Др Мирвић: Експанзија службе за радиологију

31.03.2023. 18:36
7
ИЗВОР: katera.news

Др Зорица Мирвић, специјалиста радиологије и руководилац Службе радиологије у Болници „Србија“ навела је да је ова Служба од свог оснивања 1992. године доживјела експанзију, како по едукацијама и радним способностима особља, тако и унапријеђењем техничког дијела.

Како каже, овој служби гравитирају пацијенти града Источно Сарајево, источне Херцеговине и већег дијела источне Републике Српске. Здравствене услуге дијагностичког типа, примарног, секундарног и терцијарног нивоа се пружају и у ургентним случајевима, 24 часа дневно. Осим тога, додаје она, обављају се систематски или периодични прегледи, прегледи на захтјев радних, спортских и других организација.

- Радиолошка служба примјењује законску регулативу која се тиче права пацијената у смислу информисаности истог о типу дијагностике, начину примјене и могућим компликацијма. Услуге које се пружају заказују се телефонски и преко породичног љекара - нагласила је др Мирвић.

Др Мирвић навела је да су у Служби радиологије у Болници „Србија“ запослена четири специјалиста радиологије, три доктора на специјализацији, 12 техничара, двије медицинске сестре, као и да је радно вријеме 24 сата дневно, у смислу редовног радног времена, турнуса и приправности.

Додаје да се у овој Служби налазе РТГ, ултразвучни, ЦТ, МРИ кабинет, као и кабинет за мамографију.

- РТГ кабинет посједује два РТГ апарата-графија, од којих је један мобилни и користе се за снимање плућа, карлице, уро и мускулоскелетног система. У кабинету за мамографију налази се дигитални мамографски апарат на којем се обавља мамографски преглед женске и мушке дојке, уз тумачење добијених снимака на радној конзоли,  уз издавање писаног налаза и ЦД снимка наведеног прегледа – навела је она.

Према њеним ријечима, у ултразвучном кабинету налази се пет ултразвучних апарата на којим се обављају прегледи врата, штитне, паратиреоидних и лимфних жлијезда, дојки, трбуха, карлице, меких ткива, те допплер крвних судова врата, екстремитета, абдомена, карлице и уротракта. Такође, у ултразвучном кабинету се ради Цоре биопсија дојки.

- ЦТ кабинет састоји се од два апарата за компјутеризовану томографију-16 слајсни и поставку 128-слајсног. Обављају се прегледи у нативној и контрастној серији и то прегледи кранијума, орбита, ПНС, хипофизе, темпоралне кости, вратне, торакалне и ЛС кичме, врата, грудног коша, абдомена, карлице, мускулоскелетног система, а за болничке пацијенте у сарадњи са васкуларним хирургом и ангиографија крвних судова – истакла је она.

Додаје да се у МРИ кабинету налази апарат за МРИ од 1,5 Т, а, како каже, обављају се прегледи у нативној и постконтрасној серији и то кранијума, крвних судова кранијума, хипофизе, орбита, ПНС, темпоралне кости, ПЦУ са нервима, вратне, торакалне и ЛС кичме врата, абдомена и мале карлице, те мусколоскелетног система.

Према њеним ријечима, болница такође посједује 2 Ц лука, смјештена у хируршке сале.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Dado 02.04.2023. 17:19
    Mile mora da ima štelu,pa ne čeka četiri mjeseca.Mi svi lažemo da se čeka.
  • Generic placeholder image
    Citalac 01.04.2023. 22:01
    Sta ce ovoj doktorici ovoliko olovaka?
  • Generic placeholder image
    Mile 01.04.2023. 20:43
    Aj ne lažite, kako se čeka na uz 4 mjeseca , ja sam neko ko je često gore i nemojte pričati ono što nije .Sve pohvale od mene imaju komplet osoblje sa radiologije , a za naručivanje magnet je zadužen fond iz B Luke i oni baš određuju termine i narucuju, što znači nije do bol u Kasindolu . Al nek mi lajemo , da vidite kako je u federaciji .
  • Generic placeholder image
    Будите разумни 01.04.2023. 10:56
    У приватним клиникама чека се до десет дана. Раде исти стручњаци, из Касиндола. Народе имајте разумијевања за те људе. Једноставно уморе се у приватној, тј хонорарној пракси па је разумљиво што толико чекамо у Касиндолу
  • Generic placeholder image
    Jo 31.03.2023. 22:27
    Kod oftamologa se čeka više od pola godine .Od januara do avgusta pod uslovom da dođe doktor iz Foče.Javiće i ko zna hoće li i tada biti.E moj brate "ne crkni magarče dok trava ozeleni"
  • Generic placeholder image
    Hari 31.03.2023. 21:52
    Upravo tako, možeš lagano da umreš dok se naručiš i dobiješ termin. Kod kardiohirurga isto se čeka na red skoro četiri mjeseca. Uglavnomništa ne štima, ili je do slabe organizacije ili nedostatak kadrova.
  • Generic placeholder image
    Sanja 31.03.2023. 20:56
    Na ultrazvuk se čeka četiri mjeseca.Za ostale preglede ko zna koliko se čeka.Sramota...ispade sve med i mlijeko,a narod nema gdje da se liječi.
Повезане вијести
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара
Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега Бјелогрлић: Више обољелих од хроничне болести бубрега
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 49m
    0
  • Крађа у Палама
    22h 7m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 34m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 22m
    0