kako su zaslužili.
  • Generic placeholder image
    Niksa 02.03.2021. 18:41
    Otkud tebi pravo da ti govoris o drugim doktorima jer ti nemas pojma

    Oni su spasili mnoge zivote a nisu politicari,a tebi ako oni ne odgovaraju ti idi na drugo mjesto
  • Generic placeholder image
    Za zdravlje 02.03.2021. 18:35
    Konacno da neko uradi intervju sa doktorom Blagojevicem!!
    Covjek, doktor, jedan od retkih, svako dobro mu Bog dao!
    Veliko hvala, vasi Mokrani!
  • Generic placeholder image
    Milos 02.03.2021. 17:22
    Drugi doktori ćute, ne rade, i nemaju čim da se pohvale!
  • Generic placeholder image
    Немања 02.03.2021. 16:18
    Из личног искуства, све похвале за доктора Благојевића!
  • Generic placeholder image
    Marko 02.03.2021. 12:31
    Gdje su drugi doktori u ovoj prici,bez kojih dom zdravlja ne bi mogao da funkionise.Oni rade i cute i nemaju vremena da pricaju o sebi
    Djela govore o njima.

  • Generic placeholder image
    Sara 02.03.2021. 08:24
    Blagojević -sve pohvale.
    Razumije se u svoj posao.
    Kada idem u hitnu ili moja porodica molimo se da on bude. ❤
  • Generic placeholder image
    Milan 02.03.2021. 00:58
    Reći bilo šta protiv dr Blagojevića, da je loš i sl su samo podvale sujetnih bu*ala...ljubomorni su na njega i to je očito, pa dobro ne mogu svi biti savršeni....ali tome ne treba pridavati značaj! Doktore, ti znaš koliko tebe ljudi voli i cijeni i drago nam je što se ovakvi tekstovi pišu o našim ljudima, Paljanima, da pokažemo da imamo još mnogo velikana i istinskih heroja, kakav je naš dr Blagojević!!! Takođe, veliki pozdrav za dr Mačara, sestre u Hitnoj i još mnogo doktora u Domu zdravlja, najbolji tim porodične medicine broj 8, za doktoricu Granzov-Kozlina i sestre Anetu i Milanku!!!
  • Generic placeholder image
    Radnik i pacijent 02.03.2021. 00:03
    Ha ha Lončar stalno u hitnoj ! A dr Blagojevic nije. Nešto smješnije odavno nisam pročitao. Ko od pacijenata nazove hitnu da pita kad radi Lončar? Kad čuju da on radi tad je i zaobiđu
  • Generic placeholder image
    Ja 01.03.2021. 21:06
    @car kralj prvak u skoku u dalj
    A sta da mu kazu?Bravo,cestitamo sto govorite istinu??!!!Ne znam dr.i ne mogu da ga komentarisem,ali ako radi i u pola dobro kao sto pise onda naklon.
  • Generic placeholder image
    Buka 01.03.2021. 21:01
    Dr Blagojevic je dobar covjek i dobar ljekar.Sretni smo sto ga imamo!
  • Generic placeholder image
    Draga 01.03.2021. 21:00
    dr Pejic bi trebao uciti o ljudskosti od dr Blagojevica. Nadmenog doktora kakav je Pejic nema na daleko, a normalnog kakav je Blagojevic vrlo rijetko srecemo u zdravstvenom sektoru. Jos jednom veliko hvala dr Blagojevicu.Ovakvi trebaju biti na rukovodecim pozicijama. Ljudi iskusni sa znanjem koji nisu poltroni, barataju cinjenicama a ne politicare.
  • Generic placeholder image
    Jelena 01.03.2021. 20:57
    Divan doktor I čovjek.
    Ne poznajemo se privatno, ali svaki put u Hitnoj pokazao da je ljudina od čovjeka. Hvala mu, I njemu I sličnim njemu.
  • Generic placeholder image
    Car kralj prvak u skoku u dalj 01.03.2021. 20:29
    Kakav kralj! Bravo lafe. Neki dan se istovario po Jahorini sad se istovario po svim ostalim kolegama. Ima li reakcije doktora ako ima ijedan osim njega? Šta kaže Šarac što niko u DZ ne radi osim ovog megacara? Šta kažu Šešlija i Pejić što ovaj kralj veli da im bolnica podbacuje? Ćutimo a?
  • Generic placeholder image
    Danica 01.03.2021. 19:26
    Jedan i jedinstven je dr Blagojević, sreća nas Paljana da ga imamo. Hvala mu u ime svih građana
  • Generic placeholder image
    Draga 01.03.2021. 19:20
    Svaka Vam cast doktore.
    Takvi kao Vi i strucnoscu i ljudskim odnosom mozete pokazati mnogim kolegama kako izgleda pravi ljekar.
    Volite svoj posao zato ga dobro i znate,radite na sebi a ljudskost ste po rodjenju dobili.Ostanite takvi sa nama da se ponosimo sto imamo takvog doktora ali i covjeka bez dlake na jeziku.
  • Generic placeholder image
    Pacijent 01.03.2021. 19:20
    Veliko hvala, doktoru Lončaru najboljem doktoru Sarajevsko-Romanijske regije. Ljudina
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    17h 24m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    21h 12m
    4
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 17m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    6h 41m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    19h 34m
    0