Др Мирвић: Експанзија службе за радиологију

31.03.2023. 18:36
7
ИЗВОР: katera.news

Др Зорица Мирвић, специјалиста радиологије и руководилац Службе радиологије у Болници „Србија“ навела је да је ова Служба од свог оснивања 1992. године доживјела експанзију, како по едукацијама и радним способностима особља, тако и унапријеђењем техничког дијела.

Како каже, овој служби гравитирају пацијенти града Источно Сарајево, источне Херцеговине и већег дијела источне Републике Српске. Здравствене услуге дијагностичког типа, примарног, секундарног и терцијарног нивоа се пружају и у ургентним случајевима, 24 часа дневно. Осим тога, додаје она, обављају се систематски или периодични прегледи, прегледи на захтјев радних, спортских и других организација.

- Радиолошка служба примјењује законску регулативу која се тиче права пацијената у смислу информисаности истог о типу дијагностике, начину примјене и могућим компликацијма. Услуге које се пружају заказују се телефонски и преко породичног љекара - нагласила је др Мирвић.

Др Мирвић навела је да су у Служби радиологије у Болници „Србија“ запослена четири специјалиста радиологије, три доктора на специјализацији, 12 техничара, двије медицинске сестре, као и да је радно вријеме 24 сата дневно, у смислу редовног радног времена, турнуса и приправности.

Додаје да се у овој Служби налазе РТГ, ултразвучни, ЦТ, МРИ кабинет, као и кабинет за мамографију.

- РТГ кабинет посједује два РТГ апарата-графија, од којих је један мобилни и користе се за снимање плућа, карлице, уро и мускулоскелетног система. У кабинету за мамографију налази се дигитални мамографски апарат на којем се обавља мамографски преглед женске и мушке дојке, уз тумачење добијених снимака на радној конзоли,  уз издавање писаног налаза и ЦД снимка наведеног прегледа – навела је она.

Према њеним ријечима, у ултразвучном кабинету налази се пет ултразвучних апарата на којим се обављају прегледи врата, штитне, паратиреоидних и лимфних жлијезда, дојки, трбуха, карлице, меких ткива, те допплер крвних судова врата, екстремитета, абдомена, карлице и уротракта. Такође, у ултразвучном кабинету се ради Цоре биопсија дојки.

- ЦТ кабинет састоји се од два апарата за компјутеризовану томографију-16 слајсни и поставку 128-слајсног. Обављају се прегледи у нативној и контрастној серији и то прегледи кранијума, орбита, ПНС, хипофизе, темпоралне кости, вратне, торакалне и ЛС кичме, врата, грудног коша, абдомена, карлице, мускулоскелетног система, а за болничке пацијенте у сарадњи са васкуларним хирургом и ангиографија крвних судова – истакла је она.

Додаје да се у МРИ кабинету налази апарат за МРИ од 1,5 Т, а, како каже, обављају се прегледи у нативној и постконтрасној серији и то кранијума, крвних судова кранијума, хипофизе, орбита, ПНС, темпоралне кости, ПЦУ са нервима, вратне, торакалне и ЛС кичме врата, абдомена и мале карлице, те мусколоскелетног система.

Према њеним ријечима, болница такође посједује 2 Ц лука, смјештена у хируршке сале.

Коментари 7
 • Generic placeholder image
  Dado 02.04.2023. 17:19
  Mile mora da ima štelu,pa ne čeka četiri mjeseca.Mi svi lažemo da se čeka.
 • Generic placeholder image
  Citalac 01.04.2023. 22:01
  Sta ce ovoj doktorici ovoliko olovaka?
 • Generic placeholder image
  Mile 01.04.2023. 20:43
  Aj ne lažite, kako se čeka na uz 4 mjeseca , ja sam neko ko je često gore i nemojte pričati ono što nije .Sve pohvale od mene imaju komplet osoblje sa radiologije , a za naručivanje magnet je zadužen fond iz B Luke i oni baš određuju termine i narucuju, što znači nije do bol u Kasindolu . Al nek mi lajemo , da vidite kako je u federaciji .
 • Generic placeholder image
  Будите разумни 01.04.2023. 10:56
  У приватним клиникама чека се до десет дана. Раде исти стручњаци, из Касиндола. Народе имајте разумијевања за те људе. Једноставно уморе се у приватној, тј хонорарној пракси па је разумљиво што толико чекамо у Касиндолу
 • Generic placeholder image
  Jo 31.03.2023. 22:27
  Kod oftamologa se čeka više od pola godine .Od januara do avgusta pod uslovom da dođe doktor iz Foče.Javiće i ko zna hoće li i tada biti.E moj brate "ne crkni magarče dok trava ozeleni"
 • Generic placeholder image
  Hari 31.03.2023. 21:52
  Upravo tako, možeš lagano da umreš dok se naručiš i dobiješ termin. Kod kardiohirurga isto se čeka na red skoro četiri mjeseca. Uglavnomništa ne štima, ili je do slabe organizacije ili nedostatak kadrova.
 • Generic placeholder image
  Sanja 31.03.2023. 20:56
  Na ultrazvuk se čeka četiri mjeseca.Za ostale preglede ko zna koliko se čeka.Sramota...ispade sve med i mlijeko,a narod nema gdje da se liječi.
Повезане вијести
Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција
Педијатар ендокринолог од сада и у Болници "Србија" Педијатар ендокринолог од сада и у Болници "Србија"
Др Далиборка Јевтовић о важности превентивних прегледа младежа Др Далиборка Јевтовић о важности превентивних прегледа младежа
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  18h 24m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  18h 47m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  19h 37m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  12h 25m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  20h 2m
  0