Драма испред Хитне помоћи: Супруг је возио, породила се у аутомобилу

03.12.2019. 14:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Права драма одвијала се јуче послијеподне око 17,30 сати испред зграде Завода за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево.

Све је почело када је неколико грађана позвало Хитну помоћ и објаснило како супруг аутомобилом вози супругу која је добила трудове према њиховој згради.

- Наш љекарски тим био је спреман одмах кренути им усусрет и то је предложено, али је речено да се не полази, него да љекари спремни чекају испред зграде, што је и учињено. Недуго затим аутомобил је стигао, човјек је истрчао и машући рукама позвао у помоћ - говори на почетку разговора др Адем Залихић, директор Завода за хитну медицинску помоћ КС.

Љекари су, каже Залихић, одмах утрчали у аутомобил и у њему затекли невјероватан призор – жену како држи бебу, која је рођена минуту, двије прије него што је аутомобил стигао до зграде Хитне помоћи.

- Љекари су одмах приступили збрињавању бебе и мајке. Пресјекли су пупчану врпцу и контролисали све виталне параметре који су били уредни и код мајке и тек рођеног дјечака. Добро је што породиља није превише крварила. Након тога мајка и беба превезени су у Општу болницу Абдулах Накаш, а информације које у овом тренутку имамо су да су беба и мајка у одличном стању - наглашава Залихић.

У Хитној помоћи су рекли да су касније сазнали да се мајка, којој је ово треће дијете, сама породила док је отац возио аутомобил према згради Хитне помоћи.

- Свако возило Хитне помоћи има најновији тзв. 'гинеколошки сет' управо за овакве случајеве. Имамо целофан у који одмах замотамо бебу, чија је функција да спријечи губитак тјелесне течности и температуре, што је и у овом случају направљено - каже Залихић.

Директор Хитне помоћи наводи како ово није први овакав случај са којим су се сусрели њихови љекарски тимови.

- У склопу едукације, коју пролазе љекарски тимови Завода за хитну медицинску помоћ, је и она у случају порода, тако да смо ми у сваком тренутку спремни одговорити на такву ситуацију. До сада смо у неколико наврата имали случај да се жена породи у нашем аутомобилу. Сјећам се прошле године у љето имали смо сличан случај када се жена почела порађати само што је ушла у кола Хитне помоћи. И тада је све прошло у најбољем реду. Мислим да нема ниједног члана наших љекарских тимова да се у свом радном вијеку није сусрео са оваквим и сличним ситуацијама. Нема љепшег тренутка и за нас када се све на крају заврши сретно као што је то било и јуче", рекао је Залихић за Faktor.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Преврнуо се комби који је возио дјецу из вртића: Двоје малишана у болници Преврнуо се комби који је возио дјецу из вртића: Двоје малишана у болници
Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ
Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ Мали Василије оперисан, Терзићима након стравичног пожара неопходна помоћ
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 2m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    10h 15m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    9h 46m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 9m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 2m
    0