Dr Blagojević: Rad u hitnoj pomoći izuzetno težak

01.03.2021. 17:33
23
IZVOR: Katera

Rad u službi hitne medicinske pomoći je vrlo težak, a ako na to dodamo i loš položaj zdravstvenog radnika i niske plate, nedostatak beneficiranog staža, imamo dovoljno razloga da kažemo da ljekarima i uopšte zdravstvenim radnicima nije lako.

Rukovodilac Hitne pomoći pri Domu zdravlja „Pale“ dr Predrag Blagojević, specijalista urgentne medicine, kaže u razgovoru za portal Katera da je paljanska Hitna pomoć za posao ljekara među tri najteže u Republici Srpskoj.

Blagojević pojašnjava da je to zbog velike razuđenosti i velike populacije, kako opštine Pale, tako i teritorije opštine Istočni Stari Grad, koju takođe pokrivaju, te i velikom udaljenošću od bolnice u Kasindolu.

- Prilično smo razuđena opština, imamo 23.000 stanovnika, do pet hiljada studenata i oko 7.000 turista u toku sezone, plus dijaspora. Zatim, imamo dvije veoma frekventne saobraćajnice, a to je put do Lapišnice i do Podromanije, koji se slobodno mogu nazvati „put smrti“. Na potezu Lapišnica – Podromanija godišnje smrtno strada 10 ljudi – kaže dr Blagojević.

Doktor Blagojević ističe da sanitet Hitne pomoći Pale izlazi na poziv građana do Romanije, do granice sa Kantonom Sarajevo, uključujući i čitavu Jahorinu, Trebević do repetitora i teritoriju opštine Pale do Prače u FBiH.

Teritoriju opštine Istočni Stari Grad Hitna pomoć Pale pokriva zbog njihovog nedostatka službe hitne medicinske pomoći i saniteta, tako da to stvara i dodatne probleme, gdje sanitet prelazi i po 50 kilometara u oba smjera, ne računajući dodatni put do bolnice u Istočnom Sarajevu, u slučaju hitnog prevoza pacijenta na bolničko zbrinjavanje.

- Kada se radi o istorijatu Hitne pomoći Pale, ona zapravo počinje tek od 2009. godine, nakon što sam ja položio specijalističke studije iz urgentne medicine u Beogradu. Hitna kao takva nije postojala, pokrivali su je ljekari iz tadašnje opšte, a sadašnje porodične medicine, koja je uvedena 2008. godine – kaže dr Blagojević.

On kaže da su od 2009. godine počeli da koncipiraju hitnu prema evropskim preporukama, međutim to ide teško, prvenstveno iz razloga što su Republika Srpska i BiH vrlo neprivlačne za mlade ljekare.

- Ljekar koji želi da ima dobru specijalizaciju nastoji da radi u dobrom centru, a u Republici Srpskoj to je, i to samo možda, Banjaluka, dok u FBiH su to možda Sarajevo, Tuzla i Mostar. I dok je Banjaluka od rata pa na ovamo profitirala, ovi centri u FBiH gube resurse i nisu ni približni onim centrima iz 1991. godine – kaže dr Blagojević.

Slika

Hitna pomoć Pale

Što se tiče kadra u Hitnoj pomoći Doma zdravlja „Pale“ on nije nimalo ohrabrujući. Trenutno redovni ljekari u paljanskoj Hitnoj pomoći su dr Predrag Blagojević i dr Goran Mačar, dok ostale dežure „pokrivaju“ ljekari iz porodične medicine.

Doktor Blagojević ističe da trenutno u Hitnoj pomoći Pale rade dva ljekara i osam sestara, te dodaje da se kadar troši i da zdravstveni radnici odlaze zato što je ovo veoma zahtjevan posao. 

- Moram da napomenem, da smo mi u proteklim godinama izgubili mnogo naših kolega, ljekara koji su preminuli i niko ih se nije sjetio, da im oda priznanje za sve što su uradili. Nedavno je preminula naša koleginica dr Branka Popara-Todorović, izvrstan kardiolog i divan kolega. Isto tako, preminuli su, a da penziju nisu dočekali, moje kolege vozač saniteta Rajko Babić, dvije medicinske sestre Zora Simatović i Blaženka Gačanin, i čak tri ljekara, doktori Slobodan Bukarac, Božo Koroman i Ognjen Marković – kaže dr Blagojević.

On kaže da su ti ljekari umrli, a da se niko nije zapitao kako im je bilo i koliko je njihov posao bio težak.

- Takođe, želim da naglasim da ljekari iz porodične medicine koji „pokrivaju“ smjene u hitnoj službi već šest godina ne rade noćne smjene. Ja sam za proteklih šest godina imao oko 450 noćnih dežura, zbog nedostatka kadra – kaže dr Blagojević.

Uprkos dva, relativno nova saniteta, stara nekoliko godina, u Hitnoj pomoći i Domu zdravlja „Pale“ i dalje koriste i stare sanitete, donacije Norveške i Japana, stare više od 20 godina.

- Nemamo alternativu, koristimo i njih i ova dva novija saniteta. Opština je 2012. obećala da će nam kupiti sanitet, pa je na kraju Dom zdravlja dao polovinu novca za ovaj „fiat“, a 2017. godine nam je Vlada Republike Srpska donirala „reno“ – kaže dr Blagojević i dodaje da Dom zdravlja za kućne posjete i intervencije koristi i „polo“ star 18 godina.

Pandemija virusa korona donijela je velike probleme i otežala rad, ali i ugrozila zdravlje medicinskih radnika širom svijeta, pa tako i u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Međutim, doktor Blagojević ponosno kaže da njegove kolege i on nisu posustali pred pandemijom, te dodaje da je vrlo ponosan na medicinske radnike i ljekare, koji nikad tokom pandemije nisu zaključali vrata Hitne pomoći i odbili da pacijentima pruže pomoć, te dodaje da je takvih zdravstvenih ustanova u okruženju bilo.

- Za razliku od ostalih, mi nikad nismo zaključavali pacijentima da ne mogu ući. Sve vrijeme smo radili i najponosniji sam na svoje osoblje, sestre, ljekare i vozače, jer niko nije rekao „neću“ i „ne smijem“. Po statistici u Palama imamo 1.000 oboljelih, a realno imamo preko 5.000 koji su prebolovali ili boluju od korona virusa – kaže dr Blagojević.

Dodaje da su od medicinskih radnika Hitne pomoći Pale oba ljekara imala virus korona, kao i tri tehničara i dva vozača saniteta, ali uprkos tome, niko nije posustao, nego se izborio i nastavio da radi svoj posao.

- Sa ovim se suočavaš jednom u 100 godina, ovo je kao ratno stanje, traje godinu dana. Uz sve ove epidemije, kada mnogi nisu obraćali pažnju, mi smo u Palama imali ogromnu epidemiju morbila i parotitisa (zaušnjaci prim.aut.), koja je našu opštinu od svih u Srpskoj najviše pogodila. I to je prešlo preko nas i to smo prevazišli – ističe dr Blagojević.

Slika

Ordinacija za pregled

On kaže da je velika prednost Doma zdravlja „Pale“, odnosno Hitne pomoći to što pacijenti u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju sve „na dohvat ruke“, od laboratorije do rengen aparata i ultrazvučne ordinacije.

- Mi ovdje radimo ono što radi sekundarni nivo. Imate primjer Doma zdravlja Foča, koji recimo uopšte nemaju rengen aparat, nego sve pacijente šalju u bolnicu i bolnica slika. Nama je teže i iz razloga što smo mi uz porodičnu medicinu, pa sve što oni ne mogu da završe, pošalju nama u hitnu – ističe dr Blagojević.

Naglašava da ljekari i sestre u hitnoj na dnevnom nivou prime oko 40 pacijenata, a nekada su bilježili i brojke od 15.000 pregleda za godinu dana.

- Ako taj broj pomnožimo sa 30 KM to je 450.000 KM, a nama FZO priznaje samo 320.000 KM. Godišnje imamo 11.000 usluga u hitnoj, a to su infuzije, injekcije, EKG snimanje, mjerenje šećera u krvi i mi realno zaradimo preko 600.000 KM i sve to ide na Dom zdravlja, koji nama to kasnije raspoređuje – kaže dr Blagojević.

On ističe da lokalne samouprave u cijeloj Republici Srpskoj, pa i kod nas, ne obraćaju dovoljno pažnje na potrebe zdravstvenih ustanova. Kaže da ova zdravstvena ustanova ne dobija ni pola odsto budžeta opštine.

- Ako je budžet opštine recimo 10 miliona KM, mi bismo za pola odsto budžeta trebali dobiti 50.000 KM godišnje, a nijedna zdravstvena ustanova to ne dobija, pa ni mi. Trebalo bi da obavezna stavka u budžetu opštine bude finansiranje zdravstvene zaštite – kaže dr Blagojević.

Kaže da ne spori da i bolnice trebaju da dobiju pomoć, u ovom slučaju Bolnica „Srbija“, ali dodaje da su bolnice sekundarni nivo zdravstvene zaštite, kojima pomaže Vlada Republike Srpske, dok lokalne zajednice bi trebalo da pomažu primarni nivo, odnosno domove zdravlja.

- Što se tiče naše saradnje sa Bolnicom „Srbija“, mogu slobodno da kažem da je bolnica podbacila u liječenju pacijenata, nemaju dovoljno kadra, vraćaju nam pacijente, dva pacijenta su nam umrla u sanitetu na putu do bolnice tokom pandemije virusa korona, i to ne zbog nas i ne našom krivicom – naglašava dr Blagojević.

Doktor Blagojević ističe da su, nažalost, prisiljeni raditi i sa pacijentima, koji iskorištavaju dobru volju ljekara i medicinskih radnika u hitnoj službi, te za najbezazlenije probleme dolaze u Hitnu pomoć, umjesto kod porodičnog ljekara.

- Prema svjetskim standardima u hitnim službama oko 20 do 25 odsto su pravi, hitni slučajevi kod pacijenata, sve ostalo su uglavnom lakši slučajevi sa čim ljekari ne mogu da se izbore i ne mogu da odbiju ljude, zato što pacijenti žele što prije da završe pregled – kaže On.

Jedan od nedostataka kod boljeg funkcionisanja hitne medicinske pomoći u čitavoj Republici Srpskoj, pa i kod nas, je taj „drugi ljekar“, odnosno problem nedostatka više ljekara tokom jedne smjene, kako bi recimo jedan od njih mogao izaći na intervenciju sa ekipom, dok bi drugi ostao u dežuri.

- Dešavalo se da izađem na intervenciju, ostavim im telefon ovdje, prekrstim se i odem na teren, pa šta Bog da...Čitaoci portala trebaju da znaju da je vrlo neatraktivno ljekarima raditi u našoj zemlji i svako ko završi fakultet u Srbiji, pa i čak u Foči ili Sarajevu, gleda da odradi specijalizaciju i da ode – ističe dr Blagojević.

Osim navedenih nedostataka, problema sa kadrom trenutno i time što pokrivaju veliko područje, a rade za ne tako velike plate, medicinski radnici Hitne pomoći Pale bar nemaju problema kad se tiče tehničke opremljenosti.

Slika

Stari vozni park se i dalje koristi

- Tehnički smo dobro opremljeni, imamo dva EKG aparata, tri defibrilatora, jedan AED defibrilator za laike, preonosivi, koji nam je donirao grad Istočno Sarajevo i što se toga tiče imamo dobre, nove aparate – ističe dr Blagojević.

Kroz posljednji projekat rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja, to jeste, utopljavanja,  poboljšani su uslovi za rad, zamijenjena je stolarija, krovni pokrivač i to su važne stvari, takođe, za nesmetano funkcionisanje i rad zdravstvenih radnika ove ustanove. 

Dom zdravlja Pale je zdravstveni centar primarne zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, po organizacionoj i kadrovskoj strukturi, mreži objekata i opremljenosti.

Osnovan je 1976. godine u novoizgrađenom centralnom objektu sa tada tri područne ambulante, u Mokrom, Podgrabu i Prači, sa odgovarajućom kadrovskom popunom. Danas ovom domu zdravlja pripadaju ambulante u Mokrom i Podgrabu. 

Direktor Doma zdravlja „Pale“ je Ivan Šarac. Doktor Predrag Blagojević je, pored upravljanja Hitnom pomoći i pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja „Pale“. 

Doktor Blagojević je rođen 1974. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Specijalizaciju iz urgentne medicine je položio u Beogradu. Otac troje djece, živi u Palama. 

 

Pripremio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 23
  • Generic placeholder image
    Cober 03.03.2021. 18:33
    Svaka cast dr,Blagojeviću vrhunski doktor i kao covjek,sto sam i na sopstvenom iskustvu dozivio.samo društvo i drzava treba da vrednuju mnogo vise rad doktora i placanje nocnog rada,da nebi odlazili vani.plata nebi trebala da bude ispod 3000 km
  • Generic placeholder image
    Pacijent 03.03.2021. 13:53
    Branka nece ljudi-gradjani -pacijenti rjesavati probleme u zdravstvenom sektoru.To treba da radi opstina,ministarstvo,vlada a ljudi imaju pravo da iznesu svoje misljenje kao pacijenti.To nije dodvoravanje nikome to je samo gest zahvalnosti onima koji svoj posao rade sa ljubavlju. Ko je birao posao u zdravstvu taj treba da zna da mora pokazati empatiju prema bolesnom covjeku,jer u bolnice ili domove zdravlja ne dolaze ljudi iz hira.
    Ako ste koleginica dr Blagojevicu nije na odmet da vidite kako se covjek prema covjeku treba odnositi.
  • Generic placeholder image
    Dodo 03.03.2021. 09:18
    Niti POLA ODSTO opštinskog budžeta za naše zdravstvo?! Zar nije ambulanta jednako bitna kao i škole, poljoprivreda i policija? Da li se negdje može vidjeti koliko tačno procenata budžeta troši naša "divna" opština svake godine? Zapravo, koliko je našeg novca - jer to i jeste naš novac (zajedno sa međunarodnim pozajmicama) koje svi moramo otplaćivati) potrošeno na kriminalnu Jahorinu?

    Naravno, duboki poklon našim doktorima, koji su se patili i prije nego što je pandemija stigla kod nas.
  • Generic placeholder image
    Branka 03.03.2021. 00:10
    Halooooooooo !
    Tema je stanje u zdravstvenom sektoru opštine, a ne kome se koji doktor ne/sviđa ! Poštedite nas tih sirovih ljubavisanja i uvlačenja u šupak. Hvala !
  • Generic placeholder image
    Pacijent 02.03.2021. 22:39
    Ako se pojedini dr smatraju skrajnutim imam prijedlog: napravite intervju sa svakim dr u DZ Pale pa da vidimo komentare pacijenata tih doktora. Dr Blagojevic je zasluzio pohvalne komentare a sigurno i dr Loncar.Porodicni ljekari sigurno ne bi dobili pohvalne komentare.Cast izuzecima.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 02.03.2021. 22:31
    Doktor Loncar je kao i dr Blagojevic izvrstan ljekar i covjek. Pa dr Loncar je reanimirao pacjenta ispred hitne pomoci i spasio ga sigurne smrti a to se desava vrlo rijetko a ne kao u filmovima svaki dan.
    Da ne duzim dalje, sve pohvale sa dr Blagojevica ali i veliko postovanje za dr Loncara
  • Generic placeholder image
    Skijaš 02.03.2021. 20:41
    Jednom mi je, na žalost, trebala hitna pomoć iz DZ Pale i odradili su svoj posao krajnje profesionalno i veliko hvala im na tome. Isto tako jednom mi je trebala hitna pomoć iz DZ Istočno Sarajevo i nisu se odazvali na poziv sa objašnjenjem da bi doktorica morala navući skafander. Nije moje da im sudim ali neka im Bog dadne kako su zaslužili.
  • Generic placeholder image
    Niksa 02.03.2021. 18:41
    Otkud tebi pravo da ti govoris o drugim doktorima jer ti nemas pojma

    Oni su spasili mnoge zivote a nisu politicari,a tebi ako oni ne odgovaraju ti idi na drugo mjesto
  • Generic placeholder image
    Za zdravlje 02.03.2021. 18:35
    Konacno da neko uradi intervju sa doktorom Blagojevicem!!
    Covjek, doktor, jedan od retkih, svako dobro mu Bog dao!
    Veliko hvala, vasi Mokrani!
  • Generic placeholder image
    Milos 02.03.2021. 17:22
    Drugi doktori ćute, ne rade, i nemaju čim da se pohvale!
  • Generic placeholder image
    Nemanja 02.03.2021. 16:18
    Iz ličnog iskustva, sve pohvale za doktora Blagojevića!
  • Generic placeholder image
    Marko 02.03.2021. 12:31
    Gdje su drugi doktori u ovoj prici,bez kojih dom zdravlja ne bi mogao da funkionise.Oni rade i cute i nemaju vremena da pricaju o sebi
    Djela govore o njima.

  • Generic placeholder image
    Sara 02.03.2021. 08:24
    Blagojević -sve pohvale.
    Razumije se u svoj posao.
    Kada idem u hitnu ili moja porodica molimo se da on bude. ❤
  • Generic placeholder image
    Milan 02.03.2021. 00:58
    Reći bilo šta protiv dr Blagojevića, da je loš i sl su samo podvale sujetnih bu*ala...ljubomorni su na njega i to je očito, pa dobro ne mogu svi biti savršeni....ali tome ne treba pridavati značaj! Doktore, ti znaš koliko tebe ljudi voli i cijeni i drago nam je što se ovakvi tekstovi pišu o našim ljudima, Paljanima, da pokažemo da imamo još mnogo velikana i istinskih heroja, kakav je naš dr Blagojević!!! Takođe, veliki pozdrav za dr Mačara, sestre u Hitnoj i još mnogo doktora u Domu zdravlja, najbolji tim porodične medicine broj 8, za doktoricu Granzov-Kozlina i sestre Anetu i Milanku!!!
  • Generic placeholder image
    Radnik i pacijent 02.03.2021. 00:03
    Ha ha Lončar stalno u hitnoj ! A dr Blagojevic nije. Nešto smješnije odavno nisam pročitao. Ko od pacijenata nazove hitnu da pita kad radi Lončar? Kad čuju da on radi tad je i zaobiđu
  • Generic placeholder image
    Ja 01.03.2021. 21:06
    @car kralj prvak u skoku u dalj
    A sta da mu kazu?Bravo,cestitamo sto govorite istinu??!!!Ne znam dr.i ne mogu da ga komentarisem,ali ako radi i u pola dobro kao sto pise onda naklon.
  • Generic placeholder image
    Buka 01.03.2021. 21:01
    Dr Blagojevic je dobar covjek i dobar ljekar.Sretni smo sto ga imamo!
  • Generic placeholder image
    Draga 01.03.2021. 21:00
    dr Pejic bi trebao uciti o ljudskosti od dr Blagojevica. Nadmenog doktora kakav je Pejic nema na daleko, a normalnog kakav je Blagojevic vrlo rijetko srecemo u zdravstvenom sektoru. Jos jednom veliko hvala dr Blagojevicu.Ovakvi trebaju biti na rukovodecim pozicijama. Ljudi iskusni sa znanjem koji nisu poltroni, barataju cinjenicama a ne politicare.
  • Generic placeholder image
    Jelena 01.03.2021. 20:57
    Divan doktor I čovjek.
    Ne poznajemo se privatno, ali svaki put u Hitnoj pokazao da je ljudina od čovjeka. Hvala mu, I njemu I sličnim njemu.
  • Generic placeholder image
    Car kralj prvak u skoku u dalj 01.03.2021. 20:29
    Kakav kralj! Bravo lafe. Neki dan se istovario po Jahorini sad se istovario po svim ostalim kolegama. Ima li reakcije doktora ako ima ijedan osim njega? Šta kaže Šarac što niko u DZ ne radi osim ovog megacara? Šta kažu Šešlija i Pejić što ovaj kralj veli da im bolnica podbacuje? Ćutimo a?
  • Generic placeholder image
    Danica 01.03.2021. 19:26
    Jedan i jedinstven je dr Blagojević, sreća nas Paljana da ga imamo. Hvala mu u ime svih građana
  • Generic placeholder image
    Draga 01.03.2021. 19:20
    Svaka Vam cast doktore.
    Takvi kao Vi i strucnoscu i ljudskim odnosom mozete pokazati mnogim kolegama kako izgleda pravi ljekar.
    Volite svoj posao zato ga dobro i znate,radite na sebi a ljudskost ste po rodjenju dobili.Ostanite takvi sa nama da se ponosimo sto imamo takvog doktora ali i covjeka bez dlake na jeziku.
  • Generic placeholder image
    Pacijent 01.03.2021. 19:20
    Veliko hvala, doktoru Lončaru najboljem doktoru Sarajevsko-Romanijske regije. Ljudina
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 44m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 59m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 50m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    16h 17m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    18h 9m
    0